Érdekes felmérési eredményeket közölt a DenníkN. A Marian Kotleba választói bázisát vizsgáló felmérés kimutatta, hogy a radikális politikus szimpatizánsai többségében a rendszeres bevétellel rendelkező fiatal munkásemberek, nem pedig a szegény, cigányok által terrorizált polgárok közül kerülnek ki.

 

Az ĽSNS-hez hasonló pártokra Nyugat-Európában általában az alacsonyabb végzettségű munkanélküliek szavaznak. Szlovákiában ez nem így van.

 

A felmérés a Focus által gyűjtött széles kutatási eredmények alapján készült, melyet a Szlovák Tudományos Akadémia szociológusai elemeztek.

 

 hirdetes_810x300  
A tipikus Kotleba-választó. Grafika: DenníkN

 

Ebből nem derült ki, hogy összefüggés lenne az adott település munkanélküliségi rátája, az ott élő cigány lakosság, illetve a régióban Kotlebára szavazók között.

 

„Sokkal inkább rendszerellenes, mint cigányellenes megnyilvánulásról van szó, melynek nincs sok köze az adott polgár gazdasági helyzetéhez“,

 

magyarázza a Denník N cikkében a felmérés eredményeit Miloslav Bahna szociológus.

 

A roma pérók környékén sincsenek többen

 

A kutatók 18 kiválasztott községben, ahol nagyobb számban elkülönülve élnek cigányok, külön is elemezték Kotleba választóit. Arra számítottak, hogy szimpatizánsai itt nagyobb arányban jelennek majd meg, de ennek épp az ellenkezője derült ki.

 

Az eredmények cáfolják azt a feltételezést is, hogy az ĽSNS-re főleg anyagi gondokkal küzdő munkanélküliek szavaznak, akiket terrorizálnak a lakóhelyükhöz közel élő cigányok.

 

Minél közelebb van a szám az 1-hez, annál inkább jellemzpő ez a kategória Kotleba pártjának választóira és fordítva. Az életkor és az iskolai végzettség esetében -1-hez közelebbi szám alacsonyabb életkort és végzettséget jelent. Forrás: DenníkN

 

A cikk beszámol az adatgyűjtés módjáról is. 161 községből 20 128 válasz érkezett, ami húszszorosa az átlagos felméréseknél tapasztalt válaszadásnak – az adatok így sokkal pontosabbak.

 

Nem igazolódott be az a feltételezés sem, hogy Kotlebáéknak terepmunkával sikerül új választókra szert tenniük, vagy hogy ott értek el jobb eredményt, ahova a legutóbbi parlamenti választások előtt ellátogattak.

Klasszikus radikális

 

Milyen tehát a klasszikus Kotleba-választó?

 

„Sok mindenben ugyanolyan, mint a többi, hasonló, nyugat-európai típus“

 

mondja a szociológus Bahna.

 

Az egy évvel ezelőtti Focus exit poll szerint a tipikus szélsőjobboldali választó 8 és 34 év közötti férfi, aki középiskolai végzettséggel rendelkezik (Kotleba támogatóinak 80 százalékára ez érvényes), gyakran érettségivel. A főiskolai végzettségűek aránya nagyon alacsony.

 

A tipikus Kotleba szavazó tehát kétkezi munkás, aki minimálbértől magasabb, inkább átlagbér szintjén keres. Családja nem különösebben szórja a pénzt. Jellemzően kisközségekből származik, saját magát politikai értelemben pedig középre, vagy jobb oldalra helyezi.

 

DenníkN/Körkép.sk

 

Nyitókép: DenníkN

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!