Több mint 2300 magyar alapiskolába járó diák vett részt a szokásos éves Tesztelés 9 nevű országos teszten, 133 magyar tanítási nyelvű intézményben április elején. A Certifikált Oktatási Mérések Nemzeti Intézete (NÚCEM) mai sajtóközleménye szerint magyar nyelv és irodalomból a diákok átlag 66 százalékra teljesítettek. A legjobb eredmények Nagyszombat megyében születtek, a legrosszabbak Kassa megyében.

 

Elektronikusan összesen 97 diák töltötte ki a tesztet, az ő eredményük átlagon felüli, 77 százalékos lett. A NÚCEM szerint az alapiskola fenntartói (állami, egyházi, magán) szerinti eredmények között nincs jelentős különbség. A összesített 66 százalékos átlag magyar nyelv és irodalomból a tavalyi évhez képest javulást jelent (64,6 százalék) – bár szomorú adat, hogy tavaly 2490 magyar diák vett részt a teszteken.

 

A legjobb eredményekkel a magyar nyelv és irodalom tesztet illetően a pozsonyoperjesi Magyar Tannyelvű Alapiskola (90 százalék), a csilizradványi Kóczán Mór Alapiskola (86,3 százalék) és a peredi Magyar Tannyelvű Alapiskola (szintén 86,3 százalék) büszkélkedhet. (A teljes lista alább megtekinthető.)

 

 hirdetes_300x300  

 

Magyar nyelv és irodalom tesztek eredményei legjobbaktól a legrosszabbakig. Elnézést kérünk magyar település- és iskolanevek hiányáért, idővel orvosoljuk az elmaradásukat. 

 

Még mielőtt rátérnénk a matematika és a szlovák nyelv és irodalom tesztjeire

 

A NÚCEM összesített adatai szerint a szlovák tannyelvű iskolákban a diákok 5 százaléka teljesítette a teszteket 90 százalékra vagy annál jobban. A magyar tannyelvű iskolákban ez az arány fél százalékkal alacsonyabb, 4,5 százalék.

 

Az adatot azonban némi fenntartással kell kezelni, mivel az öt magyar lakta megyéből csak kettőben (Nyitra és Kassa megye) szerepeltek gyengébben a magyar alapiskolák diákjai, mint szlovákiskolás társaik. Pozsony megyében a magyar diákok 6,8 százaléka teljesített legalább 90 százalékosan, míg a szlovákiskolások „csak” 5,7 százaléka.

 

Adatok: NÚCEM

 

Még markánsabb a különbség Nagyszombat megyében, ahol a magyar alapiskolás diákok 4,9 százaléka teljesített kiemelkedően, szemben a szlovák tannyelvű iskolák 3,6 százalékos statisztikájával.

 

Nyitra megyében azonban a szlovák alapiskolák szerepeltek e tekintetben jobban (4,7 százalék), a magyar tannyelvű oktatási intézmények kissé lemaradtak (3,7 százalék).

 

A grafikonból jól látszik, hogy az országos arányok összehasonlítása csalóka lehet. Nem véletlen, hogy a NÚCEM hivatalos sajtóanyagában a szlovák és a magyar iskolák oszlopait nem egymás mellett tüntették fel. Adatok NÚCEM, Grafikon: Körkép.sk

 

 

Szlovák nyelv és irodalom

 

Szlovák nyelv és irodalomból a magyar diákok 5 százalékpontot ráverve az országos átlagra (61,2), 66,1 százalékos átlagos eredményt értek el. Ez a tavalyi 64,2 százalékos eredményhez képes szintén javulást jelent

 

A legjobb szlovák teszteket a lukanényei (Nagykürtösi járás) Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskolában írták (93,6 százalékos eredménnyel), dobogós második a pozsonyi Duna utcai Gimnázium és Alapiskola (92,3 százalék). A harmadik legjobban a csatai (Lévai járás) magyar alapiskola szerepelt (90,5 százalék).

 

A magyar nyelv és irodalom teszteken jeleskedő peredi alapiskola hatodik a listán, Pozsonyeperjes a 8., Csilizradvány pedig a 13. (A teljes lista 133 oktatási intézményből áll).

 

 

Matematika

 

Országos szinten 36 454 kilencedikes diák vett részt a matematika teszteken, az országos átlageredmény 56,4 százalékos volt.

 

Azok közül az iskolák közül, ahol magyar nyelv és irodalomból is voltak tesztek, a legjobban a csilizradványi Kóczán Mór Alapiskola szerepelt, ahol a diákok 79,20 százalékosra írták a tesztet, és ezzel az a listán szereplő 1433 tanintézményből a 20. legjobb eredményt érték el.

 

Dobogós második a pozsonyeperjesi Magyar Tannyelvű Alapiskola (77,5 százalék, országos 26.), harmadik pedig a lévai Juhász Gyula Alapiskola végzett, a diákok 76,40 százalékra írták a tesztet (ezzel országos szinten a 32. helyet szerezték meg az iskolának).

 

 

Körkép.sk

Nyitókép: tvnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!