A parlamenti képviselők fizetését egy erre vonatkozó törvény 2011-ben befagyasztotta, azóta lényegében nem változott. Ez azonban már nem tart sokáig, egyre többet esik szó a honatyák bérének „kifagyasztásáról”.

 

A képviselők fizetése a mindenkori átlagbérhez kötött, ha ez emelkedik, elvileg emelkedne a bérük is. A 2011 óta hatályban lévő rendelet ezt az emelkedést helyezte hatályon kívül egy időre. Érdekes módon most az az SNS nyújtott be módosító javaslatot erre vonatkozóan, amelynek elnöke, Andrej Danko nemrég azzal büszkélkedett, hogy ő kevesebbet keres, mint a köztársasági elnök.

 

A törvényjavaslat benyújtója a szlovák nemzetiek alelnöke, Anton Hrnko lett volna, aki végül júniusban mégsem terjesztette be – egyelőre. Ezzel egy időre – legalábbis az uborkaszezonra – a képviselői fizetésekről folyó vita elhalkult, ám az OĽaNO-NOVA és az ĽSNS pártokon kívül mindenki más hajlandó a témáról tárgyalni.

 

 hirdetes_810x300  

Egy csapásra 1000 eurós emelés

 

A parlamenti képviselő képviselői (ezen kívül egyéb juttatásai is lehetnek) bére az előző évi átlagbér háromszorosa lenne, ám most még mindig a 2011-es átlagbér határozza azt meg. A bérek befagyasztásáról szóló rendeletet minden évben meg kell újítani a következő évi költségvetés elfogadásakor. Már tavaly év végén is fellobbant a vita arról, nem kellene-e e rendeletet eltörölni.

 

Jelenleg egy pozsonyi lakhellyel rendelkező honatya bruttó 3346 eurós havi fizetést vághat zsebre, aki pedig kénytelen utazni, 3576 eurót. A nemzetgazdasági átlagbér azonban ma már jóval magasabb, mint 6 éve, ezért a korlátozó rendelet feloldásával egy csapásra 1000 euróval nőne a bérük – cca. 4300-4500 eurós magasságba.

 

Ősszel folytatódik a vita

 

Anton Hrnko ősszel szeretné újra benyújtani javaslatát.

 

„Az alapvető probléma az volt, hogy a jelenlegi törvényre annyi másik törvény és rendelet épül, hogy egyszerűen nem lehet úgy megváltoztatni, ahogy azt mi szerettük volna”

 

nyilatkozta Hrnko az Aktuality.sk szlovák hírportálnak, hozzátéve, hogy

 

„Ezen a törvényjavaslaton az OĽaNO-NOVA és az ĽSNS pártokon kívül mindegyik parlamenti párt dolgozott”

 

A Most-Híd sincs ellene az alapötletnek, bár Gál Gábor, a vegyespárt frakcióvezetője elmondta, egyelőre még nem kaptak az SNS-től olyan javaslatot a képviselői bérek emeléséről, amire hajlandóak lennének rábólintani.

 

Miroslav Číž (Smer-SD) parlamenti képviselő szerint problémát jelent, hogy nem nő a törvényhozók fizetése:

 

„Van olyan határozata az Alkotmánybíróságnak, amely kimondja, hogy a bírók fizetésének befagyasztása törvényellenes. Ha ez igaz a bírók esetében, akkor igaznak kell lennie a képviselők esetében is”

 

A smeres képviselő szerint a játszma még nem ért véget, még ha Hrnko egyelőre vissza is vonta javaslatát.

 

„A témát felfüggesztettük a nyárra, szeptemberben azonban visszatérünk rá”

 

Van aki még ezt sem érdemli

 

Ľubomír Galko (SaS) parlamenti képviselő szerint pártja már júniusban hajlandó lett volna támogatni a javaslatot:

 

„A bérbefagyasztás jó eszköz volt akkor, mikor bevezették, mert ezzel bizonyos szolidaritást mutattunk. Az utóbbi években azonban ez már csak tiszta populizmus és demagógia”

 

Igor Matovičék máshogy látják, mint ellenzéki társaik. Veronika Remišová arra hívta fel a figyelmet, hogy Hrnko javaslata többszörösére emelte volna a házelnök és a parlament alelnökei bérkiegészítését. Ezzel Danko nagyobb fizetést kapott volna, mint az elnök vagy a kormányfő.

 

„Ez a javaslat az SNS-től csak annak a lehetetlen politikának a folytatása, amibe a horalkyk, plakátok és sárga vonatok betiltása is tartozik”

 

mondta Remišová. Hasonló véleményen vannak Kotlebáék is:

 

„A képviselők többsége azt a fizetést sem érdemli meg, amit most kap”

 

mondta Milan Uhrík, a párt alelnöke.

 

Aktuality.sk, Körkép.sk

Nyitókép: hlavnespravy.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!