Ellepték a kassai székhelyű Rapid Life életbiztosító épületét a kommandósok, miután fennáll a gyanúja, a biztosító szándékosan nem fizette ki ügyfeleit. A helyszínen kint van a Szlovák Nemzeti Bank illetékes képviselője is. Az intézmény még áprilisban arra figyelmeztetett, hogy a Rapid Life szándékosan kerüli el a biztosítási szerződések teljesítését, de erre az NBS nem is kötelezheti, ezért az ügyfeleknek azt javasolta, forduljanak bírósághoz.

 

A Rapid Life 2016 januárjától a „tevékenység önkéntes felszámolása” állapotában van. A biztosító ettől a naptól kijelentette, hogy nem köt új szerződéseket, és 2019. január 1-éig minden szerződését teljesíteni fogja.

 

A Nemzeti Bank a kommandósok mai beavatkozása után megerősítette a cég elleni végfelszámolás (csődgondnokság) elindítását. A lépést azzal indokolta, hogy  a biztosítóval szemben ismételten felmerült a gyanú, hogy szándékosan nem fizet ügyfeleinek.

 

 hirdetes_400x285  

„A biztosító egyúttal nem jóhiszeműen és felelősségteljesen járt el az ügyfelek igényeinek teljesítése kapcsán. A Rapid Life biztosító maga jelentette be, hogy állandósuló likviditásproblémái vannak”

 

áll az NBS állásfoglalásában. Az intézmény által kijelölt csődgondok a biztosító székhelyéről az összes dokumentációt és számítógépet illetve adathordozót átszállíttatja az NBS kassai központjába, a vizsgálatot ott folytatják le.

 

Fotó: HNonline.sk

 

Mit jelent ez az ügyfelek számára?

 

Bár az NBS korábban azt nyilatkozta, hogy nem kötelezheti fizetésre a Rapid Life-ot, a most elindított végfelszámolás új körülményeket teremt. Felszámolás alá akkor vesznek egy vállalatot, ha el akarják kerülni a probléma súlyosbodását, vagy ha meg akarják akadályozni, hogy az ügyfelek kára tovább nőjön.

 

Érdekes azonban, hogy az NBS számára nem voltak ismeretlenek a Rapid Life-fal kapcsolatos problémák. 2009-ben több hiányosságot is felfedezett a biztosító technikai tartalékaival, vagyis a cég úgy állította össze a feltételeket, hogy a szerződésben vállalt kötelezettségekhez nem rendelkezett elég tartalékkal.

 

A biztosító a szigorúbb követelések hatására magasabb biztosítási összeget követelt az ügyfelektől, vagy új feltételekkel új szerződést kínált nekik. Sokak azonban inkább az eredetileg megegyezett összeg kifizetését választották, ám a biztosító ennek sem tett eleget.

 

Az ügyfelek bíróságra vitték az ügyet, ahol a Rapid Life a saját maga által elkövetett hibára hivatkozva azzal védekezett, hogy az ügyfelek követelése nem felel meg a befizetett összegeknek, hiszen hibás volt a képlet. Sok szerződést a biztosító érvénytelennek könyvelt el, és nem fizetett semmit klienseinek. Mára oda jutottunk, hogy az új feltételeket elfogadók sem kapták meg pénzüket.

 

Az állammal is pereskednek

 

A vállalat 60 milliós pert folytat az állammal is, amiért a pénzügyminisztérium még a 90-es években annak ellenére kiadta a működési engedélyt, hogy a képletek hibásak voltak (teljesen jogos kérdés lenne, milyen arányban oszlik meg ez esetben a felelősség…?).

 

Az ügyfelek a jelenlegi helyzetben sok jóra nem számíthatnak. A végfelszámolással csökkenthetik, de akár szüneteltethetik is az ügyfeleknek járó pénzek kifizetését. Jó esetben az eljáró csődgondnok igyekszik a lehető legtöbb kliens igényét biztosítani – sokan ez utóbbi forgatókönyvet tartják valószínűbbnek.

 

 

HNonline.sk, Körkép.sk

Nyitókép: HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!