Andrej Kiska köztársasági elnök ma iktatta be hivatalába az új oktatásügyi minisztert, Martina Lubyovát.

 

Ugyan az oktatásügyi tárca az SNS-hez tartozik, Lubyová nem az SNS-jelölt. Az oktatásügyi tárcát Peter Plavčan távozása után ideiglenes a földművelésügyi miniszter, Gabriela Matečná vezette.

 

Az Ön munkájától fog függeni, hogy Szlovákia tanuló, vagy tanulatlan ország lesz-e“ – mondta az új miniszternek Kiska

 

  hirdetes_300x300   

Olyan feladatok állnak Ön előtt, amelyek jelentőségükben egy kormány hatalmon lévő időszakát is meghaladják, továbbá sürgető menedzseri kihívások is várnak Önre. Az uniós források szétosztása körül kialakult botrány miatt az oktatásügyi tárca demoralizált, bizonytalanságban és káoszban tengeti napjait

 

– folytatta az elnök.

 

Kiska szerint az oktatásügy számára kiírt uniós források végleges megoldása az lenne, ha törölnék a felhívásokat.

 

Az államfő Lubyovától olyan új rendelkezéseket vár el, amelyek lehetővé teszik, hogy a tudománnyal foglalkozó élvonalbeli szlovák csapatok és innovatív cégek hozzájussanak a tudományra és a kutatásra szánt pénzekhez.

 

Fotó: TASR

 

Lubyová: Az oktatásügyben nem lehet politizálni

 

Martina Lubyová a sajtótájékoztatón felhívta az újságírók figyelmét arra, hogy nem tagja az SNS-nek, és sohasem volt egyetlen politikai párt tagjaként sem regisztrálva. „A nemzeti érzés azonban összeköt ezzel a párttal [az SNS-szel – szerk. megj.]” – mondta Lubyová, aki örül az új munkájának, hiszen szakemberként állhat a tárca élére.

 

Lubyová elmondása szerint a nemzetiek vezérének, Andrej Dankonak nem kellett sokáig győzködnie a miniszteri poszt betöltéséről, hiszen célja, hogy akadémikusként reformálja meg az oktatásügyet.

 

Lubyová a „Tanuló Szlovákia” (Učiace sa Slovensko) nemzeti oktatási fejlesztési programra szeretne koncentrálni, ezzel szeretné jelezni, hogy támogatja a kontinuitást. Ezt a programot a kormánynak is benyújtja és egy cselekvési tervet is kidolgoz majd. Lubyová továbbá a szociális párbeszédet és az oktatásügyben dolgozók béremelését is támogatja. Az uniós forrásokkal kapcsolatban szeretné megbeszélni Brüsszellel azt, hogy pontosan mit is ró fel Szlovákiának.

 

Ma már elértük azt a stádiumot, hogy a politikusok tudomásul veszik, ez a tárca nem válhat a politizálás áldozatává” – mondta az új miniszter, majd hozzátette, Andrej Danko azt ígérte neki, hogy ő maga sosem fogja igazgatni ezt a minisztériumot. „Szabad kezet kaptam a reformok érvényesítésében„.

 

Forrás: Aktuality.sk/HNonline.sk/Körkép.sk

 

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!