„Ez egy nagyon fontos év lesz, a megyei választások éve. Amikor azon kell dolgoznia a felvidéki magyarokak, hogy a lehető legerősebb képviselettel rendelkezzenek megyei színtéren.” – mondta Menyhárt József, az MKP elnöke a mai, Bugár Bélával közösen tartott sajtótájékoztatón. 

 

Míg Menyhárt kijelentette, hogy az MKP vezetése nem zárkózik el a párbeszédtől, sőt, hajlandó az oktatásügyön kívül más területeken is a közös munkára, Bugár Béla  történelmi lehetőség kihagyásáról beszélt, hangsúlyozva, hogy nem született egyezség.

 

A két párt delegációja három órán keresztül tárgyalt az MKP székházában, a fő téma a megyei választásokon való közös, koalíciós fellépés volt. A Most-Híd ezt a hosszútávú együttműködés zálogaként értelmezett. Menyhárt ugyanakkor már a sajtótájékoztató elején kifejtette, hogy az MKP elsősorban az újabb sikeres megyei választásokban érdekelt. (A Most-Híd a megyei választásokon hagyományosan gyenge eredményeket ér el.)

 

 hirdetes_810x300  

„A két delegáció között ma nem született egyezség“

 

szűrte le a következtetést Bugár, aki szerint

 

„Történelmi lehetőséget szalasztottunk el. (…) Négy éve is elmondtuk, hogy három évig sulykolták néhányan a választók fülébe, hogy itt valamilyen árulásról, egyebekről van szó. A Híd delegációja egy dolgot akart elérni, azt, hogy a hosszútávú együttműködés legyen a cél. Ma azonban azt hallottuk, hogy a megyei választások a cél.“

 

Pozsony, 2017. április 26.
Bugár Béla, a Most-Híd szlovák-magyar vegyespárt elnöke (b) és Menyhárt József, a felvidéki Magyar Közösség Pártja (MKP) elnöke kezet fog az õszi megyei választásokon való együttmûködés lehetõségeirõl a két párt vezetõi részvételével tartott megbeszélésén az MKP pozsonyi székházában 2017. április 26-án.
MTI Fotó: Krizsán Csaba

 

A járások és megyék kezében a döntés

 

Menyhárt megerősítette, hogy a döntés joga a pártok járási és megyei képviselőin múlik.

 

[stw]

 

Bugár szerint a mai találkozó célja a Most-Híd szempontjából az volt, hogy országos szinten jussanak együttműködésre a megyei választások kapcsán. De mivel a végső döntést a megyei vagy járási szinteken hozzák, a mai tárgyalás eredményével (és az MKP – Most-Híd koalíció elmaradásával) nem lehet elégedett, ugyanis csak egyetlen megyében van kilátás arra, hogy a két párt közös jelöltet támogasson.
Vagyis, ahogy Bugár Béla fogalmazott, nem született olyan döntés a pártvezetők részéről, hogy mindenhol koalíciós jelöltet támogassanak.

 

„Az együttműködés felé kell terelni a két párt választóit. Sajnos el kell mondjam, hogy ez nem történt meg“

 

A Körkép.sk kérdésére, hogy miben látják a lehetőséget a megegyezésre, és melyek a fő vitás kérdések, Bugár a következőképpen válaszolt:

 

„Egyetlenegy pozitív dolgot emelnék ki, hogy tárgyaltunk, és beszélgettünk“

 

Bugár szerint az, hogy a Most-Híd – MKP delegáció már másodszor le tudott ülni egymással, mindenképp pozitívum. Ugyanakkor kijelentette, hogy a mostani (a megyei választásokat érintő) döntés nem segíti elő a két párt szavazótáborának közeledését.

 

Bugár a Körképnek. Kép: KZS

 

Az MKP nem zárkózik el

 

Menyhárt szerint a korábbi találkozó jó indítás volt, ahol a felvidéki magyar oktatás kérdéseiről fogadtak el a felek közös nyilatkozatot. Kiemelte, hogy a napokban bejelentett, az MKP által kezdeményezett magyar oktatásstratégiai tervezet kidolgozásánál szintén megszólítja majd a Most-Hídat.

