Kassa megyében mindig az a megyefőnök-jelölt győzött, akit az MKP, később pedig a Most-Híd támogatott – írja a Korzár napilap. Az eddigi tapasztalatok alapján úgy tűnt, hogy a vegyespárt – folytatva az eddigi hagyományokat – a Smer jelöltjét támogatja, de Bugár Béla pártelnök legutóbbi kijelentései arra utalnak, Bugárék vonakodnak besorakozni Richard Raši (Smeres képviselő és Kassa főpolgármestere) mögé Kassa megyében.

 

„Túl sok kedvünk Raši támogatására egyelőre nincs, mert a régi tapasztalatok azt mutatják, hogy nem minden egyezséget tartott be”

 

nyilatkozta Bugár. Pártja korábban már figyelmeztette a smeres politikust és polgármestert: februárban a vegyespárt bojkottálta a Kassáról szóló törvényjavaslatot, amit épp Raši terjesztett be.

 

Jakab Elemér, a Most-Híd kerületi vezetője már határozottabban fogalmazott, ő nem tartja valószínűnek, hogy pártja támogatni fogja Rašit.

 hirdetes_810x300  

 

„Én örülnék neki, hogy ha már számítanak a támogatásunkra, legalább olyan jelöltet indítanának, akire egész Kassa megyének megfelel és nem csak Kassának vagy a pozsonyi politikai felsővezetésnek”

 

mondta Jakab, hozzátéve, hogy az sem kizárt, a Most-Híd saját jelöltet állít – először a párt fennállása óta – Pavol Burdiga rozsnyói polgármester, vagy Pataky Károly, Királyhelmec polgármestere személyében, sőt, állítólag maga Jakab is játékban van a jelölésért.

 

„Annak sem látom akadályát, hogy az MKP-val lépjünk koalícióra, hogy az ő jelöltjüket támogassuk. Személy szerint azt támogatnám szívesen, ha [az MKP-val] lenne közös listánk és megyefőnök jelöltünk, és hiszem, hogy ugyanez az álláspont van többségben az MKP-ban is”

 

fejtette ki Jakab.

 

 Raši óvatosan reagált

 

Raši különösebben nem kommentálta parlamenti koalíciós partnerének kijelentéseit, csak a margóra jegyezte meg, hogy reméli, az utolsó félreértés történt az amúgy zökkenőmentes együttműködésben. Sőt, elmondta, szeretné maga mellé állítani a Most-Hídon kívül az MKP-t is.

 

„Első polgármesteri választási ciklusom idején a Most-Híddal rendkívül korrekt együttműködés alakult ki, és nem csak a választások előtt, de a választások után is, és a pártból többen a városvezetésben is ott vannak”

 

mondta Raši.

 

A képen Richard Raši (balra) és Pavol Paška (a Smer egykori házelnöke, aki a CT-botrány miatt mondott le kormányban betöltött posztjáról). Fotó: Kosice24.sk

 

 A független jelölt a magyarok szavazataival is számolna

 

Kassa megye sem lesz épp kiszámítható választás. A magyarok szavazataira Rastislav Trnka független megyefőnök-jelölt is számít. Azt nyilatkozta, meglepetten tapasztalja, milyen sok magyar nemzetiségű fejezte ki irányába szimpátiáját.

 

„Sok választónak, nem csak erről a környékről, a választás szimbóluma vagyok. Remélem, hogy ezt az őket képviselő pártok vezetői is tudatosítják. Nagyon pozitívan tekintenek a magyar választók Simon Zsolt frakción kívüli parlamenti képviselőre, aki a kampány kezdetétől támogatja. Az emberek értékelik Simon jellemét és következetességét”

 

nyilatkozta Trnka.

 

Kassa az egyetlen megye, ahol egyelőre még nem kizárt a koalíció

 

Zachariaš István, Kassa megye alelnöke, és az MKP kassa megyei elnöke elégedett a jelenlegi megyefőnökkel, Zdenko Trebuľával.

 

„Mindent betartott, amiben megegyeztünk. Természetesen azok az idők, amikor 19 képviselőnk volt az 57-ből, elmúltak, és talán sosem térnek vissza. Most 4 megyei képviselőnk van, és örülni fogok, ha ezt az eredményt hozni tudjuk novemberben is. Jelenleg azonban nem tudom megmondani, melyik megyefőnök jelöltet fogjuk támogatni, ahogy azt sem, hogy önállóan vagy koalícióban vágunk neki a megyei választásoknak”

 

Jelenleg még mindig zajlanak az MKP járási konferenciái. Menyhárt József és Bugár Béla árpilisi találkozóján az a megállapodás született, hogy az MKP – Most-Híd koalícióról a pártok járási vagy megyei szervei döntenek. A Korzár napilap értesülései szerint az MKP egy jelentős része saját jelöltben gondolkodik. Ezzel kapcsolatban Furik Csaba (Kisgéres polgármestere, Tőketerebesi járás) illetve a fentebb idézett Zachariaš István neve merült fel.

 

A szlovák lap szerint Kassa megye az egyetlen olyan régió, ahol még nem kizárt egy esetleges MKP –Most-Híd koalíció létrejötte.

 

 

Sme.sk, Körkép.sk

Nyitókép: MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!