Áprilisban zajlottak a 2017/2018-as tanévre vonatkozó általános iskolai beiratkozások. A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége által összegyűjtött adatok szerint országos szinten 103-mal több magyar kisdiákot írattak be első osztályba, mint a tavalyi év hasonló időszakában. A legnagyobb létszámnövekedés a Komáromi, a Lévai és a Tőketerebesi járásban tapasztalható.

 

Szlovákiában összesen 254 magyar tannyelvű alapiskola működik, az elmúlt évben két magyar alapfokú oktatási intézmény zárta be kapuit, a barti és a pozbai alapiskola.

 

A 3505 leendő első osztályoson kívül 33 diák iratkozott be nulladik osztályba, ami az előző évben mért 135-höz képest jóval kevesebb. Az SZMPSZ ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy a beiratkozási adatok és a tanévet ténylegesen megkezdők száma között van eltérés. Tavaly például 420-szal többen kezdték meg a tanévet a beíratottak április számához viszonyítva.

 

 hirdetes_810x300  

„Ezt több tényező is okozhatja: egyes tanulók az iskolaérettségi vizsgálatokat követően szakemberek javaslatára halasztást kapnak, és még egy évig óvodában maradnak, illetve a nulladik osztályban kezdik meg tanulmányaikat. Akadnak olyan szülők, törvényes képviselők, akik figyelmen kívül hagyják  a  kötelező beíratás időpontját, és csak később, a tanügyi hatóságok felszólítására tesznek eleget ennek a kötelességüknek.”

 

magyarázza az okokat az SZMPSZ közleményében. Ha a tavalyi adatokból indulunk ki, akkor az is elképzelhető, hogy szeptemberben akár 3900-nál is több elsős kezdi meg tanulmányait a magyar alapiskolákban.

 

Adatok: SZMPSZ, Térkép: Körkép.sk

 

[stw]

Országos szinten tehát 103-mal több elsőst írattak be tavalyhoz képest, ez több mint 3 százalékos növekedést jelent. Leginkább a Komáromi (63), a Lévai (33) és Tőketerebesi járásban (23) nőtt a magyar intézménybe íratott elsősök száma. Sajnos vannak csökkenő tendenciát mutató járások is. A galántai járásban például 22-vel kevesebben, az Érsekújvári járásban 15-tel kevesebben ülnek magyar iskolapadba.

 

A százalékos változás nagyságát a 2016-ban és 2017-ben beíratott elsősök száma adja. A ténylegesen az első osztályt megkezdő diákok számát ennél a számításnál nem vettük figyelembe. Adatok: SZMPSZ, táblázat: Körkép.sk

 

Adatok: SZMPSZ, táblázat: Körkép.sk

 

A százalékos arányokat tekintve a legjobb eredményekkel az Nyitrai, és az előbb említett Lévai és Tőketerebesi járások rendelkeznek. A legrosszabbakkal a Pozsonyi, a Kassai és Nagykürtösi járások.

 

A legtöbb elsőst a két legnagyobb magyar járásban, a Dunaszerdahelyiben (741) és a Komáromiban (646) íratták be magyar tannyelvű alapiskolába, dobogós harmadik a Rimaszombati járás (463), majd az Érsekújvári járás (261).

 

Forrás: SZMPSZ.sk

 

Körkép.sk

Nyitókép: Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!