Az Európai Bizottság nem kettő, hanem négy támogatási felhívást is felülvizsgál, valamint megtiltotta az Oktatásügyi Minisztériumnak, hogy új szerződéseket írjon alá a támogatásokra jogosultakkal – derült ki abból a levélből, amelyet Brüsszel csütörtökön küldött Szlovákiának az uniós támogatások gyanús szétosztása miatt.

 

Az információkat az OĽaNO-NOVA ellenzéki párt képviselői osztották meg mai sajtótájékoztatójukon, az ügy kirobbanása miatt Peter Plavčan miniszter távozását követelik.

 

Brüsszelnek is feltűntek a gyanús cégek 

 

 hirdetes_810x300  

„A minisztérium nem tudott megbirkózni a 600 millió eurós tudományra és kutatásra szánt támogatások szétosztási rendszerével. Mi csak azt tudjuk megkérdezni, hogy tehetetlenségről vagy valami másról volt szó. Andrej Danko tájékoztatásában, miszerint a minisztérium egy felhívást leállít, tapintatosan hallgatott.”

 

-mondta Veronika Remišová. Elmondása szerint az Európai Bizottság két problémára hívta fel a figyelmet: a pályázatokat értékelőkre és azokra a cégekre, amelyek bármiféle kutatási tapasztalat vagy tevékenység nélkül lettek kiválasztva. Hozzátette, ez az első alkalom, hogy a Bizottság figyelmeztető levelet küldött Szlovákiának.

 

A párt képviselői szerint fenn áll a veszélye annak, hogy Brüsszel leállítja egyes támogatások folyósítását, így több projektet az adófizetők pénzéből kell majd kifizetnünk. A képviselők felszólították Peter Pellegrini miniszterelnök-helyettest, hogy felügyelje az összes felhívást.

 

Az SaS Rastislav Beliansky távozását követeli 

 

Az ügyre az SaS is reagált, akik felszólították az oktatásügyi minisztert, hogy hívja vissza pozíciójából a Kutatási Ügynökség vezetőjét, Rastislav Belianskyt, ugyanis övé az elsődleges felelősség a támogatások körül kirobbant botrány miatt. A liberálisok arra is megkérték Peter Plavčant, hogy az uniós támogatások szétosztásának folyamatát vizsgálja át a Legfelsőbb Ellenőrző Hivatal és a Pénzügyminisztérium is.

 

A tudomány és a kutatás támogatására kiírt összesen 600 millió eurós pályázaton úgy nyertek többmilliós támogatásokat gyanús cégek, hogy többségük csak a felhívást követően bővítette tevékenységi körét kutatással. Az egyetemek, a Szlovák Tudományos Akadémia és több, nemzetközileg is elismert szakember azonban hoppon maradt, állítólag a kedvező elbírálásért kenőpénzt is kértek.

 

Az ügyben az ügyészség, a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA), a Közbeszerzési Hivatal (ÚVO) és az Európai Bizottság is vizsgálódik, a legutóbbi kormányülésen azonban úgy döntöttek, hogy Peter Plavčan miniszter a helyén maradhat.

 

 

Hnonline.sk / Körkép.sk
kép: TASR

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!