A kormányválság kirobbanása óta rendkívül kevés információ került nyilvánosságra a okokról és a körülményektől. Bugár Béla állítja, partnerei között nincs ellentét, Ravasz Ábel egy rádiós interjúban ellenben azt nyilatkozta, hogy nem a Most-Híd és partnerei, hanem az SNS és a Smer között van feszültség.

 

Mondta mindezt azután, hogy az SNS és Andrej Danko elutasította Bugár Béla szavait, és jelezte, hogy kiáll a szlovák nemzetiek alelnöke, Jaroslav Paška kijelentései mellett, miszerint a Kormányhivatalban a Smer közreműködésével azon ügyködnek, hogy hiteltelenné tegyék az SNS-t.

 

Ma Danko nyilvánosságra hozta, milyen konkrét lépéseket követel majd a pénteki Koalíciós Tanács ülésén.

 

 hirdetes_300x300  

Tizenharmadik fizetés

 

A Szlovák Nemzeti Párt már március óta a kötelező tizenharmadik fizetés bevezetéséről beszél, ami egyébként egyéb juttatásokat is tartalmazna (utazási utalványok, amire a nyugdíjasok is jogosultak lennének). Mindezt arra hivatkozva, hogy az ország gazdasági állapota kiemelkedő.

 

A párt nem kevés pénzt ölt a 13. fizetést propagáló plakátokba, amelyekből tekintélyes mennyiség jutott a déli járásokba is. E tekintetben az SNS ugyanolyan intenzitással kampányol, mint a Smer – mintha választások előtt állnánk…

 

A SITA hírügynökség információi szerint az SNS szeretné csökkenteni az adóterheket is, hogy könnyebben elfogadtassa a munkáltatókkal a új juttatások költségét, ám ebben az esetben folyamatosan a smeres pénzügyminiszterbe ütközik.

 

Fürdők és gyógyfürdők előnyben

 

A DPH csökkenését és a beruházások támogatását ígérte a fürdők szektorának az SNS már a választások előtt is. Ez azóta sem változott, és annyiból érdekes ennek a feltételnek a megjelenése, hogy már szerepel a kormányprogramban. Danko szerint a fürdők támogatása csökkenti a munkanélküliséget és segíti a turizmus fejlődését. Dag Daniš, az Aktuality.sk publicistája mai kommentárjában arra hívja fel a figyelmet, hogy az SNS mögött álló egyik mecénás különösen érdekelt a fürdők adóterheinek csökkentésében.

 

Danko követelései:

 

szlovák légitársaság

infrastruktúraépítés

13. és 14. fizetés

fürdőturizmus támogatása

megtiltaná, hogy a miniszterek más miniszter kollégáikat minősítség

rendszeres koalíciós tanács ülése

a kormányülések programpontjait előtárgyalni a koalícis tanács ülésein

 

Dag Daniš: Danko kívánságai mögött a szponzorok állnak

 

A Danko-ultimátum

 

A SITA hírügynökség információi szerint a SNS azt nyilatkozta, hogy hajlandó továbbra is kormánytényezőként tevékenykedni, de „ha nem törődnek [a koalíciós partnerek] többet az emberekkel, nem hajlandóak fenntartani [a koalíciót]”.

 

Az SNS szerint a kormány elfeledkezett az emberekről, és különösen zavarja őket, hogy a Smer a partnerei által irányított minisztériumok munkájába is beleavatkozik.

 

„A kormányprogram megvalósítása számít. Ha nem teljesítik, elbukhat a kormány”

 

mondta egy SNS-es forrás a SITA-nak.

 

A nemzetiek továbbá azt is kikötötték, hogy a pénzügyminiszter ne hátráltassa az infrastrukturális beruházásokat, valamint megtiltanák, hogy az egyes miniszterek kollégáik munkáját nyilvánosan kommentálják.

 

 

Körkép.sk, Webnoviny.sk, tasr.sk

Nyitókép: HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!