Olyan utat kell választanunk, ami Szlovákiát Európa magjához vezeti, mert a kis államok fennmaradása egy geopolitikailag bonyolult térségben szövetségeseiktől függ, főleg olyan turbulens időszakban, mint ami Európára vár – mondta Bugár Béla, a Most-Híd elnöke a TASR-nek nyilatkozva.

 

A vegyespárt elnökétől nem meglepő, hogy támogatja Robert Fico azon elképzelését, hogy Szlovákiát Németország és Franciaország sorsához kösse.

 

Bugár nem ért egyet az „EU-val szemben gyakorolt barátságtalan” magatartással, ami szerinte néhány szomszédos ország esetében illetve a szlovákiai politikában is tapasztalható.

 

 hirdetes_400x285  

„Az értetlenség, a geopolitikai rövidlátás és veszélyek fel nem ismerésének megnyilvánulásaival néz szembe Európa, Közép-Európa és Szlovákia. Szlovákia az ilyen (a magyar és lengyel – a szerk. megj.) magatartással saját létezését sodorná veszélybe”

 

mondta a Most-Híd elnöke a Brüsszellel szemben kritikus álláspontot képviselő Magyarországra és Lengyelországra utalva.

 

Bugár a negyedszázados évforduló kapcsán az Alkotmányról is beszélt. Szerinte az alkotmány megalkotása az akkor legerősebb kormánypárt (HZDS) és Vladimír Mečiar arroganciája volt. Azt nem vitatta, hogy az akkori kormánypárt a lehető legjobb alaptörvényt akarta létrehozni, de – ahogy fogalmazott – „a kormányjavaslat és a mi elképzelésünk között akkora volt a különbség, hogy nem tudtuk támogatni”.

 

A magyar koalíció képviselői nem voltak megelégedve a készülő szlovák alkotmány preambulumával. Bugár szerint polgári elveket kellett volna benne megfogalmazni. Ez azt jelenti, hogy a „Mi, a szlovák nemzet” helyett „Mi a Szlovák Köztársaság polgárai” lehetett volna.

 

„A parlamentben elmondtam, hogy megértem a nemzeti emancipáció vágyát, de Szlovákia és polgárai jobb alkotmányt érdemelnek. A magyar koalíció 33 megjegyzést és kiegészítést dolgozott ki a javaslathoz, mindet elutasították”

 

emlékezett vissza a vegyespárt elnöke. A második önálló Szlovák Köztársaság alkotmányáról a parlament 1992. szeptember elsején szavazott. Az Együttélés kilenc és a Magyar Kereszténydemokrata Mozgalom öt képviselője az előkészítés módja és az alkotmány tartalma miatti tiltakozásul nem vett részt a végső javaslat aznapi jóváhagyásán, elhagyták a parlament üléstermét.

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Nyitókép: Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!