„Igaza volt, az oligarchája vagyok, mivel a képviselőasszony és pártja az én adómból is él” – írja Világi Oszkár, a Slovnaft vezérigazgatója a Hospodárské Noviny internetes kiadásában megjelent írásában, amiben Veronika Remišová (OľaNO-NOVA) ellenzéki képviselő vádjaira reagál.

 

Remišová ugyanis június közepén arra szólította fel Peter Plavčan oktatásügyi minisztert, hogy az „oligarchák helyett a gyerekeket és a fiatalokat támogassa”, a stadionokra szánt milliókat pedig inkább az iskolák tornatermeinek felújítására fordítsa – magyarul, a minisztérium ne támogassa többek között a dunaszerdahelyi stadion felújítását sem.

 

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az állam számos olyan stadiont támogat súlyos milliókkal, amelyek lecsúszott vagy csődbe ment klubokhoz tartoznak. A DAC azonban nem ilyen, ráadásul az oktatásügyi minisztérium által – egyébként igencsak bőkezűen – osztogatott támogatásból viszonylag kevés, 1,5 plusz 1 millió euró értékben részesült.

 

 hirdetes_810x300  

Az SNS-es tárca másfél millióval támogatja a DAC stadion tribünjének építését

 

Az ellenzéki képviselő ráadásul elsősorban épp a dunaszerdahelyi klubnak és a dióspatonyi Slovakia Ringnek megítélt támogatást emelte ki, ami nem tűnik túl jogosnak, figyelembe véve a kassai VSS vagy a nagyszombati Spartak anyagi helyzetét és stadionjaik látogatottságát.

 

„Dunaszerdahelyen szeretik a focit és megérdemlik, hogy standard körülmények között élvezhessék a meccseket. A stadionokra szánt támogatások osztásakor a [dunaszerdahelyi] klub csak 2,4 millió eurót kapott a felújításra, más klubok nagyságrendekkel több pénzt kaptak”

 

írja Világi azzal, hogy a DAC-stadion építésének költségei 24 millió euró körül alakulnak majd, a szlovák állami támogatások tehát a teljes költség ötödét sem teszik ki.

 

„Cserébe ugyanakkor lehetővé teszem a szlovák válogatottaknak, hogy 15 évig ingyen játszhatnak a stadionban”

 

tette hozzá.

 

Csődbe ment, lecsúszott klubok is eurómilliókat kaptak stadionépítésre

 

Világi kiemeli, hogy a dunaszerdahelyi aréna megépítése áfabefizetéssel is jár, nagyjából 5 millió euró értékben.

 

„Az akadémia megépítésébe a klub 8 millió eurót fektet, ami további 1,6 millió euró áfát termel az államkassza részére. Ha mindezt összeadjuk, akkor a klub 6,6 millió euró áfát vezet el, miközben 3,9 millió eurót kapott.”

 

Világi ezután szemére veti az ellenzéki politikusnak, hogy pártja egyéb bevételein kívül ebben a választási időszakban több mint 7 millió eurót kap az állami költségvetésből (a törvénynek megfelelően a választási eredmény alapján minden, a 3 százalékos küszöböt elérő politikai párt és mozgalom kap támogatást az államtól).

 

fotó: Körkép.sk/archív

 

„A képviselőasszony populista kérdésére, miszerint miért nem a gyerekek és a fiatalok kapják a pénzt az költségvetésből, azt mondhatom, hogy több mint 30 klubedző 250 gyermekkel foglalkozik, akik egy évad alatt több ezer órát sportolnak”

 

Ezután Világi megjegyzi, hogy külföldi vállalkozók kevesebbért is adómentességet kapnak, míg ő mínuszban van:

 

„Most töltöttem ki az adóbevallásomat, és mint természetes személy százezreket fizetek adóként, amire büszke vagyok. Az én adómból fizetik Remišovát is. Igaza volt, az ő oligarchája vagyok, mert a képviselőasszony és pártja az én adómból is él”

 

 

Körkép.sk

Nyitókép: sme.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!