Az SNS elnöke és a parlament házelnöke, Andrej Danko hétfőn délelőtt egyeztetett Robert Fico kormányfővel a tanárok szeptemberi béremeléséről – a tárgyalások sikerrel zárultak, szeptembertől hat százalékos béremelésre számíthatnak a tanárok. 

 

A tervezet így bekerült a kormányülés mai programjába, amelyet később jóvá is hagytak. A minisztérium a fizetések 6 százalékos emelését javasolta idén szeptember 1-től. A kormány azonban feltételt is szabott – nem szeretnék, ha a szakszervezetek újra nemtetszésüknek adnának hangot.

 

Robert Fico kormányfő (Smer) a kormányülés után elmondta, ha az iskolai szakszervezetek képviselő úgy döntenek, hogy nem írják alá a memorandumot, akkor változás jön szeptemberben és a kormányprogram szerint folytatódik majd a fizetések emelése.

 

 hirdetes_400x285  

Hat százalék

 

Danko szerint a bérek évente történő emelése az első lépés az oktatásügy megreformálásában. A minisztérium a tervezetet úgy szerette volna elfogadni, hogy az érintse az óvónőket,  művészeti alapiskolák tanárait, a szabadidőközpontokban és iskolai klubokban dolgozókat is.

 

Az előbb felsorolt intézményeket azonban nem az állam, hanem a helyi és megyei önkormányzatok költségvetéséből finanszírozzák, így normatív támogatást fizethetnek majd a diákok után. A felsőoktatásban és a regionális oktatásban dolgozók bérét 2016 januárjában négy százalékkal, szeptemberben pedig hat százalékkal emelték meg.

 

Tovább emelkedhetnek a bérek

 

A hatszázalékos béremelés szerepel a kormány 2018, 2019 , 2020-as programjában is. Az oktatásügyi minisztérium a jelenlegi béremelésre már el is különített 30 millió eurót a saját költségvetésében. A Szlovákiai Városok és Falvak Szövetsége üdvözölte a javaslatot, de hozzátették, hogy a következő két év szeptemberében is így növekedhetnének a bérek.

 

 

SME / Teraz.sk
kép: dennikn.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!