A Szlovák Nemzeti Párt elnöke, Andrej Danko rövid időn belül bemutathatja az új oktatásügyi minisztert – mondta Robert Fico kormányfő a közmédia Sobotné dialógy nevű rádiós műsorában. A kormányválsággal kapcsolatban megjegyezte, hogy már most hétfőn aláírhatják a Koalíciós Szerződés kiegészítését, amely szerinte biztosítja a vezetők közötti hatékony kommunikációt. 

 

Találkozók minden hétfőn 

 

A kormányfő azt is elárulta, hogy szerinte a legutóbbi összezörrenés nem volt kormánykrízis, ugyanis nem érintette a kormány és parlament működését. Fico úgy látja, csak kommunikációs krízis történt, de már túl vannak rajta.

 

 hirdetes_810x300  

Bejelentette, hogy hétfőn aláírhatják a Koalíciós Szerződés újabb kiegészítését, ami az intenzívebb kommunikációról fog szólni. A tervek szerint minden hétfőn koalíciós tanácsra kerül sor, de járási és megyei szinteken is javulást várnak. Az új prioritásokkal kapcsolatban Fico elmondta, hogy a Kormányprogram nagy részét másfél év alatt sikerült megvalósítani, leginkább az igazságügyi tárca területén. Szerinte ezért is logikus, hogy átnézik mi az, ami teljesült, valamint új, szociális területet érintő terveket is beépítenek, amennyiben a költségvetés és a pénzügyi felelősség lehetővé teszi.

 

A visegrádi négyes fontos csoportosulás 

 

A beszélgetésben elhangzottak az Európai Unióval kapcsolatos kérdések is. Fico az unió magjáról szóló vitát nem szeretné a függetlenség kérdése köré építeni. Szintén nem szeretett volna a hatáskörökkel foglalkozni, de nem tudja elképzelni, hogy a szlovák költségvetést Brüsszel fogadná el.

 

Fico szerint az országok adópolitika terén közelednek majd egymáshoz, de emlékeztetett hogy Szlovákiában a társasági adó mértéke 21 százalék. „Úgy gondolom, ez az a mértek, ami meg lesz tartva. Nem várok nagy változásokat az adózás területén” – tette hozzá.

 

A kormányfő szerint az, hogy Szlovákia világosan kifejezi csatlakozási szándékát az unió magjához még nem jelenti azt, hogy a visegrádi országok együttműködése véget érne. Hozzátette, hogy Szlovákia számára ez egy nagyon fontos csoportosulás.

 

 

 

Webnoviny.sk
kép: pravda.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!