Dunaszerdahelyen a városvezetésnek évek óta nagy fejtörést okoz a belvároson, elsősorban a Fő utcán áthaladó gépjárműáradat visszaszorítása. Ha az önkormányzat idei tervei megvalósulnak, alapos javulás következhet be ezen a téren.

 

Naponta 15 ezer autó halad át a városháza mellett

 

Egy két évvel ezelőtti felmérés aggasztó eredménnyel zárult. A Közlekedési Kutatóintézet 2015 derekán végzett forgalomszámlálásából kiderült, hogy például a városháza előtt naponta több, mint 15 ezer autó haladt át, majdnem ugyanennyi a kórház fele is a Nagyabonyi úton, de a városból kivezető Galántai út is alig maradt el ezektől az adatoktól a maga 14 127 gépjárművével. Bős irányába sem volt sokkal kisebb az autós forgalom, hiszen a bősi felüljárón naponta tíz és félezer autó haladt át két évvel ezelőtt.

 

 hirdetes_810x300  
Elterelő út. A csatornahálózatot a vízművek most fekteti le. fotó: Körkép.sk/P. Vonyik Erzsébet

 

De a mostani helyzet sem rózsásabb, sőt, azóta még zsúfoltabbá vált a forgalom.

 

[stw]

Főleg a reggeli és délutáni csúcsok idején olykor teljesen bedugul a belváros. Nagy fordulatot hozhat e téren az a két fontos beruházás, amelynek a közelmúltban adott zöldet a városi képviselő-testület. Az egyik a városházához kőhajításnyira lévő körforgalom átépítése, ahol a forgalmat felgyorsító letérő sávokat alakítanak ki, a másik pedig az elkerülő út megépítése a Galántai út és a kürti út között, amely rákapcsolódik a Tesco melletti útra.

 

Az elkerülő út kiviszi a Galánta felől érkező forgalmat a 63-as útra

 

Az utóbbi beruházás már folyamatban van, pontosabban még nem maga az útépítés, hanem a leendő úttest alá a vízművek már fekteti le a kanalizációt. Az utat pedig a város saját forrásokból fogja finanszírozni, ez a tervek szerint még az ősszel megépül. Az idei városi költségvetés csaknem 350 ezer eurós tételt tartalékolt az elkerülő út megépítésére. A tervek és az engedélyek már megvannak, a kivitelező kiválasztása és a közbeszerzés folyamatban van.

 

Elterelő út a Tesconál. fotó: Körkép.sk/P. Vonyik Erzsébet

 

„Szeretnénk szeptemberben –októberben nekilátni ennek az útnak. Körülbelül két hónapra van szükség a megvalósításához. A Galánta felől érkezők egyenesen a kürti útra juthatnának az elkerülő úton és így kikerülhetnék a belvárost. A fő cél az, hogy a teher- és személyautókat lehetőleg minél hamarabb kivigyük a városból és így nem kell a belvároson keresztül menniük ahhoz, hogy a 63-as főútra eljussanak”

 

–mondta a hamarosan megépülő összekötő út jelentőségéről Szelle Erika, a Városi Hivatal Építészeti Főosztályának vezetője.

 

Letérő sávokkal bővül a meglévő belvárosi körforgalom

 

Hamarosan új letérő sávokkal bővülhet a Fő utca és a Galántai út kereszteződésénél lévő körforgalom. Ez a beruházás is sínen van, mert a képviselő-testület legutóbbi ülésén a képviselők jóváhagyták a körforgalom átépítését. A beruházás a tervek szerint őszre elkészülhet el. Átadása után várhatóan lényegesen mérséklődnek majd a közlekedési dugók a városközpontban.

 

Az elterelő út itt csatlakozik majd a Tesco melletti úthoz. Fotó: Körkép.sk/P. Vonyik Erzsébet

 

A körforgalom átépítését a megye és a város közösen állja

 

Magát az úttestet a letérő sávokkal és a körforgalom közepén lévő szigetet Nagyszombat megye költségvetéséből fogják megépíteni. Az egyéb munkálatok költségeit Dunaszerdahely városa saját forrásból fedezi. A projekt ugyanis nemcsak új letérő sávokkal számol, hanem a körforgalmú kereszteződésen átvezető kerékpárúttal és gyalogos átkelőkkel is. Új közvilágítási oszlopokat is kihelyeznek.

 

A városvezetés hosszú távú célja az, hogy egyrészt mérséklődjön a városon áthaladó gépjármű-forgalom, másrészt pedig gyorsabban kiterelődjön a forgalom a belvárosból. Szelle Erika főosztályvezető szerint mindez egy koncepció része, amely azzal számol, hogy a többi út, amelyek majd a későbbiekben épülnek meg saját városi forrásból, vagy megyei támogatással, szintén rákapcsolódnak a meglévő, illetve most épülő úthálózatra.

 

 

Körkép.sk/P. Vonyik Erzsébet

Nyitókép: Körkép.sk/PVE

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!