Szlovákiában a mikroműanyagok jelenlétével senki sem foglalkozik, sőt, előírások sem követelik meg azt. A környezetvédelmi tárca ugyan szemmel tartja a műanyagok helyzetét, mégis azt állítja, hogy tehetetlen.

 

Mikroműanyagokat találtak szlovákiai vízvezetékekben 

 

A vízben felbukkanó műanyag hulladékokkal általában a tengerek és óceánok esetében foglalkoznak. Az ilyen részecskék felbukkanását nálunk senki sem vizsgálja, sőt, előírások sem szabályozzák azt.

 

 hirdetes_810x300  

A Közegészségügyi Hivatal szerveihez eddig nem érkezett bejelentés arról, hogy a vízvezetékekben műanyag részecskéket találtak volna” – mondta a Közegészségügyi Hivatalból Zuzana Drobová. Ám az Orb Media civil szervezet felmérései kimutatták, hogy Szlovákiában a vízvezetékekben igenis megtalálhatóak a mikroműanyagok.

 

Daniel Lešinský ökológiai aktivista szerint egyelőre nem tudni, hogy ezek a mikrorészecskék milyen hatással vannak az egészségre. Ha abból indulunk ki, amit a más anyagokból származó mikrorészecskékről tudunk, akkor bizony elképzelhető, hogy a mikroműanyagok tartósan leüllepedhetnek az emberi szervezetben, ahol egy bizonyos idő elteltével súlyos egészségügyi problémákat okozhatnak.

 

Fotó: avilagtitkai.com

 

A szakemberek szerint a vízben megtalálható mikroműanyagok ártalmassága attól függ, hogy milyen műanyagokról van szó: tiszta műanyagokról, műanyagkeverékekről vagy kompozitokról – mondja Pavol Alexy, a makromolekuláris anyagok szakértője a Szlovák Műszaki Egyetemről (STU). „A szintetikus műanyagoknak klasszikus módon át kellene jutniuk az emésztőrendszeren, majd távozniuk a testből úgy, ahogy a többi anyagnak. Azt viszont hozzá kell tenni, hogy a szintetikus műanyagok nem élelmiszerek, tehát semmi keresnivalójuk sincs sem az ételekben, sem az italokban” – teszi hozzá Alexy.

 

Tekintet nélkül arra, hogy milyen műanyagról is van szó, a szakemberek úgy vélik, hogy az ivóvízben felbukkanó mikrorészecskék mindenképpen megoldandó problémának számítanak. „Amennyiben ezek a mikrorészecskék tényleg fellelhetők az ivóvízben, akkor ez felhívást jelent a vízműveknek arra, hogy hatásos szűrést alkalmazzanak” – állítja Lešinský.

 

A vízművesek hallgatnak a mikroműanyagokról

 

A vizekben előforduló mikroműanyagok jelenlétével és szűrésével a szlovák vízművesek egyáltalán nem foglalkoznak. Mivel a törvény nem kényszeríti őket erre, ezért önmaguktól nem fognak ilyesmivel foglalkozni.

 

Több szlovák vízművet is megkérdeztek arról, hogy a hír hallatára nem szándékoznak-e valamit tenni az ügyben, ám a kérdésre nem voltak hajlandóak válaszolni. Mindezt azzal magyarázták, hogy hiányoznak a szükséges adatok.

 

Fotó: aktualne.sk

 

A Pozsonyi Vízművek szóvivője elmondta, erősen kételkednek abban, hogy az általuk szolgáltatott vízben mikroműanyag lenne, hiszen az ivóvizet felszín alatti, és nem felszíni forrásokból szállítják. „Az a víz, amivel mi szolgálunk, olyan minőségű, hogy nincs szükség abműszaki javítására” – mondta a társaság szóvivője, Ján Pálffy.

 

Alexy szerint a vízműveknek a mikorműanyagok jelenlétének megállapítása és szűrése nem kellene, hogy gondot okozzon. „Ez csupán technika és pénz kérdése”.

 

A mikroműanyagok hatása az emberi szervezetre

 

A tudósok foglalkoznak a mikroműanyagoknak az emberi szervezetre mértvhatásával, ám eddig jelentős eredményt nem értek el.

 

A problémát a levegőben terjengő por apró, finom kis részecskéi okozzák. Ezek ugyanis a tüdőn át a vérbe jutnak, amit besűrűsítenek, így Szlovákiában a szív- és érrendszeri problémák egyharmadát ennek köszönhetjük – állítja Lešinský. „Ha ez valóban így működik, akkor esélyünk sincs arra, hogy a minkrorészecskéket eltávolítsuk a testünkből” – mondja.

 

Forrás: sme.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!