Újabb drágulás jöhet a biztosításoknál, a pénzügyminiszter még nagyobb adót vetne ki a rájuk. Természetesen jó eséllyel a többletköltséget a hétköznapi ügyfelekkel fizettetnék meg.

 

Robert Fico tegnap bejelentette, hogy 6,9 százalékos Szlovákiában a munkanélküliség, ez hazai történelmi rekord, sőt, azt is elmondta, hogy Szlovákia Európa motorja, és még össze is szólalkozott a sajtóval, hogy ne arról írjanak, hogy „megdöglött a patkány az állatkertben”, hanem hogy Szlovákiában minden szép és jó.

 

De még egy nap sem telt el a kormányfő bejelentése óta, pénzügyminisztere és párttársa, Peter Kažimír olyan javaslatot dobott fel, ami megint a hétköznapi emberek pénztárcáját kurtítja meg. A nem életbiztosítás jellegű biztosítások tavaly nagymértékben nőttek, miután az állam 8 százalékos különadóval sújtotta a biztosító társaságokat. Ennek a költségnek a felét a cégek természetesen átterhelték a fogyasztókra, így lett például egy 100 eurós autóbiztosításból 120 eurós kötvény.

 

 hirdetes_810x300  

A pénzügyminiszter most újabb bevételi forrást eszelt ki: kivetné az áfát ezekre a biztosításokra, ami újabb 20 százalékos drágulást helyez kilátásba.

 

Milliós forgalmak, milliós állami bevételek

 

A SME szlovák napilap értesülései szerint a pénzügyminisztérium olyan javaslatról egyeztet a biztosítótársaságokkal, amely megszüntetné a biztosító és az ügyfél által fizetett egyéni járulékot, helyette pedig bevezetné a nem életbiztosítás jellegű kötvényekre az áfát. Hogy ez a javaslat milyen végleges formát kap majd, egyelőre nem tisztázott.

 

Az egyéni járulékot Robert Fico második kormánya vezette be még 2012-ben, a nagy társaságok megadóztatása jegyében, persze afölött elsiklott, hogy ennek terhei (törvényi tiltás hiányában) szükségszerűen beépülnek a biztosítások áraiba.

 

A járulék nagyságát elég bonyolult számításokkal határozzák meg. A Generali biztosító 200 millió eurós forgalma után évi 270 ezer eurót fizet az államnak, a jóval nagyobb Kooperativa a 460 milliós forgalma után 1,4 millió eurót. Ez most megszűnhet, helyette jöhet a 20 százalékos áfa.

 

Drágul a kötelező biztosítás

 

Szakértő: A többletköltségek az ügyfeleket terhelik majd

 

A 2012-es és a tavalyi (a kormány intézkedései miatt történő) áremelkedés a biztosításoknál nagy elégedetlenséget váltott ki a hétköznapi választópolgárok körében. A jelentős áremelkedés csak azért maradt el, mert olyan nagy a verseny a biztosítók között, hogy nem emelhették akaratuk szerint a díjakat. Az új javaslat hasonlóképpen csak az autó-, ház-, ingatlan-, vagyon- és kárbiztosításokat érintené.

 

A szakértők szerint az állam új rendszere ráadásul a biztosítóknak jobban kedvez, mint az ügyfeleknek.

 

„A költségeket elsősorban az ügyfelek viselik majd, nem a biztosító”

 

idézte  Maroš Ovčarik banki és biztosítási termékekre specializálódott elemzőt a SME. Ovčarik szerint a drágulás elég magas lesz, ha az áfát a tavalyi emelés utáni árszintre dobják rá. Egy 120 eurós kötvény például így 144 euróra emelkedne.

 

„Nem valószínűsítem, hogy az új javaslat hatálybalépésével az eredeti árakhoz térnének vissza, amikor még nem volt a 8 százalékos különadó. Ezt a javaslatot nem tartom túl szerencsésnek, mert ezzel csak azt büntetik, aki be akarja biztosítani vagyonát és egészségét”

 

mondta az elemző.

 

Nem csak az autóbiztosítások drágulhatnak

 

SME.sk, Körkép.sk

Nyitókép: webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!