Mint pénteken beszámoltunk róla, Dunaszerdahelyen a maga nemében páratlan aláírásgyűjtést indított útjára a Magyar Közösség Pártja, amely a Felvidéken kívül az Európai Únió legalább hat további országában is zajlik. Végcélja egy törvény elfogadtatása az Unióban az őshonos kisebbségek jogainak védelme érdekében.

 

Az elsők között csatlakozott a nemzetközi méretű kezdeményezéshez a magyar közösség több köztiszteletnek örvendő személyisége is. Köztük volt Stubendek László és Németh Imre is, mindketten megosztották érzéseiket, véleményüket a Körkép olvasóival is.

 

Stubendek László, Komárom polgármestere: „Megtiszteltetésnek tekintem, hogy itt lehetek az aláírásgyűjtés ünnepélyes elindításánál. Ez ma itt többről szól, nemcsak egy egyszerű aláírásgyűjtésről. Sok minden benne van, benne lehet és rajtunk múlik, hogy a kisebbségi jogainkkal egyáltalán hogyan fogunk élni a jövőben. De rajtunk múlik az is, hogy miért nem élünk az eddigi lehetőségekkel. Ez az aláírásgyűjtés szerintem újraértékelésre kötelez bennünket. Polgármesterként bízok abban, hogy Komáromban nem lesz gond az aláírásokkal. Meggyőződésem, hogy nagyon lendületesen és lelkesedéssel fog zajlani.”

 

 hirdetes_400x285  

Németh Imre énekművész, a somorjai Gaudium régi zenei együttes művészeti vezetője és szólóénekese: „A magyar kisebbséghez tartozó személyként úgy érzem, szükség van arra, hogy egy teljesebb létet, életet éljenek a kisebbségek. Ezt jogilag is rendezni kell a többségi nemzettel szemben. Ahhoz, hogy mi jól érezzük magunkat itt, ahol élünk, nekünk is jogszabályokra van szükségünk, amelyek ezt biztosítják nekünk.

 

Dunaszerdahelyen elrajtolt az EU-s méretű aláírásgyűjtés

 

Akik az elsők között csatlakoztak a petícióhoz

 

A felvidéki aláírásgyűjtést elindító dunaszerdahelyi összejövetelen több elismert közéleti személyiség is aláírta a kisebbségek jogainak megerősítését szorgalmazó petíciót. Köztük volt a vendéglátó Hájos Zoltánon kívül Stubendek László, Komárom polgármestere, Szakál László dunaszerdahelyi esperes plébános, Görözdi Zsolt dunaszerdahelyi református lelkész, Bögi Róbert, a DAC szurkolótáborának vezéregyénisége, Stirber Lajos karnagy, Szarka Tamás, Kossuth-díjas énekes, a Ghymes együttes alapító tagja, Németh Imre énekművész és Panyik Imre vállalkozó is.

 

Nyolc hónapon át tart az aláírásgyűjtés, az MKP hatvanezerhez közeli aláírást remél

 

Az aláírásgyűjtés 2018. március 18-ig tart és addig 1 millió aláírást kell összegyűjteni az Európai Unió legalább 7 tagállamában ahhoz, hogy napirendre tűzzék az EÚ-ban az őshonos kisebbségek védelmét szolgáló törvény megszületését. A Felvidéken legkevesebb 7 500 aláírást kellene letenni az asztalra. De az MKP vezetői bíznak abban, hogy a korábbi petíciós akciókhoz hasonlóan ezúttal is sikerül 50 – 60 ezer támogató aláírást összegyűjteni.

 

P. Vonyik Erzsébet

Nyitókép: mkp.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!