A triblavinai kereszteződéshez köthető botrány egyike az előző és a jelenlegi kormány túlkapásainak, ahol a lakosság érdekeit messze túllicitálták az egyéni politikai és gazdasági érdekek. Most az is kiderült, hogy a Közlekedési Minisztérium valódi döntéshozójának tartott Viktor Stromček államtitkár összefüggésbe hozható azzal a vállalattal, amelynek érdeke fűződött a D1-es autópálya Pozsonyhoz közeli szakaszáról szóló tervek módosításához.

 

Miről szól a triblavinai kereszteződés?

 

Triblavina egy major Tótgurab (Slovenský Grob) és Horvátgurab (Chorvátsky Grob) közelében. Az említett településeken kívül Pozsonyivánka (Ivanka pri Dunaji), Feketenyék (Čierna Voda) is érintett. A D1-es itteni szakaszát eredetileg úgy tervezték, hogy Pozsonyba egy 6 sávos autópálya vezet majd, mellette mindkét oldalon pedig két-két sávon bekötő-főutak haladtak volna, kifejezetten a környező falvak Pozsony felé haladó közúti forgalma érdekében.

 

 hirdetes_400x285  

A kétoldalt húzódó gyűjtőutak fokozatosan vezették volna fel a forgalmat az autópályára. Az érintett területen eredetileg nagyjából 100 ezer lakossal számolt a hatástanulmány, mert nagyon gyorsan növekvő falvakról van szó (ennek a későbbiekben még szerepe lesz).

 

A D1-es autópálya triblavinai szakasza a kétszer 3 sávval, és a két oldalán haladó gyűjtőutakkal. Forrás: DennikN.sk

 

Azonban két évvel ezelőtt a Közlekedésügyi Minisztérium megváltoztatta a terveket, és a 6+2+2 sáv helyett egyetlen 8 sávos autópálya szakasz megépítését helyezte kilátásba, a környező falvak rákötésére pedig egyetlen hatalmas kereszteződést rajzolt be Triblavinán. Az érintettek tiltakoznak, és meg vannak győződve, hogy gazdasági és politikai érdekek húzódnak meg a változtatás mögött, mivel a nagy kereszteződés egy olyan cég telkén épülne meg, amely (az alapján, amit Igor Matovič  februári sajtótájékoztatóján mondott) a területet négyzetméterenkénti 1 koronáért (!) vásárolta fel még a szlovák nemzeti valuta korában. Most a projekt kritikusai szerint 67 euróért adhatja el az államnak.

 

Stromček lebukott, közvetve érdekelt a módosításban

 

A legfrissebb információk szerint Viktor Stromček smeres közlekedésügyi államtitkár szerződéses viszonyban áll azzal a vállalattal, amely a kereszteződés megépülésében érdekelt. A Starland vállalat birtokolja ugyanis a leendő kereszteződés alatti és körülötti telkeket. Azzal, hogy az érintett szakaszon egyetlen csatlakozás épül, a körülötte lévő telkek ára így is jelentősen a szokásos piaci ár fölé emelkedhet. Azon már meg sem lepődhetünk, hogy a céget Cipruson jegyzik és sajtóértesülések szerint a J&T befektetőcsoporthoz köthető.

 

A Starland Holding a.s. ugyanakkor szerződéses viszonyban áll egy olyan céggel, aminek többségi tulajdonosa Viktor Stromček. A cég a kapcsolatot nem tagadta, elismerte, hogy havi 200 euróért cserébe Stromček cége szennyvízkezelési szolgáltatásokat nyújt. Az összeg persze nem ellenőrizhető.

 

A Starland Holding a.s. majd kétmilliós veszteséget könyvelhetett el tavalyelőtt, bár vagyona így is 9 számjegyű összegre rúg. A cég egyetlen részvényese egy Cipruson bejegyzett vállalat, a Niaga Equity Limited, amelynek tulajdonosi hátteréről nem sokat lehet tudni. Nem zörög a haraszt… Az adatok a Finstat portál oldalán találhatók meg. Forrás: Finstat.sk

 

Megfelelően torzított hatástanulmány

 

Az ügy egyik sarokpontja a kereszteződés teherbírása. Ugyanis egyetlen kereszteződés kapacitása elég korlátozott. Az érintett települések területrendezési tervei abból indulnak ki, hogy a főváros közelsége és a már eltervezett beruházások a következő években 100 ezer főre növelik a lakosság számát a térségben. Természetesen ebben nagy szerepe van az autópályának is.

 

Csakhogy a két évvel ezelőtti módosítás azt állítja, hogy egy kereszteződés is elegendő lesz, ugyanis trükközött a várható népesség számaival – csak 14500 fővel számoltak. Legalábbis a triblavinai kereszteződés elsőszámú ellenzőiként számon tartott Triblavina OZ tagjainak beszámolói szerint, akik Érsek Árpáddal is felveték a kapcsolatot az ügyben.

 

Az a veszély is fennáll, hogy a módosított hatástanulmány önbeteljesítő jóslatként valóra váltja saját becsléseit. Ma a településeken élők naponta 3 órát ingáznak Pozsonyba és vissza. Ha a közlekedés nem oldódik meg, és egy kereszteződés épül csak meg, akkor sokan dönthetnek úgy, hogy nem kívánnak élni a falvak által kínált lakhatási lehetőségekkel, hiszen ilyen forgalom mellett időben semmivel sem kerülnek közelebb a fővároshoz.

 

A képen az OZ Triblavina aktivistái tüntetnek a közlekedésügyi minisztérium módosított tervei ellen március 16-án. Fotó: TASR – Dano Veselský, Forrás: DennikN.sk

 

A hatástanulmányt egyébként nem egy állami intézet, hanem egy magáncég készítette. Az ügyben az Állami Számvevőszék (NKÚ) is vizsgálódott, és megállapította, hogy a tervezők nem vették figyelembe a közlekedési vonalak kapacitásait és a terv alapvetően ütközik Pozsony megye területrendezési tervével, ami törvénytelen.

 

Jelenleg Érsek Árpád közlekedésgyi miniszter úgy módosíttatta a terveket, hogy „valamikor a jövőben“ hozzá lehessen építeni a két oldalon haladó gyűjtőutakat is. Hogy erre mikor és miből kerülhet sor, kérdéses.

 

A történethez hozzátartozik, hogy az érintett szakaszon három kereszteződést építettek volna, az egyik építési munkálatai már korábban elkezdődtek, de a Nemzeti Autópálya Társaság leállíttatta a építekezést, A legutolsó sajtóértesülések szerint lehet, hogy újraindítják.

 

Stromček állami alkalmazotthoz képest nagy lábon él

 

A smeres államtitkár a Triblavina OZ állítása szerint eléggé el van eresztve anyagilag. 41 évesen 200 ezer eurós Range Roverrel jár, 4 lakása is van Pozsonyban, amelyek összétértéke több mint 1 millió euró. Mint a parlament egykori kancellária-minisztere szerződést írt alá a Váhostavval a Pozsonyi vár felújításáról. A projekt tervezett ára 40 millió volt, a valódi összeg a végén 70 millió euróra rúgott.

 

A Starland jelenleg azzal védekezik, hogy a kereszteződés ötlete még a Radičová  kormány idején merült fel. Ezt a Triblavina OZ nem vitatja, de felhívta a figyelmet, hogy Stromček már a Közlekedésügyi Miniszériumnál dolgozott, mikor lesöpörték a párhuzamos főutak terveit az asztalról.

 

 

 

Körkép.sk, DennikN.sk

Nyitókép: Sme.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.