Hihetetlen, ami a szlovákiai lőszerraktárak környékén zajlik: a túrócnémeti és trencséni raktárakból eltűnt muníció után a nyitranováki raktárban is súlyos hiányosságokra bukkantak a leltározás során. Az eset még májusban történt, az ügy pedig egy privigyei nyomozóhoz került – írja a tvnoviny.sk

 

A rendőrök szerint a fegyveres erők a megrendeltnél kevesebb töltényt kaptak a beszállítótól, aki állítólag beismerte a hibát. Azt is megállapították, hogy súlyos hibát követett el az a személy is, aki átvette a lőszert és rosszul könyvelte el. A Markíza televízió szerint két hónapig vizsgálták az esetet, nem emeltek azonban vádat senki ellen, de az ügy nemrég átkerült a trencséni katonai rendőrséghez, de az ügyészség is átnézi az iratot.

 

A minisztérium nem nyilatkozik 

 

 hirdetes_400x285  

Nem pontosították azonban, hogy milyen típusú lőszer hiányzik és mennyi tűnt el belőle. A védelmi tárca öt évvel ezelőtt plasztikus robbanóanyag eltűnése miatt kezdett vizsgálatba, ami tragédiával végződött: több gránát felrobbant, egy ember meghalt, hárman megsebesültek.

Több mint 300 ezer lőszer tűnt el a túrócnémeti raktárból

 

A minisztérium a mostani problémával kapcsolatban csak annyit mondott, hogy az ellenőrzések eredményéről csak a leltár befejezése után tájékoztatnak, de állítólag nagyon alapos ellenőrzést végeznek és nem biztos, hogy a muníció az utóbbi hetekben, hónapokban tűnt el.

 

Korábban is eltűnhetett a lőszer

 

Juraj Krúpa biztonsági elemző szerint is elképzelhető, hogy a lőszer még a 90-es években kerülhetett bűnözők, fegyverkereskedők, félkatonai szervezetek, vagy akár terroristák kezébe. Az ügy miatt a Szlovák Információs Szolgálatot (SIS) is megkeresték, a gyanú szerint ugyanis a raktárakból a  gránátokon kívül több rakétavevő és 300 ezer kisebb kaliberű töltény is eltűnt. A SIS szerint még nem tudják kommentálni az ügyet, de teljesítik a törvényből eredő feladataikat.

 

Megerősítették: lopás történt a trencséni katonai lőszerraktárban

 

tvnoviny.sk
kép: pluska.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!