A rendőrség is nagy erőkkel készül Szlovákia történetének legnagyobb korrupcióellenes tüntetéseként beharangozott mai megmozdulásra, melynek szervezői a mečiari amnesztiák eltörlését, a Gorilla- és a Bašternák-ügy kivizsgálását, valamint Kaliňák, Gašpar (rendőrfőnök) és Kováčik (speciális ügyész) leváltását szorgalmazzák.

 

A korrupcióellenes tüntetésre ma délután kerül sor Pozsonyban. Az esemény közösségi oldalán mintegy tízezren jelezték részvételüket, további húszezren pedig érdeklődésüket fejezték ki az esemény iránt.

 

A korrupcióellenes tüntetést Karolína Farská és David Straka vezetésével a diákok szervezik. Eddig 6700 eurót sikerült összegyűjteniük, amelyet a tüntetés előkészítéséhez használták fel.

 

 hirdetes_810x300  
Fotó: Veľký protikorupčný pochod Facebook-oldala

 

Hlávková és Kramár is felszólalnak

 

A tüntetők délután 17.00 órakor találkoznak a Hviezdoslav téren, majd a Szlovák Nemzeti Felkelés terére vonulnak, ahol 1989 novemberében kezdetét vette a bársonyos forradalom.

 

A tüntetésen felszólal Zuzana Hlávková, aki a soros EU-elnökség során történt visszaélésekre hívta fel a figyelmet, de Anna Remiásová és Maroš Kramár színész is szót kap a tüntetésen. Részvételét visszaigazolta a Pohoda fesztivál szervezője, Michal Kaščák is, Vec és Tono S. rapperek, valamint a Para zenekar is.

 

Hat követelés

 

A diákoknak hat követelésük van: a mečiari amnesztiák eltörlése, a Gorilla- és a Bašternák-ügy kivizsgálása, Robert Kaliňák belügyminiszter, Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány, valamint Dušan Kováčik speciális ügyész visszahívása.

 

A követelményeiket egy memorandumba jegyzik, amelyet elvisznek a kormányhivatalban. A memorandumban pontos időpontok lesznek arra vonatkozóan, hogy a kormánynak meddig kell teljesítenie a követeléseket.

 

Polgári tüntetés

 

Karolína Farská, a tüntetés egyik főszervezője elmondta, hogy egyetlen politikai párt sem áll mögöttük.

 

Mi diákok és polgárok vagyunk. Ez lehet az a pillanat, amely még jobban összekovácsolja az embereket.”

 

A korrupcióellenes tüntetést egyszeri eseménynek szánják, ám Farská nem zárja ki, hogy a tüntetések folytatódni fognak.

 

Attól függ, hogy a tüntetésnek milyen visszhangja lesz az emberek között.

 

Fotó: David Ištok/Aktuality.sk

 

Robert Fico miniszterelnök az utóbbi időben a korrupció élharcosaként tetszeleg, ám Farská szerint mindez nem elegendő.

 

A rendőrség készenlétben áll

 

A korrupcióellenes tüntetésre a rendőrség is teljes erőbevetéssel készül. Az aktuality.sk portál információi szerint a tüntetés napján egyetlen rendőr sem vehet ki szabadnapot.

 

 “Elegendő mennyiségű rendőrt vezényelünk a helyszínre, akik a közrendre, a polgárok életére, egészségére és tulajdonára fognak vigyázni. Emellett pedig biztosítani fogják a biztonságos és problémamentes forgalmat is”

 

– mondta a pozsonyi rendőrség szóvivője, Lucia Mihalíková.

 

Forrás: aktuality.sk/Körkép.sk

Nyitókép: Veľký protikorupčný pochod Facebook-oldala

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!