Szlovákiában a fiatalok újra vissza szeretnék kapni az országukat – a jövő generáció számára. Harcuk a fiatalok idealizmusával telített, a korrupcióellenes kampányuk pedig sikeres. Így jellemezte a hétvégén a neves amerikai napilap, a The New York Times a fiatal szlovákiai diákok harcát.

 

„A két barát – a korrupcióellenes harcosok – megállt az elnöki palota előtt, és igyekeztek megegyezni arról, hogy mennyi időt adjanak a kormánynak a követelményeik teljesítésére. A belügyminiszter és a rendőrfőkapitány lemondását követelték, valamint a korrupciós botrányok kivizsgálást is sürgették”

 

– írja a Rick Lyman riporter a 18 esztendős Dávidról és Karolínáról.

 

A riporter szerint a korrupció hatalmas probléma Kelet-Európa egykori kommunista országaiban. Az egyes elemzők  szerint a helyzet olyannyira rosszabbodott, hogy az állam már mindent a hatalmába kerített.

 hirdetes_810x300  

 

„A legfontosabb állami intézményeket effektív módszereikkel a korrupt politikusok és az érinthetetlen oligarchák tartják a markukban. A probléma azonban ettől is súlyosabb fázisba lépett – a vezetők a hatalmuk megszilárdítására a nacionalizmus és a populizmus felemelkedését használják”

 

– írja Lyman.

 

Fotó: čas.sk

 

NYT: Fico a maga módján oldotta meg a korrupciós problémákat

 

Lyman szerint Fico a saját maga módján oldotta meg a korrupciós problémákat – a saját hasznára fordította.

 

„A kormányfő igyekezett a csúszópénzek elleni harc győzteseként beállítani a kormányát. Olyannyira messzire ment, hogy az első találkozóra olyan korrupcióellenes szervezetek vezetőit hívta meg, mint például a Transparency International”

 

– írta az amerikai újságíró, aki hozzátette, hogy a fiatalokat mindez nem győzte meg, ezért vonultak az utcára.

 

„Fico és a legtöbb miniszter értékelte a fiatal diákok demokratikus szellemiségét, ám a kéréseik nem találtak meghallgatásra. A fiatalok most arról döntenek, hogy mit csinálnak akkor, ha a kormány nem elutasítja a kéréseiket”

 

– fejezi be Lyman.

 

Forrás és nyitókép: aktuality.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!