Budapesti mintára közbringarendszert (vagy kerékpár megosztó rendszert) épít ki a szlovák főváros a Slovnafttal együttműködve. A kezdeményezésről megállapodást írt alá Pozsony főpolgármestere, Ivo Nesrovnal és a Slovnaft elnök-vezérigazgatója, Világi Oszkár.

 

A közbringarendszer – vagy idegen szóval bikesharing – jövő tavasszal indul Pozsonyban, a projekt először az Óváros, Pozsonyligetfalu, Pozsony-Újváros és Főrév területét fedi le, összesen 750 klasszikus és elektromos biciklit bocsátanának polgárok rendelkezésére. Az említett városrészekben 75 gyűjtőállomást építenének ki.

 

A közbringarendszer lényege, hogy bérlet fejében a felhasználók a gyűjtőállomásokon kerékpárokat bérelhetnek, majd adhatnak le a használat után. Meghatározott gyűjtőállomások (vagy dokkolóállomások) terminálokkal is fel vannak szerelve, ahol jegyet vagy bérletet vásárolhatunk. A szolgáltatás mögé állított informatikai rendszer pedig lehetővé teszi, hogy telefonos applikáció segítségével mindig tudjuk, hogy a melyik állomáson mennyi bringa áll rendelkezésünkre.

 

 hirdetes_400x285  

5 kilométeren belül még mindig a leggyorsabb

 

Budapesten elsősorban a közlekedési viszonyok javítása illetve a károsanyag kibocsátás csökkentése érdekében vezették be.

 

Pozsonyban a közlekedési tanulmányok szerint 5 kilométeres távolságig a leggyorsabb közlekedési eszköz a kerékpár, így a kezdeményezés megállja a helyét. A Slovnaftnak pedig van már némi tapasztalata a projektben: Budapesten anyavállalata, a MOL építette ki a megosztórendszert.

 

Pozsony önkormányzata 470 ezer euróval támogatja a kezdeményezést, a Slovnaft 1,5 millióval száll be.

 

„Úgy látjuk, hogy Pozsonyban nagy a kereslet a bikesharing után. Egy ugyanilyen projektben Budapesten már szereztünk tapasztalatokat. A várossal közösen  új szolgáltatást indítunk a lakók és a Pozsonyba látogatók számára egyaránt. Az első bringázók a bikehsaringet már jövő tavasszal kipróbálhatják”

 

nyilatkozta Világi Oszkár.

Így néz ki a MOL Bubi névre hallgató közbringarendszere. Egyes országokban már állomásokat sem használnak, bárhol leparkolhatják a kerékpárt, majd a következő ügyfél egyszerűen megnézi, hol van hozzá legközelebb egy szabad kerékpár. Ennek is van hátránya, jelenleg Budapesten egy fő maximum 4 bringát kölcsönözhet, társai számára. Gyűjtőállomások nélkül azonban úgy kellene összevadászni a bringákat a csoportoknak. Fotó: Wikipedia.org

 

Nem versenyeztették meg

 

A projektnek kritikusai is vannak. Jozef Uhler, pozsonyi városi képviselő, aki tagja az önkormányzat közlekedésügyi bizottságának, átláthatatlannak nevezte, ahogy a város kiválasztotta a rendszert kiépítő vállalatot (a Slovnaftot). A  Cyklokoalícia nevű polgári társulás hasonló véleményen van.

 

A város ellenben azzal védekezik, hogy a legjobb ajánlatot fogadta el. Uhler szerint azonban versenyeztetés nélkül hoztak döntést:

 

„A város közbeszerzési verseny nélkül választotta ki a kivitelezőt, csupán olyan tárgyalások alapján, amelyek tartalma nem került nyilvánosságra. Tehát nem épp megszokott módon zajlottak az egyeztetések”

 

fogalmazott Uhler.

 

SME.sk, Körkép.sk

Nyitókép: hungarytoday.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!