 

„Mi a regionális erőinket fogjuk a felvidéki magyarság érdekében bekapcsolni“

 

mondta Menyhárt. Az MKP elnöke a megyei választási kampánnyal kapcsolatban elmondta:

 

„Kampányunk nagyon egyenes, és nagyon tiszta kampány lesz, nem sárdobálással, nem bűnbakkereséssel, nem árulózással fogunk a megyei kampány szintjén foglalkozni, hanem, hogy az MKP milyen eredményeket ért el eddig“

 

A kérdésre, hogy Bugár Béla és pártja képes lenne-e mozgósítani választóit Nagyszombat megyében Berényi József MKP-s megyefőnök-jelölt támogatására, Bugár azt válaszolta, hogy erről már nem a Most-Híd vezetősége dönt, mivel a két párt abban állapodott meg, hogy a járásoknak adja a döntés jogát.

 

„Koalíciót nem tudunk kötni. Ez a hosszútávú együttműködés szempontjából nem jó hír“

 

Pozsony, 2017. április 26.
Menyhárt József, a felvidéki Magyar Közösség Pártja (MKP) elnöke (b) és Bugár Béla, a Most-Híd szlovák-magyar vegyespárt elnöke sajtótájékoztatót tart az õszi megyei választásokon való együttmûködés lehetõségeirõl tartott megbeszélés után az MKP pozsonyi székházában 2017. április 26-án.
MTI Fotó: Krizsán Csaba

 

Menyhárt József újságírói kérdésre nem erősítette meg, de nem is cáfolta, hogy Farkas Iván megyefőnök-jelölése továbbra is aktuális-e. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy értékelni kell egymás eredményeit – utalva arra, hogy az MKP eddigi és esetleges jövőbeli megyei választási sikereit a Most-Híd pártnak is értékelnie kell.

 

„Az eredményeket tiszteletben kell tartani, és a mai tárgyalás is azzal kezdődött, hogy a Magyar Közösség Pártja kifejezte örömét és gratulált a Híd pártnak azzal kapcsolatosan, amit az amnesztiák illetve a vasúti kétnyelvűség kapcsán elérni tudott”

 

Bugár Béla ezután újra a tárgyalás „kedvezőtlen kimeneteléről” beszélt.

 

„Ma nem azért ültünk le tárgyalni, hogy személyekről beszéljünk. A tárgyalás célja az volt, hogy a hosszútávú együttműködést elősegítsük, mégpedig partneri viszony kialakításával. Ha leszűkítettük volna személyi kérdésekre, akkor, már elnézést, de üzletelünk. Mi a szlovákiai magyarok érdekeivel üzletelni soha nem fogunk.”

 

Pozsony, 2017. április 26.
Menyhárt József, a felvidéki Magyar Közösség Pártja (MKP) elnöke (b), Õry Péter, az MKP Országos Tanácsának elnöke (b2) és Farkas Iván, a párt gazdasági és régiófejlesztési alelnöke (b3), jobbról Bugár Béla, a Most-Híd szlovák-magyar vegyespárt elnöke (j) és Bastrnák Tibor, a párt elnökségének tagja, szlovák parlamenti képviselõ (j2) a felvidéki Magyar Közösség Pártja (MKP) és a Most-Híd párt vezetõi részvételével, az õszi megyei választásokon való együttmûködés lehetõségeirõl tartott megbeszélésen az MKP pozsonyi székházában 2017. április 26-án.
MTI Fotó: Krizsán Csaba

 

Közelíteni a két párt választóit

 

Bugár ismételten a kormánykoalíciós szerepvállalása miatt magyarázkodott.

 

„Amikor beléptünk a kormányba, kaptunk hideget meleget, és mára kiderült, hogy lehet itt bárkinek, bármilyen jó javaslata, (…) csak akkor lehet megvalósítani, ha kormányon vagyunk. (…) Tehát ma azért lehet bármit megvalósítani, mert a Híd felvállalta azt, hogy belép egy nem szokványos kormányba. De mára kiderült, hogy pont ebben a kormányban lehet olyan eredményeket megvalósítani, amit sem a Dzurinda-kormányokban, sem a Radičová kormányban nem lehetett a szlovákiai magyarok érdekében megvalósítani.”

