Róbert Bezák, aki lerántotta a leplet a szlovákiai katolikus egyház pénzügyeiről, a Denník N szlovák napilapnak adott interjújában elmondta, hogy jogtalan menesztésének ügyét 50 évre jegelték. A visszahívott nagyszombati érsek szeptembertől tanárként folytatja a pozsonyligetfalui gimnáziumban.

 

Bezák saját elmondása szerint még mindig „perifériára szorult disszidensnek” érzi magát, de már nem akar a háttérbe húzódni. A 2017/18-as tanévben hittant és etikát tanít majd a C. S. Lewis kétnyelvű gimnáziumban.

 

Bezák azért döntött így, mert ügyét a Vatikánban egy jó időre befagyasztották:

 

 hirdetes_810x300  

„Egy jó barátomtól értesültem, hogy február végén összeültek Vatikánban a bíborosok – ők olyanok, mint a miniszterek a kormányban – és érintették az én ügyemet is. Azt javasolták, hogy le kell pecsételni legalább 50 évre. És el is fogadták. Hosszú évekig tehát semmi sem fog történni. 57 éves vagyok, vagyis mikor újra előhúzzák a fiókból, 107 éves leszek”

 

mondta, hozzátéve, hogy nem várhat arra, hogy – ha megéri – bárki is foglalkozni fog az üggyel 50 év múlva. Ezért inkább továbblép.

 

Külső nyomás a Vatikánra

 

Bezák elmondta, hogy már 2015-ben világossá vált számára, hogy nem születik számára kedvező döntés. A pápával való találkozása után ugyanis egyértelművé vált, hogy nem közvetlenül ő fog foglalkozni az ügyével, hanem valakik a környezetéből.

 

„Tudtam, hogy már saját megoldást készítettek elő”

 

mondta a leváltott érsek. Szerinte a Vatikánra külső befolyást is gyakoroltak, mégpedig innen, Szlovákiából.

 

„Nem csak a köztársasági elnök, hanem a külügyminiszter is – mindketten megnyitották a témát, mikor a pápánál jártak audiencián. (…) Úgy gondolom, hogy a hallgatás azután vált egyértelművé, hogy az államfő a Vatikánba látogatott. A dolgok kedvező alakulása gyorsan átfordult abba az irányba, hogy az ügyet lezárják. Nem az volt a cél, hogy megoldják, ellenkezőleg, ha még mindig él az ügy, akkor zárjuk le. Ha valaki rákérdez, akkor azt felelik, hogy nem foglalkoznak vele, mert az esetet ad acta félretették”

 

Bezák arról is beszél, hogyan fog előadni az általa tartott órákon a katolikus egyházról és a vallásról:

 

„Az én történetem megtanítja majd a fiatalokat szeretni az egyházat, de arra is, hogy nyitott szemmel és szívvel járjanak. Azért, hogy ne bukjanak el sem vakbuzgóság sem elutasítás miatt”

 

Körkép.sk, DenníkN.sk

Nyitókép: DennikN.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!