Egyetlen nappal azután, hogy Robert Fico kormányfő bejelentette nagyszabású szociális programját, Bugár Béla saját intézkedéscsomagot jelentett be. A Most-Híd elnöke azonban nem a munkáltatókra terhelné ennek költségeit, hanem az államra.

 

A Most-Híd az alkalmazottak és az iparengedéllyel rendelkező vállalkozók adóterheit csökkentené úgy, hogy növelnék az adóalapot csökkentő adókedvezmény nagyságát a jelenlegi 3803 euróról 4650 euróra. Ez azt jelenti, hogy a minimálbéren (435 euró) dolgozó alkalamzott, aki ma évente 160 eurót fizet be adóként, a javaslat szerint nem fizetne semmilyen adót.

 

„A nettó fizetés 160 euróval történő növekedése nem csak azokra vonatkozna, akik minimábéren dolgoznak, hanem csaknem minden alkalamzottra“

 

Idézte Bugár magyazátatát a Hnonline.sk. Az adókedvezmény összesen 2 millió dolgozó szlovákiai állampolgárt érintene.

 hirdetes_400x285  

 

A munkáltatók örülnek – inkább, mint Fico javaslatának

 

A munkáltatók üdvözlik az ötletet, nyilván azért, mert Fico intékzedésével szemben nem az ő zsebükből húz ki jelentős összeget.

 

„Ha valaki javítani akarna az emberek anyagi helyzetén, ez a megfelelő megoldás. Nem csak az alkalamzottak fizetési szalagján mutatkozna meg, hanem a magasabb vásárlóerőben is, ami pozitív hatással lehet a cégekre is“

 

nyilatkozta ezzel kapcsoaltban Rastislav Machunka, a Munkáltatók Egyesületeinek Szövetségének alelnöke, aki hozzá is teszi, hogy ez az intézkedés sem közvetlenül a munkáltatók adóterheit könnyíti.

 

Peter Kremský, a Szlovákiai Válalkozók Szövetségének ügyvezető igazgatója szerint a Most-Híd javaslata munkavállalásra ösztönezheti az állástalanok egy részét, de jelentős hatása csak a javasoltnál is magasabb adókedvezmény esetén lenne.

 

„Az lenne az ideális, ha az a bizonyos határ legalább 5000 euró magasságában lenne. Görögországban például 8 ezer euró az adókedvezmény nagysága, annak ellenére, hogy milyen gazdasági helyzetben van“

 

Nem rossz, de nem is elég

 

Az INESS gazdaságkutató intézet még ennél is kritikusabb. Róbert Chovanculiak elemző szerint ugyanis a kormánynak lenne miből engednie:

 

„Csak a 2017-es évben 700 millió euróval több bevételre tesz szert az állam a [béreket] terhelő adókból és járulékokból, mint ahogy eredetileg számolta. Ez azt jelenti, hogy vannak eszközei arra, hogy csökkentse az adó- és járulékterheket legalább 300 millió euróval“

 

Az INEKO arra hívja fel a figyelmet, hogy a Most-Híd javaslatánál hatékonyabb lenne az alacsony jövedelműek fizetésére kivetet adókat és járulékokat csökkenteni, hogy jobban megérje számukra legálisan dolgozni.

 

„A járulékok ma olyan magasak, hogy az alacsonyabb végzettségű emberek inkább feketén vállalnak munkát, vagy csak a szociális segélyekből élnek. Ezért is magas Szlovákiában a tartós munkanélküliség“

 

mondta Peter Goliaš, az INEKO igazgatója.

 

Egymás háta mögött

 

Bugár  bejelentésének körülményei azt sugallják, hogy a két pártelnök között nem történt előzetes egyeztetés a témában (lévén, hogy két, teljesen más felfogású csomagról van szó), ami akár válasz is lehetne a Most-Híd részéről arra, hogy Robert Fico nemrég egyoldalúan kijelentette, a magyarországihoz hasonló, a külföldi forrásokból tevékenykedő szervezetek átvilágításáról szóló törvényjavaslatot készítene elő (erről bővebben itt olvashat).

 

Mindenesetre a Smer már reagált, és kijelentette, hogy mind Fico, mind Bugár javalasatával foglalkozni fognak, úgy, „hogy kölcsönös megegyezés szülessen“.

 

Németh Gabriella, az MKP szociális, családpolitikai és egészségügyi alelnöke szerint a kormánypártok háza táján nagy az idegesség ugyanis sorra jelentik be az életszínvonal emelését elérni kívánó intézkedéseket. Ráadásul mindezt úgy, hogy az MKP választási programjából merítenek ötleteket – például „az MKP által évek óta javasolt adó- és járulékcsökkentést“.

 

A két nagy ellenzéki parlamenti párt, az SaS és OĽaNO-NOVA üdözli a Most-Híd javaslatát, bár ők a járulékterhek csökkentését is szívesen látnák már terítéken. Az ellenzéki képvislők többször kritizálták a kormánypártokat, amiért ezek az intézkedések nem kerültek be a kormányprogramba.

 

Körkép.sk, HNonline.sk

Nyitókép: Pluska.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!