… éjjel az alvót egy dallam kelti fel, csengő hangok szólnak most mindenütt”- zengett a farnadi Csengő hangok Éjszakáján Horváth Géza, a Franz Schubert Vegyes Kar karnagyának kórusműve, amit direkt erre az alkalomra komponált. A fülbemászó dal refrénjét a közönség együtt énekelte a kórusokkal. 

 

Berek Aranka ötletgazdát  – a farnadi Rozmaring asszonykórus és a Vox Virabilis kamarakórus vezetőjét – tavaly Budapesten ragadta magával a Kórusok Éjszakájának varázsa. El is mondta rögtön Nagyné Baka Ellának Farnad CSEMADOK elnökének.

 

Nagyné Baka Ella CSEMADOK elnök és Csomor Vlasta polgármester

 

” Ella általában örül az ötleteimnek és boldogan segít a megvalósításban. Nagyon jól sikerült rendezvényt tudhatunk magunk mögött. A kórusok kitettek magukért és a gála is nagyszerűre sikeredett.  A legősibb hangszer ott lapul mélyen a torkunkban, a legősibb ritmus ott dobog a szívekben. Be akartam bizonyítani, hogy hangszer és technika nélkül is gyönyörű kulturális élményben lehet részünk. Talán csak a hűvös időjárás zavart be. Jövőre valami meleg nyári éjszakára tesszük a rendezvényt – mondta  Aranka mosolyogva a kórustalálkozót követően, aki különben is „csupamosoly” fiatalasszony.

 hirdetes_810x300  

 

Beke Aranka ötletgazda-szervező

 

Nagyné Baka Ella CSEMADOK elnök maga az élet. Kedvvel és végtelen munkabírással tevékenykedik rajongásig szeretett nemzetéért.  A CSEMADOK-ba  szinte beleszületett. Tíz évesen már aktív tagja volt az érsekkétyi Pacsirta éneklőcsoportnak, 18 évesen vezetőségi tag lett.

 

Horváth Géza karnagy komponálta a záródalt, amelyet a kórusok és jelenlévők együtt énekeltek

 

„Nálunk a családban még szokás volt hosszú téli estéken énekelni. Édesapámtól rengeteg magyar nótát, háborús dalokat tanultam, olyanokat, amelyeket az én korosztályomból kevesen tudnak. Mind egy szálig lejegyeztem, gyűjtöttem még népdalokat is és ezeket megtanítottam a z éneklő csoporttal, így nem vesznek a feledés homályába” – mesél Ella.

 

A rendezvényt vidám táncház zárta

 

„Sosem lehet elég az éneklésből. népi táncból a hagyományőrzésből – folytatja -, hiszen némelyik fiatal már azt se tudja, miért él ő magyarként szülőföldjén. Nemzedékről nemzedékre a gyökerekhez kell visszatérnünk, ha azt akarjuk, megmaradjunk. Úgy látom, lassan már csak engem zavar, ha például szűkebb régiómban nincs az információs táblán magyar felirat. Legutóbb a zselízi takarékpénztár munkatársát kérdeztem, miért nem beszéli a magyar nyelvet, itt, ahol a többség anyanyelve a magyar.

 

Mondtam neki, szívesen segítek , Léván a Reviczky Házban szerveznek  szlovák-magyar tanfolyamot.  Mondanom se kell, nem kérte a segítségemet. Szerencsére Farnadon ilyen probléma nincs , hiszen pezseg itt a magyar kulturális élet. Ennek egyik szép példája ez a mostani rendezvény a kultúrház melletti szabadtéri színpadon. Örömmel néztem, hogy a hideg idő ellenére szinte senki se mozdult a helyéről , és élvezték a műsor minden percét. Áldás számunka  Csomor Vlasta helyi polgármester asszony tevékenysége, aki mindig megtalálja a módját, hogy segítségünkre legyen.”

 

Bokor Klára
képek: Körkép/Bokor Klára

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!