Érdekes eredményt hozott a FOCUS ügynökség április eleji felmérése, amely az egyes pártok választóinak vallásosságát vette górcső alá, pontosabban arra kereste a választ, hogy a válaszadók hány százaléka vallja magát mélyen hívőnek, hívőnek, nem hívőnek vagy egyenesen ateistának.

 

A felmérés szerint az összesítésben az 1006 megkérdezett közül 10 százalék vallotta magát mélyen hívőnek, ugyanennyi ateistának. 62 százalékuk hívőnek tartja magát, 20 százalékuk pedig a „nem döntötte el”, „nem vallásos” vagy „nem tudja” kategóriákba sorolható.

 

Talán nem meglepő, hogy a szlovákiai pártok közül a KDH választói a legvallásosabbak, több mint 92 százalékuk tartja magát mélyen hívőnek, vagy hívőnek (az egyszerűség kedvéért vegyük egy kalap alá a hívőket és a vallásos embereket).

 

 hirdetes_810x300  
A Focus ügynökség adatai alapján, grafikon Körkép.sk

 

A Most-Híd választói között kevesebb a hívő

 

Ami már meglepőbb, hogy a legtöbb nem hívő a Most-Híd választói közül kerül ki (a releváns pártokat figyelembe véve). A vegyespárt szavazói körének 52 százaléka vallja magát hívőnek, vagy mélyen hívőnek, 48 százalék bizonytalan, nem vallásos vagy egyenesen ateista.

 

Ha ezt összevetjük az MKP-val, akkor jól látható, hogy a magyar pártra szavazók között körülbelül háromszor annyi mélyen hívő van, mint a MOST-HÍD esetében, és az ateisták száma csak feleannyi. Összességében, az MKP szavazótábora 60:40 arányban oszlik meg hívőre illetve nem hívőre, a Most-Híd esetében ez az arány 52:48.

 

A Focus ügynökség adatai alapján, grafikon Körkép.sk

 

Lehetséges indokok

 

A felmérés az adatokból ugyan nem von le következtetéseket és nem fejtegeti az okokat, nyilván az eltérésekben közrejátszik az is, hogy a Most-Híd liberális beállítottságú pártként definiálja önmagát, amely túlnyomórészt baloldali elemeket tartalmaz, választóinak egy része értelemszerűen ezzel azonosulni tud. A vegyespárt programjában kevésbé hangsúlyosak a keresztény hagyományokra utaló elemek, egyáltalán nem nemzeti vagy etnikai alapon politizál, koalíciós partnereihez képest jóval közelebb áll az Unió értékrendjéhez, migráció tekintetében befogadó politikát szorgalmaz (bár a koalíció létrejötte óta ezt már kevésbé hangoztatja).

 

Ugyanakkor azt is látni kell, hogy az MKP hívő szavazóinak száma is elmarad például az SNS-től, a Smertől és a KDH-tól. A jelenség részben betudható annak, hogy a közösségi kötelékek nagyobb nyomás alatt vannak a magyar választók esetében (elvándorlás, elöregedés, ezekből adódó más nemzetiségűek betelepülése, asszimiláció), és ez kihat a vallási felekezetekre is.

 

Ez mindkét pártra igaz lehet, ha figyelembe vesszük, hogy a FOCUS tavaly novemberi elemzése szerint a Most-Híd szavazóinak 44 százaléka magyar (52 százaléka szlovák).

 

 

Körkép.sk

Nyitókép: felvidek.ma

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!