A pedagógusokon áll vagy bukik az iskolák sorsa. A tanárok igyekezete és odaadása nélkül – gyakran a hivatalos kötelezettségeken túl  – az egész oktatásügyi rendszer csak nehezen tudna működni.

 

-mondta tegnap a közmédiában Gabriela Matečná (SNS) ideiglenesen kinevezett oktatásügyi miniszter az új tanév kezdete alkalmából. A miniszter szerint a minőségi tanárok méltányos juttatásokat érdemelnek, ezért is boldog, hogy ezen a téren a következő tanévben jelentős előrelépés történik.

 

Ideiglenesen a minisztérium élén

 

 hirdetes_300x300  

A mezőgazdasági miniszter ideiglenesen került a korábban visszahívott miniszter, Peter Plavčan helyére. Beszédében kiemelte, hogy az oktatásügy kellő figyelmet érdemel:

 

„Gyerekeink oktatásától függ az országunk jövője is. Ezt pedig egy demokratikus és kulturális országként képzelem el, ahol tisztelik a természeti kincseinket és kulturális hagyományainkat. Ezért az oktatásügyünk megérdemli a megfelelő mennyiségű forrásokat.”

 

-tette hozzá. Matečná örömmel vette tudomásul, hogy több száz gyerek szeptembertől új termekben kezdheti meg a tanulást, amelyeket európai uniós forrásokból sikerült felépíteni.

 

A tanárok nem fogadják el Fico ajánlatát és a béremelést sem. Az SNS támogatja őket

 

Kiemelte a települések hozzájárulását

 

A miniszter kiemelte a községek és városok hozzájárulását, akik felelősségteljesen törődnek az iskolákkal, valamint sok erőfeszítést és pénzügyi forrást fordítanak a diákok környezetének fejlesztésére. Beszédében megjegyezte, hogy az új iskolaév mindannyiunk számára nagy esemény és sok sikert kívánt a diákoknak is, akik között 60 ezer elsős lesz a 2017/18-as tanévben.

 

A kormánypárti SNS idáig nem talált miniszterjelöltet a távozó Peter Plavčan helyébe.  Matečnát egyébként maga Andrej Kiska államfő választotta ki. Az államfő szóvivője, Roman Krpelan elmondása szerint Andrej Kiska a kormányfőtől semmiféle javaslatot nem kapott arra vonatkozóan, hogy ideiglenesen ki kerüljön az oktatásügyi tárca élére. Sőt, ebben a témában a miniszterelnök még csak meg sem szólította az államfőt.

Andrej Kiska: Egy minőségi miniszterre várok

Peter Plavčan azután fejezte be pályafutását az oktatásügyi tárca élén, miután Robert Fico kormányfő megkérte az SNS elnökét, Andrej Dankot, hogy váltsa le őt. Plavčant a tudományokra és kutatásokra szánt uniós alapok szétosztása körül kirobbant botrány miatt hívták vissza funkciójából.

 

Webnoviny.sk / Körkép.sk
kép: sme.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!