Berényi Józseftől kérdezzük: mi az oka annak, hogy Nagyszombat megyében csak a dunaszerdahelyi és a galántai járásban épülnek hamarosan kerékpárutak.

 

P. Vonyik Erzsébet

 

Bicikliút épül hamarosan Vága és Alsószerdahely kataszterében a Vág töltésén, a szeredi út folytatásaként, a Kis-Duna mellett a tallósi és az eperjesi malom között, Csiliznyárad és Szap, Felsőszeli és Alsószeli között, Albárból a nyárasdi töltésig, Királyrévtől Alsóhatárig, Dunaszerdahelyen a bősi és a kistejedi úton, valamint a galántai úttól új összekötő út mentén. Mindezt Nagyszombat megye idei költségvetéséből finanszírozzák az e célra jóváhagyott összesen másfél millió euróból.

 

 hirdetes_810x300  

A felsorolásból is kitűnik, hogy csak a Csallóközben és a Mátyusföldön épülnek az év második felében új bicikliutak, míg Nagyszombat megye 5 északi fekvésű járásban egyetlenegy sem épül. Vagyis az 1,5 millió eurót teljes egészében e két magyar lakta régió települései kapják új kerékpárutak építésére.

 

Berényi Józseftől, Nagyszombat megye alelnökétől kérdeztük, miként lehetett ezt keresztülvinni a megyei képviselő-testület szerdán megtartott ülésén, ráadásul egyhangúlag megszavazott döntéssel.

 

Folytatás kattintás után…

[stw]

Hamarosan több helyen is találkozhatunk ilyen és ehhez hasonló bicikliutakkal Nagyszombat megyében. A képen bicikliút Nagymegyer és Ekecs között, forrás: thermalcorvinus.sk

 

Hogyan állt el ez a meglepő helyzet?

 

– Nagyszombat megyében valóban szokatlan helyzet állt elő: a meghirdetett kerékpárutas pályázati felhívásra csak a Galántai és a Dunaszerdahelyi járásból adtak be pályázatot polgármesterek. Ilyen még nem fordult elő a megye fennállása óta. Az a másfél millió euró, amit erre a célra különítettünk el, így teljes egészében ebben a két déli járásban kerül felhasználásra. Nyilván örülhetnek ennek azok, akik ebben a két déli járásban élnek.

 

A szavazásnál ezt a több párt is támogatta?

 

-Igen, egyhangúlag került elfogadásra ez a beterjesztett javaslat. Az előzmény az volt, hogy világos játékszabályok mellett május 30-ig lehetett leadni a pályázatokat. Voltak községek, amelyek küldtek be pályázatot, de voltak olyanok, amelyek nem. Minden megyei képviselőnek azonban meg kellett érteni, hogy nem szabad büntetni azokat, akik dolgoztak és határidőre leadták a pályázatot, azok miatt, akik ezt a munkát nem végezték el.  

 

Nyilván volt egy olyan egyezség közöttük, hogy ha lesz még egy következő pályázati kör, akkor majd előnyt fognak élvezni a megye többi 5 járásából érkező pályázatok. Ez így méltányos lehet és ennek az ígéretnek a fényében most a megye többi frakciója is megszavazta ezt az elosztást a kerékpárutak kiépítésére.

 

fotó: Körkép.sk/archív

 

Mi az oka annak, hogy csak a két magyar lakta járásból adtak be az önkormányzatok pályázatokat?

 

-Ennek több oka is van. Egyrészt dicséret illeti a polgármestereket, hogy aktívak voltak és reagáltak a kiküldött levelekre, megérdeklődték a feltételeket és határidőre leadták a pályázatokat. Remélem, nekem is szerepem lehet ebben, hiszen miután tavaly decemberben megszavaztuk a költségvetést, azóta minden összejövetelen felhívtam a figyelmet arra, hogy a megye hamarosan kiírja a pályázati felhívást.

 

Minden olyan találkozón, ahol polgármesterek voltak jelen ebből a két járásból, hangsúlyoztam, hogy erre figyeljenek oda. Akikkel kapcsolatba kerültem, folyamatosan tájékoztattam őket. Bízok abban, hogy ez is hozzájárult ahhoz, hogy ennyi projekt érkezett ebből a régióból.  

 

Mikor kezdődhet meg a kerékpárutak építése?

 

-Ismertek azok a települések, amelyek pályázatai sikeresek voltak és elnyerték a megyei támogatást. Most van soron a közbeszerzési eljárás, ez néhány hétig eltart. Bízok abban, hogy a sikeres közbeszerzés után augusztus második felében megkezdődhet a kerékpárutak építése. Remélem, hogy még a tél beállta előtt ezek az utak elkészülhetnek, tehát a nyár végén és ősszel.

 

 

Körkép.sk/P. Vonyik Erzsébet

Nyitókép: dennikn.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!