A Kremlhez és Vlagyimir Putyinhoz közeli orosz milliárdos, Konstantin Malofejev is finanszírozza Marián Kotleba pártját, a Mi Szlovákiánk Néppártot (ĽSNS) – jelentette a német ZDF közszolgálati tévé és a The New York Times (NYT) amerikai napilap kiszivárgott e-mailekre hivatkozva.

 

Soros György oroszországi megfelelője a levelezések tanúsága alapján NATO- és Nyugat ellenes megmozdulásokat és pártokat pénzel különböző összekötőkön keresztül Szlovákiában, Csehországban, Lengyelországban és Magyarországon.

 

A német köztévé Frontal 21 nevű oknyomozó műsora mindezt több tízezer e-mailre hivatkozva közölte. A levelezések Malofejev fehérorosz összekötőjétől szivárogtak ki.

 

 hirdetes_300x300  

https://youtu.be/ddOVPc4I5aQ

 

Malofejev az e-mail tanúsága szerint 100 ezer eurót adott egy Alexander Uszovszkij nevű fehérorosz vállalkozónak azzal, hogy azt oroszbarát aktivisták támogatására fordítsa. A feladat egyszerű: NATO- és Nyugat-ellenes szólamokat kell terjeszteni a közösségi médiákon és megmozdulásokat kell szervezni. Uszovszkij saját elmondása szerint az ukrán háború befejezéséért harcol – bár közel sem mindegy, milyen eredménnyel zárul le.

 

„Bárkivel együttműködünk, aki hajlandó nekünk segíteni. (…) Lengyelországban és Magyarországon a jobboldali pártokkal, Csehországban és Szlovákiában a baloldallal”

 

nyilatkozta a ZDF-nek.

 

Politikai hovatartozás nem számít

 

Az e-mailezésekből nyilvánosságra került 100 ezer euróból Szlovákiába is jutott, mégpedig Kotleba pártjához, az ĽSNS-hez. Úgy tűnik, hogy a politikai hovatartozás nem annyira lényeges, sokkal inkább számít az orosz kötelék vagy a Nyugat-ellenesség.

 

A képen Konstantin Malofejev orosz milliárdos. Fotó: Alchetron.com

 

A kiszivárgott e-mailekből kiderült, hogy Uszovszkij „befektetőt keresett Szlovákia NATO-tagságáról szóló referendum finanszírozásához”. Az említett referendumot kezdeményező aláírásgyűjtést a ĽSNS indította, állítólag már 150 ezren írták alá – a referendum kiírásához szükséges aláírások száma minimum 350 ezer.

 

Milan Uhrík, az ĽSNS alelnöke tagadta, hogy ismerné Uszovszkijt.

 

„Személy szerint fogalmam sincs, kicsoda az említett úr”

 

mondta Uhrík.

 

Csehországban NATO-ellenes tüntetéseket szerveztek orosz pénzből

 

Veronika Moravcová, az oroszbarát Pokojní bojovníci (Békés harcosok) szervezet aktivistája szintén részesült hasonló támogatásban. A hölgy állítja, személyesen sosem találkozott Uszovszkijjal, de azt megerősítette, hogy Fehéroroszországból kapott támogatást.

 

Csehországban a Kreml-párti és sztálinista Ladislav Kašuka is részesült az orosz Soros György pénzéből. Őt állítólag akkor kereste meg Uszovszkij, amikor támogatót keresett egy NATO-ellenes tüntetéshez. Uszovszkij 300 eurót adományozott (orosz) zászlók és transzparensek beszerzésére, további 500 eurót egy videókamera vásárlására. A cseh aktivista összesen közel 2000 eurónyi támogatásban részesült.

 

A Csehországon áthaladó NATO-konvoj elleni tüntetés Prágában 2015-ben. Fotó: Presstv.com

 

A Jobbik is kaphatott pénzt

 

A Hospodárske Noviny szlovák gazdasági napilap internetes kiadása a ZDF riportja nyomán azt írja:

 

„Magyarországon a szélsőjobbos Jobbik szintén kap támogatást  Uszovszkijtól”

 

A The New York Times arra hívja fel a figyelmet, hogy az e-mailek tanúsága szerint Uszovkszij jelentős összegekkel támogatná a lengyel oroszbarát politikusok kampányát, de a magyarországi Jobbikot és a Magyar Gárdát is. A levelezésben Malofejevtől 292 700 eurót kért „lengyel barátai” támogatása céljából, 10 ezer eurót a Jobbik és 3000 ezer eurót a Magyar Gárda számára.

 

A The New York Times szerint Uszovszkij Malofejeven kívül más támogatókat is keres az „oroszbarát ötödik hadoszlop” erősítésére Közép-Kelet Európában.

 

Miért van rájuk szükség?

 

Arról, hogy a Kreml miért támogatja egy-egy ország rendszerellenes, vagy szélsőséges szervezeteit, már korábban írtunk (cikkünket itt olvashatja el). Nem feltétlenül az a fontos, hogy egy párt vagy mozgalom bekerüljön a nagypolitikába, mint ahogy az történt a ĽSNS esetében. Jóval fontosabb, hogy ezeket a csoportokat a megfelelő időben és helyen „bevethesse” az aktuális kormányzat destabilizálása céljából.

 

Miért van szükség ennyi lépcsőre, míg a pénz a forrástól a felhasználókig eljut? Nyilván azért, hogy Moszkva hitelesen tagadhassa le, hogy más országok belpolitikáját igyekszik befolyásolni. Ugyanez a logika megjelenik az amerikai tőzsdespekuláns, Soros György tevékenysége kapcsán is.

 

 

Körkép.sk, HNonline.sk, NYTimes.com

Nyitókép: magnificat.sk

Kapcsolódó cikkek:

Szélsőségesek határon innen és túl: fasizmus oroszbarát környezetben

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!