A görög hittérítők, szent Cirill és Metód napja, július 5-e államünnep volt Szlovákiában és Csehországban. Nem sokan gondolták volna azonban, hogy Robert Fico kormányfő és Andrej Danko házelnök „vitájával” fejeződik be az ünnepnap. 

 

A Smer-SD elnöke és a kormány vezetője kritizálta Andrej Kiska köztársasági elnököt azért, mert nem vett részt a dévényi várban tartott ünnepségen. A kritikák azonban itt még nem értek véget, az SNS vezére ugyanis a kormányfőbe kötött bele.

 

 

 hirdetes_810x300  

A nemzetiek vezetője egy Facebook-bejegyzésben kijelentette, hogy szeretett volna részt venni a tegnapi ünnepségen. Azt is jelezte, hogy beszédet is tartana. „A kormányhivataltól azonban azt a választ kapta, hogy nem tartanak igényt a beszédére az ünnepségen, ezért nem vett részt azon” – írja Danko álláspontjában.  Végezetül hozzáteszi, hogy bár Fico hivatalának akciójáról volt szó, „sajnálja, hogy egy ilyen nevezetes eseményen nem tudott aktívan részt venni.”

 

Fico Kiskának üzent

 

A szlovák miniszterelnök így a három legfőbb közjogi méltóság közül egyedüliként volt jelen az eseményen.

 

„Haló, a legfőbb közjogi méltóságnak beszélek és kiabálok, ez a legjelentősebb állami ünnepe Szlovákiának és ezért értékelnünk és tisztelnünk kell”

 

 

-mondta a TASR hírügynökség szerint. A köztársasági elnök szóvivője, Roman Krpelan elmondása szerint Kiska több olyan állami ünnepségen is részt vett, ahol Ficot nem látta. A kormány vezetője Krpelan szerint elutasította Kiska május 8-ai meghívóját, amikor is a fasizmus felett aratott győzelem napja alkalmából tartottak megemlékezést Kalenó községben. Szerinte:

 

„Andrej Kiska államfőnek azonban soha nem jutott eszébe, hogy nyilvánosan beszéljen erről. Akkor pedig végképp nem, ha a kormányfő felesége a terhesség késői szakaszában lenne.”

 

Aktuality.sk
kép: sme.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!