Szeptember 5-én éjfélig volt lehetőség jelöltlistát állítani a megyei választásokra, amelyre november 4-én kerül sor.

 

Elmondható, hogy a jelöltlisták végleges felállása érdekes, néha furcsa szövetségekről tanúskodik. Az előttünk álló kampányidőszakot pedig tovább élezi majd a kormánykoalícióban uralkodó „sem veled, sem nélküled” állapot. Nézzük a magyarlakta megyék jelöltjeit.

 

Nagyszombat megye

 

 hirdetes_810x300  

Hiba lenne csak egyetlen dologra összepontosítani a megyei választásokkal kapcsolatban. Nagyszombat megyében az MKP és a Most-Híd is saját jelöltet állított Berényi József (jelenlegi megyei alelnök) és Rigó Konrád most-hidas államtitkár személyében. Rajtuk kívül további két pártjelölt is indul a megyefőnöki székért.

 

Jozef Viskupič parlamenti képviselő az ellenzéki koalíció (OĽANO, SaS, KDH, NOVA, Občianska konzervatívna strana a Zmena zdola) színeiben indul, Márius Novákot pedig az Nový Parlament jelölte.

 

A független jelöltek között Tibor Mikuš jelenlegi megyefőnök és Jaroslav Cehlárik, a hallássérültek érdekvédelmi szervezetének elnöke szerepel.

 

Egyébként a megyében összesen 249 képviselőjelölt száll ringbe, ami 59-cel több, mint négy éve. A galántai körzetben a hét képviselői helyre 41-en pályáznak, Dunaszerdahely körzetéből 37-en mérkőznek meg a 8 helyért, Szencen pedig 27 jelölt jut 5 helyre.

 

Magyar a magyar ellen – Akik összecsapnak Nagyszombat megyéért

 

Nyitra megye

 

A legtöbb magyar lelket számláló megyében nyolc megyefőnök-jelölt méri össze erejét novemberben. A Smer – SNS – Most-Híd kormánykoalíció támogatásával a jelenlegi megyefőnök, Milan Belica vághat neki a kampánynak. Az ellenzéki koalíció (SaS, OĽaNO, KDH, NOVA, OKS, Šanca és DS) Ján Greššo színészt, megyei képviselőt jelölte.

 

Az MKP Nyitra megyében is saját jelöltet állított Farkas Iván személyében. Kotlebáék szintén ringbe szállnak az elnöki székért, jelöltjük Milan Uhrík parlamenti képviselő, a párt alelnöke. Ján Marek a Nový parlament formáció színeiben indul.

 

A Magyar Kereszténydemokrata Szövetség is saját jelöltet indít, Hajdú László vállalkozó személyében. Függetlenként száll ringbe Peter Oremus, aki jelenleg is megyei és nyitrai városi képviselő. Hasonlóképp függetlenként indul a Smer egykori megyei párttisztségviselője, Renáta Kolenčíková, aki korábban élesen kritizálta a legnagyobb kormánypártban uralkodó állapotokat.

 

Megyei választások: Közös jelöltet indít a Smer, az SNS és a Most-Híd Nyitra megyében

 

Kassa megye

 

Kassa megyében 15-en indulnak a megyefőnöki székért. Kassa főpolgármestere, a smeres Richard Raši pártján kívül az MKP és a Zöldek támogatását is élvezi.

 

Az OĽaNO-SaS-KDH-NOVA-Šanca koalíció Rastislav Trnkát jelölte a megye élére. A Most-Híd és a SKOK-Európa liberális demokraták pedig Pataky Károlyt indítják.

 

Az SNS Kassa megyében önállóan állított jelöltet Jarmila Tkáčová személyében, hasonlóképp tett a Nový parlament, akinek jelölte Rudolf Botka, illetve a Szlovákiai Roma Kezdeményezés, amelynek színeiben Jozef Červeňák indul.

