Nagyjából két évvel ezelőtt még az előző kormány olyan törvényjavaslatot fogadott el, amely megtiltotta az orvosoknak, hogy extra díjat kérjenek a betegektől, ha időpontot akarnak, vagy ha korábban akarnak bejutni a rendelőbe. A módosítás azonban olyan foghíjasra sikerült, hogy a magánklinikák hamar megtalálták a módját, miképp kerüljék meg a törvényt. Olyannyira, hogy a „szolgáltatás” külön nevet kapott: betegmenedzsment.

 

A szakorvoshoz történő bejutás nehézségeiről Miroslav Beblavý közölt írást a Sme napilap internetes kiadásának blogjában. A frakción kívüli parlamenti képviselő asszisztense, Oskar Dvořák írta meg tapasztalatait, konkrétan a Penta befektető-csoporthoz tartozó egyik ProCare klinika kapcsán. Az elején érdemes megjegyezni, hogy a lentebb leírt eset nem feltétlenül általános, mégis jól mutathatja be, miként kell eljárnunk, hogy érvényesíthessük jogainkat a rendelőkben.

 

„Az én esetem sem volt más, mint amit többezer szlovákiai tapasztal nap mint nap. Körzeti orvosunktól kapunk egy beutalót, és elkezdjük keresni a szakorvost – esetemben egy sebészt. Természetesen először a legközelebbi klinikákat és kórházakat keressük fel, ahol gyakran azzal szembesülünk, hogy az orvos csak néhány hónap múlva fogad minket, esetleg korábban, ha fizetünk.”

 

írja Dvořák, aki megjegyzi, hogy ha nem áll módunkban fizetni, akkor besorakozhatunk az éppen ott várakozók közé, és ha jut ránk idő, akkor talán sorra kerülünk.

 hirdetes_400x285  

 

„Az ilyen napok rendszerint többször is megismétlődnek, és az embernek elviszi az idejét, problémát okozhatnak a munkahelyen, amikor szabadnapot kérünk, nem beszélve a utazás és egyéb körülmények anyagai költségeiről”

 

Recepciós vagy vámszedő?

 

Abban az esetben – folytatja Dvořák – ha valaki a Penta alá tartozó egyik ProCare klinikánál próbálkozik (vagy más magán-egészségügyi intézménynél), akkor a rendelőbe jutást tovább nehezíti egy recepciós pult is, ahol a jól felkészített recepciós munkaerő előre betanult kifejezésekkel felvértezve próbálja megakadályozni, hogy extra fizetés nélkül bejussunk legalább a rendelő várójába.

 

„Pedig a törvény világosan kimondja, hogy az általános orvostól kapott beutalóval mindegyik szakorvos köteles minket ellátni térítésmentesen. Még a ProCare is. De a recepciós a tényleges ellátás előtt még különböző ügyfélprogramokról szóló ajánlatok tömkelegével árasztja el az embert, amit a betegek többsége úgy értelmez, hogy azok megvásárlása nélkül az orvos nem kezeli őket, ezért sarkon fordulnak és elmennek”

 

A blogbejegyzés írója azonban arra hívja a figyelmet, hogy nem szabad hagyni, hogy ezek az üzleti húzások megtévesszenek. Ezek ugyanis csak a „komplex (vagy szakmai) betegmenedzsment” részét képzik, amit egy olyan, a klinika fenntartójához kapcsolódó cég nyújt szolgáltatásként, ami nem esik a fentebb említett törtvény hatálya alá. Más szavakkal, a betegmenedzsment szolgáltatás útján próbálnak hozzájutni azokhoz a bevételekhez, amelyektől a két évvel ezelőtt elfogadott törvény megfosztotta őket.

 

„A valóságban tehát önkéntesen fizet a beteg többszáz eurót az ’időben és helyileg legközelebbi és legmegfelelőbb egészségügyi intézmény kikereséséért’”

 

jelenti ki Dvořák a ProCare ügyvezető igazgatóját idézve az Aktuality.sk egy korábbi cikkéből. Saját történetét ott folytatja, hogy  recepciós extra-szolgáltatásokról szóló ajánlataira – amelyeket kéretlenül is elsorol – mind nemet mond, hiszen az orvos ott van a recepción túl, és egyébként, saját utánajárása által jutott el éppen ehhez a szakorvoshoz.

