A szlovákiai piac különlegessége, hogy csak minden harmadik üzletekben megvásárolt vaj készült Szlovákiában – mondta a  Szlovák Tejüzemi Szövetség (SMZ) elnöke, Stanislav Voskár a váj árának szlovák és európai piacon történő drasztikus megemelkedéséről. 

 

Szlovákia szerinte ebben a tekintetben nagyban függ a behozataltól. „Megjegyzem, ez nem azt jelenti, hogy nem tudnánk bebiztosítani saját forrásokból a teljes fogyasztást. Elegendő mennyiségű tejjel és feldolgozó kapacitással rendelkezünk.”

 

Árpolitika

 

 hirdetes_810x300  

„Matematikailag a tejtermelés megegyezik a teljes fogyasztással, a valóságban viszont, főleg a vajnál, más a helyzet. Nagy szerepe van a kereskedelmi láncok árpolitikájának. Nehezen érthető a közel három eurós ár a pultokon egy negyed kilós szlovákiai vajért, amikor annak átlagos előállítási költsége a szlovák tejüzemekben 1,30 euró (július 2017).” – emelte ki Voskár.

 

„Hogyan fizessenek így korrekt árat a szlovák tejüzemek a gazdáknak és győzködjék továbbra is őket, hogy tartsák a termelési mennyiséget? A szlovák piacon a legdrágább a vaj az EU-ban, de más termékeket – mint a fogyasztási tej, joghurtok – arra használnak, hogy népszerűsítsék a szórólapokat és nyersanyag valódi értéke alatti árért kínálják.” – tette hozzá.

Egekbe szökött a vaj ára, tovább drágulhatnak a tejtermékek

A Szlovák Kereskedelmi Szövetség első alelnöke, Pavol Konštiak szerint viszont a vaj ára csakúgy, mint más termékek esetében nem a kereskedőktől, hanem a beszállítóktól – vagyis a gyártóktól függ. Úgy véli, a kereskedő csak nehezen tudja befolyásolni a tejtermékek árát. Szerinte a jelenség Európa-szerte problémát jelent, a hiányt a termelők áremelkedéssel orvosolják, így az is előfordulhat, hogy karácsonyra elérjük a 12 euró/kilogramm árszintet is.

 

Kínálat 

 

A kereskedőket tömörítő SAMO szövetség szóvivője, Diana Chovancová szerint még nem észleltek kieséseket a vajellátás területén és komolyabb komplikációk sem akadtak a piacon. Ő is úgy látja, hogy a kereskedők nem tudják befolyásolni a vaj piaci helyzetét, ez teljesen a gyártók kezében van. A legbiztosabb módszer szerinte az, ha a kereskedők több beszállítóval is együttműködnek, így biztosítani tudják a folyamatos kínálatot az üzletekben.

 

Korábban összejátszottak

 

A közelmúlt egyik legnagyobb gazdasági botránya volt, amikor fény derült a tejtermékeket forgalmazó Rajo és 8 üzletlánc ( köztük a Tesco, Kaufland, Coop Jednota, Terno). A cégek 2009 és 2014 között megegyeztek a Rajo termékek (vaj, tejföl, tej) áráról, melynek köszönhetően soha nem látott árstabilitás jött létre – hiába mentek a fogyasztók más üzletbe, nem volt árverseny, a Rajo termékek árai azonosak voltak, megtévesztve ezzel az embereket.

 

A Monopolellenes Hivatal rekordméretű, összesen 10 milliós bírságot szabott ki a cégekre. Mivel a Billa üzletlánc elismerte a kartellt, ezért “megúszta” egy alacsonyabb összeggel. Nem tudni azonban, hogy most összejátszanak-e a cégek titokban, a hivatal ugyanis 2014 februárjától már nem vizsgálja az árakat.

 

SME / Körkép.sk
kép: TASR/sme.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!