Elképesztő riportot közölt a BBC brit közszolgálati média a nemzetközi embercsempészet szlovákiai áldozatairól. A kelet-európai bűnbandák szexuális rabszolgaságra és színlelt házasságokra kényszerítenek szlovákiai nőket, hogy így juttassák útlevélhez ázsiai országok állampolgárait. A brit közszolgálati média oknyomozó riportere Szlovákiában kutatta fel az illegális emberkereskedelem áldozatait, akiket a skóciai Glasgow-ba csaltak ki, hogy aztán színlelt házasságra kényszerítsék pakisztáni férfiakkal, hogy azok tartózkodási engedélyt kapjanak Nagy-Britanniában.

 

Molnár Angelika, az Europol Focal Point Phoenix O24 – Emberkereskedelem Elleni Osztályának munkatársa szerint az áldozatokat egy jól fizető állás ígéretével megvezették és arra bátorították, hogy hagyják hátra a szegénységet Szlovákiában és Romániában, és utazzanak Nagy-Britanniába.

 

„Csak az érkezéskor mondják el nekik, hogy nincs számukra munka, és házasságra kell lépniük egy pakisztáni férfival”

 

magyarázta Molnár. A pakisztáni bevándorlók Skóciában szeretnének maradni, ezért házasságot akarnak kötni egy uniós állampolgárral, hogy tartózkodási engedélyt kapjanak. Hozzátette:

 hirdetes_810x300  

 

„A házasság után a nőket ellenőrzésük alatt tartják az emberkereskedők, és vagy háztartási munkára kényszeríti őket a férjük, vagy megerőszakolják és szexuálisan kizsákmányolják őket.”

 

Kelet-szlovákiai látkép, ahogy a BBC stábja látta. Fotó: BBC.com

 

Kelet-Szlovákia kiinduló pont

 

Jim Laird skót emberkereskedelem-szakértő szerint „egyértelmű kapcsolat” áll fenn a kelet-európai bűnbandák és a Glasgow-ban tevékenykedő ázsiai bűnszervezetek között.

 

A BBC oknyomozó riportere, Sam Poling Szlovákiába utazott, hogy nyomára bukkanjon az áldozatoknak, és, ha hajlandóak erre, meséljék el történetüket. Kelet-Szlovákiában megpróbált felkeresni egy lányt, akit nemrég Glasgowban kényszerítettek házasságra, majd megmenekült és hazatért.

 

A lány azonban eltűnt, a szülei úgy vélik, visszahurcolták Glasgow-ba. Egy csecsemőkorú kislányt hagyott hátra.

 

A BBC csapata a környező házak közt kérdezősködve megtudta, hogy további három lányt vittek ki a skóciai városba. Filmre vettek egy úgynevezett tranzit házat, ennek szerepe, hogy a lányokat megvásároló férfi itt tartja őket pár napig, mielőtt külföldre szállítanák őket, házasságkötés céljából. A házat magas kerítés vette körül, mindenütt kamerák, de nem az utcára vagy az udvarra néztek, hanem az ajtókra és ablakokra.

 

Sam Poling az eltűnt nő szüleivel. Fotó: BBC.com

 

A szlovákiai cigánytelepekről a rabszolgaságba

 

Yves Ogou, aki magát szociális munkásként mutatja be, szorosan együttműködik a szlovák és a brit hatóságokkal, hogy megmentsék és támogassák az áldozatokat. Elmondása szerint az említett tranzit házban olyan lányokat tartanak, akik nem rendelkeznek személyi igazolvánnyal, vagy útlevéllel.

 

„Itt 24 órán belül beszerzik a szükséges iratokat. Pénzért bármit meg lehet kapni. (…) A házban töltött napokban az emberkereskedők megváltoztatják a lányok kinézetét, hogy vonzóbbak legyenek, mert többségük a cigánytelepekről származik. (…) [Ott] nincs víz, nagyon nehéz az élet. Úgy kell kinézniük, mint a normális embereknek”

 

magyarázza Yves a bűnbandák módszereit. Szerinte a kelet-európai bűnbandák azért választották Glasgowot, mert itt már rendelkeznek a megfelelő összeköttetésekkel a korábban oda kicsempészett roma közösségekkel, de vannak kapcsolataik a harmadik országok hatóságainál is.

 

„A roma közösségek ugyanis először Glasgow-ba, Manchesterbe, és Bradfordba próbáltak kijutni. (…) Ez az első kontaktusuk, és az embercsempészeknek megvannak a maguk barátai, és vannak barátaik Észak-Afrikában, Afganisztánban, Pakisztánban, Indiában, és így tovább”

 

Sam Poling ezután megpróbált utánanézni a kényszerházasságoknak (vagy legalábbis színlelt házasságoknak) az anyakönyvi kivonatok között. Feltűnő vagy gyanús bejegyzéseket keresett, ahol a menyasszony fiatal kelet-európai nő, a vőlegény pedig idősebb ázsiai férfi. Azt is megnézték, hogy mennyi végződött válással.

 

Az áldozatok között mindenféle korú található. A bal szélső oszlopban a menyasszonyok kora látható, mellette a vőlegény kora. A harmadik oszlop a menyasszony származási országa, mellette jobbra a vőlegényé. Forrás: BBC.com

 

Több száz áldozat

 

Az oknyomozó csoport több tucat gyanús házasságkötést talált a dokumentumokban, hetvenet Glasgowban, a többit Govanhilben jegyezték be. A régebbi házasságkötések 40 százaléka 5 éven belül válással végződött – az útlevél lejárata a meghatározó.

 

A hatóságok és a szakértők szerint lehetetlen megmondani, hogy mennyi áldozata van a bűnbandáknak, akik házasságkötés céljából adják-veszik a fiatal lányokat. A fenti képen, ami a házasságkötésekről szóló dokumentumról készül, jól látszik, hogy az egyik szlovákiai lány mindössze 17 éves volt, és egy 33 éves pakisztáni férfihoz adták hozzá.

 

Hivatalosan 150 ember esett áldozatul a fent leírt bűncselekményeknek, a hatóságok azonban csak Skóciában 1000-re teszik a valódi számukat. Az áldozatok és hozzátartozóik pedig félnek a rendőrséghez fordulni, mert – ahogy Jim Laird fogalmazott – „túlságosan rémültek, saját maguk és családjuk testi épségéért aggódnak”.

 

A teljes riportot itt tekintheti meg (sajnos egyelőre csak angolul elérhető). A BBC stábja Glasgowban kezdte a kutatást, majd Közép-Szlovákiába utaztak az áldozatok vagy az érintettek után kutatva. Riportot készítettek Palóc községben (Nagymihályi járás), felvették a cigánytelepek, leélt szocialista épületek nyomorúságát. Felhasználták a szlovákiai rendőrség rajtaütésekről készített felvételeit, az egyikben egy DS-es rendszámú furgonból cibálják ki az embercsempészt a kommandósok, egy másik esetben egy kelet-szlovákiai tanyán ütnek rajta rabszolgatartókon. 

 

https://www.youtube.com/watch?v=vi4bzPrgZIw

 

BBC.com, Körkép.sk

Nyitókép: BBC.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!