 

„Az én esetemben a recepciós hölgy már a betanult szöveg negyedszeri elsorolása után rájött, hogy a felkínált programok egyike sem érdekel, mire kijelentette, hogy ha kezelést akarok, legalább egyet az ajánlott programok közül meg kell vásárolnom. Ekkor megkérdeztem tőle, hogy tud-e adni igazolást arról, hogy a belépődíj meg nem fizetése miatt utasítottak el, mert ekkor már elhatároztam, hogy panaszt teszek a megyénél.”

 

írja Dvořák hozzátéve, hogy a Pentát már korábban egy hasonló ügy miatt megbüntették. A történet további részében  – láss csodát – egy tapasztaltabb recepciós megkérte őt, hogy foglaljon helyet, és csakhamar megérkezett egy magasabb beosztású alkalmazott, aki

 

„Elmondta, hogy a recepciónál nyilván félreértés történt, és biztosan nem akartak tőlem a kezelésért cserébe pénzt kérni, ezután elkészítette az egészségügyi ellátásról szóló szerződést. Ekkor már semmilyen díjat nem követeltek tőlem, a szerződésben pedig világosan az állt, hogy egész kezelésem az egészségügyi biztosítás keretében kerül kifizetésre. Ezután már csak megegyeztem az orvossal egy időpontban.”

 

A ProCare és más magánklinikák fent vázol gyakorlatától függetlenül azonban rájuk is vonatkozik a törvény, hiszen a hétköznapi ember is azért fizeti az állam felé az egészségügyi biztosításokat, hogy ne kelljen újabb és nagy összegeket térítenie a kezelésért.

 

Dvořák arra hívja fel a figyelmet, hogy a betegnek saját érdeke, hogy kiharcolja jogai érvényesítését a rendelők előtt.

 

„…Az egészségügyi ellátást kínáló magánszolgáltatónak, mint amilyen a Penta is, ugyanolyan kötelezettségei vannak, mint az államinak és ugyanúgy térítésmentesen köteles kezelni a beteget. Senki ne féljen tehát kiállni jogaiért, hogy ne kelljen feleslegesen kockáztatnia egészségét.”

 

Szükség esetén éljünk panasszal

 

Nyilván a Penta és a többi magánklinika keresi a módját, hogyan tegyen szert több bevételre a betegek kárára – még ha ezt gyakran úgy fogalmazzák meg, mint az ingyenes ellátás elkerülését, ami azért nem helyénvaló, mert a bérből az alkalmazott és az alkalmazott után a munkáltató is fizet betegbiztosítást (részben ez adja a különbséget a nettó és a bruttó bér, illetve a teljes bérköltség között).

 

De ha beteg úgy érzi, hogy a magánklinika szándékosan a rendelési idő utolsó órájára ad időpontot, hogy aztán azt mondhassa, sajnos nem fért bele az időbe, a megye illetékes hivatalánál panaszt lehet tenni. Persze, korábban is odamehetünk várakozni, ha ez esetben sem fogadnak minket, akkor is érdemes a megyéhez fordulni.

 

Ha szándékosan nagyon távoli időpontot kapunk, akkor is jogunk van beülni a váróba, a szakorvos pedig köteles minket ellátni – ellenkező esetben megint panasszal élhetünk.

 

„Sok ember attól fél, hogy ha ilyen módon éri el, hogy kezeljék, az az egészségügyi ellátás rovására mehet. Nem szabadna és nem is történhet meg. Ha mégis, akkor az Egészségügyi Ellátás Felügyelő Hivatalnál (Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou – ÚDZS) lehet panaszt emelni, ami megbírságolhatja az adott orvost”

 

emeli ki Dvořák.

 

Körkép.sk, Sme.sk, Aktuality.sk

Nyitókép: Sme.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!