Korrupció, klientelizmus, kartellmegegyezés. Ezt a három fogalmat a szlovákiai választópolgár nagyon jól ismeri a kormánykoalíció nagy port kavaró botrányaival kapcsolatban. Ám ezúttal szlovák szélsőjobboldalt, Marián Kotlebát és az ĽSNS-t hozták összefüggésbe korrupcióval.

 

A Markíza televízió riportere, Michal Kovačič rászánta az időt, és átnyálazta a Kotleba által vezetett Besztercebánya megye 15 útfelújítási tenderének teljes anyagát. Mint kiderült, a 15 közbeszerzési eljárásból 9-et (!) ugyanaz a vállalat, a trencséni Renomont Profi nevű cég nyerte meg, és a 9,74 millió euró összértékű megbízásokból 5,5 millió eurónyit tudhatott magáénak.

 

A Finstat.sk adatai szerint a trencséni vállalkozás 2016-os forgalma 274 ezer eurót tett ki, ha idén az összes megnyert tendert teljesíti, akkor a cég 2000 százalékos forgalomnövekedést produkálhat, amivel már büszkén beállhat a közpénzeken meggazdagodó kormányközeli vállalkozók sorába.

 

 hirdetes_810x300  
Tavaly még egy hétköznapi vállalkozás volt, szerény forgalommal és nyereséggel. Forrás: Finstat.sk

 

Minden tender csak három napig tart?

 

Az ügyet az ĽSNS-nek elég nehéz lesz kimagyaráznia, ugyanis a közbeszerzés lefolytatásában szinte minden gyanús. A tenderek közzétételétől mindössze három nap állt az érdeklődő cégek rendelkezésére, hogy leadják ajánlataikat, és mindegyik tendert ugyanaznap zárták le. Ez még a bevállalósabb és tapasztalt vállalkozásoknál is azt jelentené, hogy minden tenderre ráállítanak egy embert, aki éjjel nappal dolgozik a terveken.

 

A 15-ből 9-szer győztes Renomont Profinak azonban mindössze 4 alkalmazottja van, és ha eltekintünk ezektől a formaságoktól, ott van a tény, hogy a cég 4 alkalommal úgy nyert versenyt Besztercebánya megyében, hogy nem volt ellenfele. További négy közbeszerzést úgy nyert el, hogy ugyanazzal a konkurens céggel került szembe, amely legalább egyszer visszalépett a versenytől, miután a Renomont Profi egyetlen euróval alacsonyabb árat adott.

 

Kartell- és korrupciógyanús

 

A Markíza az üggyel kapcsolatban minden érintettet végigkérdezett. A trencséni vállalkozás ügyvezetője, Ľudovít Činčala először azzal próbálta hárítani az újságírói kérdéseket, hogy senki nincs itthon. Miután a riporter azt válaszolta, hogy ő mégis csak itthon van, hisz itt állnak a ház előtt, az férfi azt állította, hogy nem ő Činčala, majd miután elismerte, hogy ő Činčala, azt mondta, nincs mit mondania az üggyel kapcsolatban.

 

Az ĽSNS színeiben Nyitra megyében megyefőnök-jelöltként indulni szándékozó Milan Uhrík sem tudott vagy akart sok mindent hozzáfűzni az ügyhöz, ráadásul testbeszéde sem volt épp meggyőző (lásd a videót).

 

 

A közbeszerzési hivatal szerint a háromnapos határidő „nem túlságosan arányos”, vagyis túl kevés ahhoz, hogy releváns ajánlatot lehessen benyújtani. A versenytársak árai közti különbség miatt pedig kartellgyanúsak a tenderek.

 

tvnoviny.sk, DennikN.sk, Körkép.sk

Nyitókép: Bystricoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!