Tibor Gašpar országos rendőrfőnök hivatalba lépése előtt egy évvel céget alapított, amelynek vezetését fia vette át. A vállalkozás székhelye Miroslav Bödör oligarcha épületében van, Gašpart Bödörrel pedig több családi kapcsolat és a Smerrel való jó viszony is összeköti – derül ki az Aktuality.sk cikkéből.

 

 

Gašpar tanárként dolgozott Nyitrán évekig. A városban székel a Bonul biztonsági cég is, amelynek Bödör a tulajdonosa. Bonul jelenleg a Gazdasági Minisztériumot, Szlovák Postát, a Szociális Biztosítót és Transpetrolt is őrzi.

 

Hirtelen sikeres cég lett

 hirdetes_810x300  

 

Tibor Gašpart 2012-ben nevezte ki országos rendőr-főkapitánynak Robert Kaliňák belügyminiszter. Vállalkozni még előtte kezdett, cége a tanácsadásra, oktatásra és piacfelmérésre szakosodott. Nem termelt azonban bevételt és nyereséget. A hivatalba lépés előtt a vállalkozást átírta a feleségére, onnan pedig a fiához, Peterhez került.

 

Két évvel ezelőtt a cég átköltözött abba a nyitrai épületbe, amely Bödör oligarcha fiához tartozik. 2015-ben a cég szekere hirtelen megindult. A bevételek 146 ezer euróra emelkedtek, tavaly pedig elérték a 240 ezer eurós határt. A társaság két év alatt négy luxusautót is vásárolt, a bevételek biztonsági iskoláztatásból és munkavédelmi előírások oktatásából származtak. Az iskoláztatás költségei bérekkel együtt 78 ezer eurót tettek ki, további 60 ezer eurót fordítottak reklámra, bár a cégnek nincs weboldala és látható reklámaktivitása.

 

Bödör kapcsolata a Smerrel. forrás: aktuality.sk

 

Gašpar elmondása szerint a fia törvényes vállalkozásáról van szó, amely a törvények betartásával működik. Az aktuality.sk kérdéseire, miszerint van-e kapcsolata Bödör fiával, használja-e a luxusautókat, nem kívánt válaszolni.

 

Kulturális műemlék különös körülmények között

 

Az sem válaszolta meg, hogy az egykori cége miért székel egy olyan épületben, amelyet korábban a rendőrség és az ügyészség is vizsgált, viszont az Aktuality-t perrel fenyegette meg. Bödör fia úgy kapta meg az épületet, hogy azt különös körülmények között nyilvánították kulturális műemlékké.

 

A nyitrai városvezetés elcserélte az épületet egy ipari objektumra,  nyilvános versenypályázatot sem írtak ki, de az államot sem szólították meg. akinek elővételi joga volt az épületre. A nyitrai belváros városvezetése később nem hagyta jóvá az üzletet, mert szerintük az épület árát alulértékelték, Bödör épületét pedig túlárazták.

 

A cserét később a nyitrai járási ügyész is megtámadta, a város pedig felajánlotta az épületet az államnak, azonban nem tartottak igényt rá, így végül Bödörhöz került.  Ezt a nyitrai városi képviselet is jóváhagyta, amelyben a Smernek többsége volt. A dokumentumokat  Jozef Dvonč polgármester is aláírta, akit meg is vádoltak bűncselekmény elkövetésével, a rendőrség azonban leállította az esetet.

 

Aktuality.sk
borítókép: topky.sk

 

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!