Azt mondják, kevés pénz jut az egészségügyre és nincs elég forrás a fejlesztésére. Az elmúlt évek nagy botrányai (CT-ügy, Kostka-ügy, Anka-ügy, a VSŽP kétes szerződéskötései és eladósodása, a kórházak félmilliárd eurós tartozásállománya, stb.) azonban azt a benyomást keltik: van elég pénz az egészségügyben, csak nem a betegek profitálnak belőle.

 

Merthogy sok vállalat és befektetőcsoport számára igencsak jövedelmező üzletágnak bizonyult az egészségügy. És mint ahogy az lenni szokott, legtöbbjük szoros kapcsolatokat ápol a politikummal.

 

A Penta oligarchái és a csendestárs

 

 hirdetes_810x300  

Az egyik legismertebb és legtöbbször emlegetett szereplő az egészségügyi ágazatban a Penta befektetőcsoport, amely mögött Szlovákia két oligarchája, Marek Dospiva és Jaroslav Haščák áll hivatalos tulajdonosként. Hozzájuk tartozik a kórházakat működtető Svet Zdravia, a ProCare, a MIRAKL (Dr. Max gyógyszertárak) és a Dôvera egészségbiztosító.

 

Ez utóbbinál csendestársként a Váhostav-botrány főszereplőjét, Juraj Širokýt is számon tartják, a másik két oligarchán kívül egy ciprusi vállalat, a Prefto Holding Limited is résztulajdonos, a média pedig ezt a céget  Široký holdudvarába sorolja. A kapcsolatot mindhárman tagadták, ám sokat elárul, hogy így a mai napig nem lehet pontosan tudni, ki is a „végső kedvezményezettje” Szlovákia második legnagyobb egészségbiztosítójának.

 

A Penta fentebb említett egészségügyben tevékenykedő cégei tavaly összesen 1,28 milliárd euró forgalmat bonyolítottak, nyereségük 31,7 millió eurót ért el.

 

Haščákról egyébként még a külföldi biztonságpolitikai agytrösztök is úgy tartják, hogy az üzletembernek oroszországi kötődései vannak, aki 2009-ben 40 ezer euróval támogatta Robert Fico és a Smer kampányát.

 

Marek Dospiva és Jaroslav Haščák. Fotó: Aktuality.sk

 

Paška bukása (?)

 

A Medical Group SK évekig teljesen ismeretlen volt a közvélemény előtt, ennek ellenére sokáig rendkívül jól keresett az egészségügyi eszközök és gyógyszerek eladásán. Majd jött a CT-botrány.

 

A pőstyéni kórháznak brutálisan túlárazva eladott CT-berendezés hatalmas felháborodást keltett, a sajtó, az ellenzék de még a széles közvélemény is nekiment az akkor épp egyedül kormányzó Smernek, mégpedig azért, mert a nyilvánvaló közbeszerzési visszaélést elkövető cég társtulajdonosa a szociáldemokraták alelnöke, a parlament házelnöke, Pavol Paška volt. Paškát végül a közvélemény nyomására eltávolították funkciójából, azóta meghúzódik a háttérben.

 

Túlárazás ide vagy oda, az érintettek (vagy inkább érdekeltek) komolyabb következmények nélkül megúszták az adófizetők pénzének megdézsmálását: a Medical Group tavaly 100 milliós forgalmat bonyolított, ami fennállása legmagasabb éves bevételének számít.

 

Távozni kényszerült, de felelősségre nem vonták. A Smer egykori házelnöke, Pavol Paška. Fotó: Aktuality.sk

 

Az egyik leggazdagabb szlovák kórházai

 

Az egyik legmeghatározóbb szlovákiai magánegészségügyi vállalat az Agel, amely Tomáš Chrenek nevéhez köthető. A 110 milliós forgalmú cég 675 ezer euró nyereséget könyvelhetett el tavaly.

 

Az Agel egyébként csak látszólag marad el az előző cégekhez képest nagyságban és forgalomban, ugyanis Csehországban a legnagyobb játékosnak számít.

 

Az Agel Szlovákiában Lőcsén, Korompán, Zólyomban, Komáromban, Kassán (Saca), Nyitrabányán és Bánban működtet kórházakat. Tavaly a második félévben megszerezte az aranyosmaróti kórházat és a pozsonyi A-Klinik intézményét.

 

Tomáš Chrenek. Fotó: novinyk.cz

 

Az egészségügyi biznisz jobban bejött a Pénzügyi Főigazgatóság volt vezetőjének is

 

Az utóbbi időben két, eddig a közvélemény előtt lényegében ismeretlen cég halmoz sikereket (és nyereséget) az egészségügyi szektorban. A Med Partners (júniustól már ONLY 2U) és a DCX vállalatok rövid idő alatt az egyik legnagyobb egészségügyi beszállítókká váltak a szlovákiai piacon. Három év alatt pár tízezres forgalmukat néhány milliósra növelték.

 

Mindkét vállalat mögött ugyanazok a tulajdonos állnak: Igor Krnáč, Zuzana Zelená és Peter Šumichrast. Krnáč a Radičová-kormány idején a Pénzügyi Főigazgatóság igazgatója volt, de az adóhivatal információs rendszerének összeomlása miatt távoznia kellett posztjáról.

 

A képen Igor Krnáč (balra) és Ivan Mikloš egykori pénzügyminiszter. Fotó: Cas.sk

 

Aktuality.sk, Körkép.sk

Nyitókép: hnonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!