 

A Jednota – Ľavicová strana Slovenska (Egység – Szlovák Baloldali Párt) Oliver Petríket, a KSS (Szlovák kommunista Párt) Lukáš Sisákot, az SMS (Modern Szlovákiáért Párt) Ján Strukát, az ĽSNS Štefan Surmáneket, a Nezávislosť a Jednota (Függetlenség és Egység) párt pedig Adam Šepetkát jelölte a megye élére.

 

A négy független jelölt: Róbert Bačinský, Jozef Bobík, Jaroslav Džunko és Vladislav Stanko.

 

Megyei választások: Smer – MKP együttműködés lesz Kassa megyében

 

Besztercebánya megye

 

A szlovák szélsőségesek fellegvárának számító Besztercebánya megye vezetéséért 17 jelölt mérkőzik meg majd novemberben.  Köztük – nem meglepő módon – a jelenlegi megyefőnök, Marián Kotleba (ĽSNS), Igor Kašper vállalkozó mint független jelölt, Martin Klus politológus és parlamenti képviselő az OĽaNO-NOVA, KDH és OKS koalíció színeiben. Függetlenként száll ringbe Stanislav Mičev, a Szlovák Nemzeti Felkelés Múzeumának igazgatója, valamint a Smer támogatásával, de szintén függetlenként Ján Lunter vállalkozó.

 

A Modern Szlovákiáért Mozgalom elnöke, Milan Urbáni szintén pályázik a megyefőnöki székre. A hatodik jelölt Ivan Saktor (független) egykori besztercei főpolgármester. További független jelöltek: Martin Juhaniak Breznóbánya hivatalvezetője, Jozef Šimko Rimaszombat polgármestere, Pavel Greksa, a Losonci járásbeli Vámosfalva polgármestere. A Roma Koalíció színeiben Kökény Béla roma aktivista száll versenybe.

 

A Nový parlament mozgalom színeiben Alena Piovarčiová, a Národ a spravodlivosť (Nemzet és Igazságosság) párt színeiben Miroslav Gálik indul. A zöldek Michal Kantort jelölték, az Egység Szlovák Baloldali Párt Viliam Baňákot, az Andrej Hlinka Szlovák Néppárt Jozef Sásikot, a NAJ párt pedig Zdenek Očovant.

 

Megyei választások: A Smer is beszállt Beszterce ostromába

 

Pozsony megye

 

A főváros régiójának megyeelnöki posztjáért 18-an versengenek majd, közülük kilenc pártszínekben indul. Az SNS saját jelöltet állított Lukáš Parízek külügyi államtitkár személyében. Az SaS, OĽaNO, NOVA, MKP, OKS, Zmeny zdola és Demokratickej únie Slovenska koalíció Juraj Drobát támogatja, A Zöldek Natália Hanulíkovát. Ľubomír Kolárik vállalkozó az Egészségügyileg és Szociálisan Hátrányosan Megkülönböztetett Polgárok Pártjának színeiben száll ringbe. Daniel Krajcer publicista a Most-Híd, a SKOK és a Zöldek támogatásával száll versenybe.

 

A megyefőnöki székre pályázik Pozsony megyében Marián Leinerovič a Nový parlament színeiben, Milan Lopašovský a Modern Slzovákiáért mozgalom jelölésében, Jalal Suleiman a Szlovák Kommunista Párttól, és Andrej Trnovca az Andrej Hlinka Szlovák Néppárttal a háta mögött.

 

Független jelöltek: Rastislav Blaško, Jozef Danko, Pavol Frešo jelenlegi megyefőnök, Milan Ftáčnik, Pozsony egykori főpolgármestere aki a Smert is maga mögött tudhatja, Ľubomír Huďo újságíró, Martin Jakubec vállalkozó, Rudolf Kusý Pozsony – Újváros polgármestere, Ján Mrva Pozsonyszőlős polgármestere, és Jozef Uhler fővárosi képviselő és IT-specialista.

 

Megyei választások: Pozsonyban favorit-koalícióban indul az MKP

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Nyitókép: aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!