Az egykor szebb napokat is megélt korábbi kormánypárt, a Sieť nem tud mit kezdeni hatalmas adósságállományával. Az adósságok rendezése jelenleg ott tart, hogy a végrehajtók kezdték el behajtani a tartozásokat, az intézkedések pedig az állami költségvetésből kapott támogatásokat is érinthetik. 

 

A SME cikkéből kiderült, hogy jelenleg két végrehajtási eljárás van folyamatban. Peter Lamač, a párt egykori szóvivőjének, Karolína Ducká-Lamačovának férje 50 ezere eurót szeretne behajtani  – ezt a besztercebányai kerületi bíróság szóvivője is megerősítette.

 

A második végrehajtási eljárás már egy jelentősebb összegről – 461 ezer euróról – szól. Az illetéket pozsonyi járásbíróság szerint nem tartják nyilván a végrehajtást, azonban a párt megerősítette, hogy több személynek is tartoznak, de állításuk szerint meg tudják oldani a nehéz helyzetet.

 

 hirdetes_300x300  

Mit vehetnek el a párttól? 

 

Lamač ügynöksége, az LP Promotion biztosította a Sieť választási kampányát. A fizetési gondok azonban már korábban is jelentkeztek, a számlákat már 2015-ben sem rendezték mindig. A végrehajtónak két lehetősége van az adósság behajtására. Először is összeírhatja a párt tulajdonában levő anyagiakat, például épületeket, autókat, majd elkezdhetni eladni azokat.

 

A Sieť éves jelentése alapján azonban nem birtokol ingatlant. A mozgalom székhelyét bérlik, a könyvelésben csak 61 ezer euró értékű ingóságokról tesznek említést. A második lehetőség az, hogy a végrehajtó zárolja az adós számláit. Így a párt elvesztené azt az összeget, amelyet az állami költségvetésből kap a választásokon elért eredménye után.

 

Procházka már nem akar bíró lenni

 

A párt tavaly augusztusi felbomlása után is maradt egy hatalmas tartozás, több mint 2,8 milliós adósságot kellene visszafizetniük a cseh Fio banknak. A hitellel kapcsolatban Radoslav Procházka korábbi elnök saját vagyonával vállalt kezességet.

 

A párt állásfoglalása szerint az adósságból körülbelül 1 millió euró maradt, az ingatlanjegyzék szerint Procházka Bátorkesziben és Királybocán található telkei továbbra is jelzálogjoggal terheltek. Procházka tavaly ősszel lépett ki saját pártjából, lemondott képviselői mandátumáról és jelentkezett az Európai Általános Bíróság testületébe.

 

A Sieť egykori vezérének jelölését sokan eleve kritizálták, mert nem tartották erkölcsileg kellően fedhetetlennek ahhoz, hogy az Európai Bíróságba beválasszák. Pár napja azonban arra kérte a kormányt, hogy vonja vissza jelölését.

 

Az SDKÚ sem fizet

 

A jobboldal egykori legerősebb pártja a legutóbbi választásokon mindössze 0,3  százalékot szerzett, a mozgalmat jelenleg Milan Roman alelnök irányítja. A párt ellen ugyan nem indult végrehajtási eljárás, de  450 ezer euróval tartozik Igor Rattajnak – az adósságot a mai napig nem fizették ki. A párt szerint pár hónapja levelet írtak a milliomos vállalkozónak, azonban választ a mai napig nem kaptak, így nem tudtak megoldást találni a problémára.

 

 

SME
kép: markiza.sk

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!