A mi kötelességünk az, hogy ne csak akkor emlékezzünk meg az őseink bátorságáról, amikor egy évben egyszer virágot teszünk a sírjukra. Főleg abban az időben, amikor országszerte szemtelenül szétszélednek a náci és fasiszta ideológia utószülöttei – mondta a szlovák nemzeti felkelés 73. évfordulójára emlékezve Andrej Kiska államfő Besztercebányán.

 

„Többen vagyunk, így képesek leszünk arra, hogy legyőzzük a fasisztákat”

 

 “73 évvel ezelőtt a mai napon a bátor férfiak és a derék asszonyok fellázadtak a megszállók és a hazai bábállam rezsimje ellen, mely hűen szolgálta a náci és a fasiszta ideológiát. A hősök megértették, hogy nem elég lehajtott fejjel túlélni és hinni abban, hogy Hitler bűnös Harmadik Birodalma önmagától megszűnik, vagy majd mások győzik le helyettünk idegen frontokon”

 

– emlékezett az államfő.

 hirdetes_810x300  

 

Kiska elmondása szerint annak ellenére, hogy a második világháború egyik legnagyobb európai antifasiszta felkelését katonailag legyőzte az ellenség, mégsem tudta elvenni az országunk önbecsülését, amit a szlovák nemzeti felkelés résztvevői Szlovákia összes polgára számára kivívtak.

 

Az államfő arra is felhívta a figyelmet, hogy három hónapon belül arról fogunk dönteni, hogy az elkövetkezendő négy évben kik fogják igazgatni Szlovákia nyolc megyéjét. Kiska szerint az idei választások során fel kellene lépnünk a rossz ideológiájával szemben. “Ezen a választáson ki kell űznünk hivatalából a fasisztát Besztercebánya megyében, és el kell utasítabunk a jelöltjét Nyitra és a többi megyében is.”

“Amikor Besztercebánya megyében a választásokat a fasiszta nyerte (Marian Kotleba – szerk. megj.), Szlovákia lakossága megrendüléssel fogadta. Az pedig még nagyobb megrendülést váltott ki a lakosságból, hogy a pártja sikeres szerepelt a parlamenti választásokon. Demokratikus társadalomként igyekszünk megbirkózni ezzel a helyzettel. Sokszor fájdalmas párbeszédeket folytatunk arról, hogyan reagáljunk a fasisztákra.

 

Arra keressük a választ, hogy milyen perverzitás, milyen ember, vallás és bőrszín iránti gyűlölet lakozik a kényszeredett mosolyuk és a zöld trikójuk mögött. A népszerűségük okairól beszélünk, valamint arról, hogy miképpen kellene a híveiknek megmutatni a párt valódi arcát. Egy olyan párt arcát, amelyiknek a vezére a szlovák nemzeti felkelés kezdetére a történelem legsötétebb napjaként tekint”

 

– hangsúlyozta Kiska.

 

Kiska azt is elmondta, érti, hogy a jelenlegi politika sok választót untat, de ez egy gyenge ok arra, hogy az országunkat darabról darabra, részről részre, passzívan átadjuk a fasiszták kezébe.

 

“Napjainkban már nem kell fegyverrel a kezünkben szembeszállni az ellenséggel, sőt háborús túlerővel sem kell szembenéznünk. Elég, ha valódi polgárok leszünk, novemberben elmegyünk választani és olyan jelöltre fogunk szavazni, aki nem fasiszta. Többen vagyunk, így képesek leszünk arra, hogy legyőzzük őket”

 

– tette hozzá Kiska.

 

Forrás: teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!