 

Arra az újságírói kérdésre, hogy lesz-e még a jövőben országos szintű együttműködés a két párt között, Bugár Béla többek között azzal reagált, hogy

 

„A meg nem támadási szerződésen (az egyik újságíró használta korábbi kérdésében a kifejezést – a szerk. megj.) azt is értem, hogy nem egy közelálló sajtón keresztül fogjuk egymást pocskondiázni, lejáratni, sértegetni.”

 

Pozsony, 2017. április 26.
Bugár Béla, a Most-Híd szlovák-magyar vegyespárt elnöke (j) és Menyhárt József, a felvidéki Magyar Közösség Pártja (MKP) elnöke sajtótájékoztatót tart az õszi megyei választásokon való együttmûködés lehetõségeirõl tartott megbeszélés után az MKP pozsonyi székházában 2017. április 26-án.
MTI Fotó: Krizsán Csaba

 

Majd elmondta, hogy a szlovákiai magyarok érdekében félre kellene tennie a két pártnak a szembenállást.

 

„Próbáljuk a választásokon elmondani az embereknek, hogy ez az egyedüli út. (…) A mai döntéssel nem ezt a célt szolgáljuk”

 

Menyhárt erre reagálva elmondta, hogy

 

„Nem  egymás ellenségének kell lennie a felvidéki magyarságnak, hanem egymás kiegészítőinek, ha pártszínekben gondolkodunk. (…) Amit mi délről tudunk hozni, a felvidéki magyarok számára egy fontos dolog, (…) és a cél, hogy ebben összehangoltan dolgozzunk, nem zárja ki a további beszélgetést”

 

Menyhárt kifejtette, hogy az MKP vezetősége mindig is nyitott lesz a párbeszédre, számára a magyar-magyar párbeszéd nem merül ki egy meg nem támadási szerződésben, és üdvösnek tartaná, ha az oktatásügyön túl szociális kérdésekben is nyílna lehetőség az egyeztetésre.

 

„2017-ben mindenkinek azon kell dolgoznia, hogy a megyei választáson a lehető legtöbb magyar vonatkozású képviselő kerüljön megyei posztokra, együtt vagy külön, de ez a célunk”

 

Kép: Körkép.sk

 

Orbán és a CEU

 

A Körkép.sk kérdésére, miszerint mi Bugár Béla véleménye Orbán Viktor korábbi kijelentéséről, aki az MKP és a FIDESZ budapesti találkozója utáni sajtótájékoztatón kijelentette, hogy „magyar párt megmaradás, vegyespárt feloldódás”, a Most-Híd elnöke így válaszolt:

 

„Orbán Viktort had ne kommentáljam. Amennyiben feloldódásról volna szó, akkor ma nem beszélhetnénk arról, hogy megmentettük a kisiskolákat, hogy megmentettük az összes szlovákiai magyar iskolát (…) Akkor nem beszélhetnénk arról, hogy visszaállítottuk a nyolc magyar órát, akkor nem beszélhetnénk arról, hogy például a vállalkozóknak hogyan segítettünk, akkor nem beszélhetnénk arról, hogy első olvasatban van az a törvény, és csont nélkül átment, amely a kisebbségi kultúrák autonómiáját erősíti és soroljam tovább még? Ha ez a feloldódás, akkor valószínűleg valaki nem jól tanult azon az egyetemen, amit ma be akar zárni.”

 

 

Körkép.sk

Nyitókép: MTI

 

További ajánlott írásunk a sajtótájékoztatón készült videóval:

 

Nem született egyezség az MKP és a Most-Híd között – A Körkép.sk a helyszínről jelenti (Videó)

 

Igor Matovič: MKP-s Hölgyek és Urak, legyetek üdvözölve a jó oldalon!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!