Ahogy arról korábban beszámoltunk, a parlament költségvetési bizottságának jelentése szerint a kórházakra elkülönített 50 millió eurós tartalékalapját a kormány teljesen más célra használt fel – a kórházaknak egy cent sem jutott. A pénz elosztásánál a parlament kancelláriája és annak vezetője, Daniel Guspan sem volt szívbajos.

 

Guspan nevével legutóbb akkor találkozhattunk, mikor kiderült, a kancellária alkalmazottai felbontják és átnézik a parlamenti képviselők leveleit, főleg az ellenzéki politikusokét. Guspan a levéltitok megsértésének szándékosságát tagadja, állítása szerint csak időt akart spórolni a képviselőknek a „vulgáris és becsmérlő” levelek előzetes kiszűrésével.

 

Miközben a kórházak rekordnagyságú tartozásokkal küzdenek, az 50 milliós keretből 1,64 milliót Daniel Guspan és az által vezetett kancellária kapta. Ez önmagában még nem vérlázító, ám a pénzt olyan „projektekre” költötték, amelyek a fontossági sorrendben mégis csak a kórházak mögött állnak.

 

 hirdetes_300x300  
A képen a parlament kancellárja: Daniel Guspan. Fotó: Webnoviny.sk

 

Méregdrága brüsszeli hivatalnok

 

A korábbi cikkeinkben írottaknak megfelelően ebből a keretből 268 ezer eurót költöttek a soros elnökség ideje alatt Pozsonyba látogató uniós tagállamok házelnökeinek vendégül látására. A házigazda Andrej Danko volt, és elég nagy felháborodást keltett, hogy a csak az étkeztetésre ment el közel 70 ezer euró.

 

A kancellária további 602 ezer eurót költött arra egy hivatalnok Brüsszeli kiküldetésére. A legnagyobb tételt, 770 ezer eurót „a soros elnökség parlamenti divíziójának” finanszírozására fordítottak.

 

Az egészségügynél fontosabb a „feketeribizlis szarvas-staek”

 

Miroslav Beblavý frakción kívüli parlamenti képviselő szerint arra való tekintettel, hogy az 50 milliós keretet teljesen más célra különítették el eredetileg, a kancellária költekezése is csak azt bizonyítja, hogy az állami költségvetési törvény csak formalitás.

 

„A parlament elfogad valamit, de ebben az esetben is bebizonyosodott, hogy  kormány a forrásokkal azt csinál, amit csak akar”

 

Veronika Remišová (OĽaNO-NOVA) arra hívta fel a figyelmet, hogy a soros elnökségre már jóval annak kezdete előtt készült az állam, és a kormány annak finanszírozását belekalkulálta a 2016-os költségvetésbe. Ennek ellenére további milliókkal fejelték meg ennek a tevékenységnek a keretét, és Andrej Danko (SNS) házelnök olyan projektjei valósultak meg, amelyeket eredetileg nem is terveztek.

 

„Több mint egy millió euró így, nem tervezett módon májusban és októberben is kivételre került a költségvetési tartalékalapból. Elfogadhatatlan, hogy Danko úr ’feketeribizlis szarvas-steakje’ fontosabb volt a kormány számár,a, mint a kórházak katasztrofális helyzete”

 

A többi minisztérium sem panaszkodhat

 

Nem csak a kancellária, a többi minisztérium sem panaszkodhat. A Kormányhivatalhoz 10,67 millió euró került, az Egészségügyi Minisztériumhoz (Smer) 10,45 millió, amelyből a rezidensprogramot finanszírozták. A Belügyminisztérium (Smer) 5,144 millió euróval lett gazdagabb a kórházak rovására. A kulturális minisztérium (Smer) 4,194 millió euróval gyarapodott, a pénzügyminisztérium (Smer) 3 milliót kapott. Az oktatásügyi minisztérium (SNS) 2,1 milliót költhetett kórházak tartalékalapjából.

 

Aktuality.sk, Körkép.sk

Nyitókép: Topky.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!