Szilárda
  • HUF: 329.65
  • USD: 1.11
  • 2 °C
  • 8 °C
Belföld

Tömegesen távoznak az állami kórházakból az orvosok és nővérek

Hamarosan letelik az ápolók, nővérek és orvosok felmondási ideje több állami kórházban, így az érintett intézmények elveszíthetik egészségügyi dolgozóik egy jelentős részét – írja a Pravda szlovák napilap.

 

A Nemzeti Szív- és Érrendszeri Betegségek Intézete, a pozsonyi Egyetemi Kórház és az Egyetemi Gyermekkórház és Poliklinika közel 40 munkatársától búcsúzhat el hamarosan, a legtöbbjük a jobb fizetés reményében magánkórházakban folytatja karrierjét.

 

Kilenc orvos távozására lehet számítani az Onkológiai Gyermekklinikánál is, a szülők nyílt levéllel fordultak Tomáš Druckerhez, a Smer egészségügyi miniszteréhez. A szülők amiatt aggódnak, hogy nem lesz, aki törődjön gyermekeikkel.

 

„Nem tudjuk máshová vinni a gyerekeket, nincs lehetőségünk”

 

írják a szülők a miniszternek. A távozó orvosok az elmúlt két évben nyújtották be felmondásukat, mikor a klinikánál vezetőcsere történt. Hogy az új igazgató személye mennyiben okozója a kialakult helyzetnek, egyelőre nem tisztázott.

 

Nem tudnak magasabb bért kínálni

 

Kilencen távoznak a az Egyetemi Gyermekkórháztól is (Kramáre), a vezetőség szerint azonban az ellátás továbbra is biztosított, a felmondók között csak egyetlen specialista volt.

 

A pozsonyi Nemzeti Szív- és Érrendszeri Betegségek Intézeténél (NÚSCH) – ahol például Robert Ficot is műtötték – tavaly novemberben egyszerre tíz orvos adta be a felmondását, közülük egy főorvos  és hat orvos az intervenciós-radiológiai szakambulanciának intett búcsút, egy orvos a kardiológiai osztályról távozik. Felmondott egy neurológus szakorvos és egy érsebész, illetve hat nővér is.

 

A kórház vezetősége „nem hivatalos” információkra hivatkozva azt közölte a sajtóval, hogy az érintettek a jobb fizetés reményében döntöttek a távozás mellett. Magasabb bért pedig nem tudnak nekik felkínálni, mert azzal egy másik osztályt kellene megrövidíteni. Mongi Msolly, a NÚSCH igazgatója szerint jelenleg az intézményben az orvosok átlagbére 3000 euró bruttóban, ami már tartalmazza a túlórákat és az ügyeleti szolgálatot.

 

Msolly elárulta azt is, hogy a pótlásról már tárgyalnak, nem csak hazai, de külföldi orvosokkal is.

 

Danko kancellárja 600 ezer eurót költött egy hivatalnok brüsszeli kiküldetésére – a kórházak pénzéből

 

Az orvosok szerint nem csak a fizetésről van szó

 

Két orvos hagyja ott az óvárosi kórházat, három nővér pedig az Idegsebészeti Klinikától távozik (Kramáre). Mindkét intézmény a pozsonyi Egyetemi Kórház részének tekinthető.

 

Egy, a Pravda által megszólaltatott, neve elhallgatását kérő orvos elmondta, hogy a tömeges felmondások folytatódni fognak. Szerinte nem csak a fizetés nagyságáról van szó, hanem arról is, hogy milyen körülmények között dolgozhatnak és hogy milyen karrierlehetőségeket kapnak. Hozzátette, ma előretervezni a kórházakban nagyon nehéz.

 

A Pravda szerint a pozsonyi kórházak személyi körülményeit eléggé megkavarhatja az új Bory Kórház, amely a Penta befektetőcsoporthoz tartozik. A Penta hivatalos álláspontja szerint a jelenlegi alkalmazottaikból válogatnak majd (országszerte működtetnek kórházakat, például Dunaszerdahelyen is), illetve a külföldről hazatérőkkel is számolnak.

 

Korábban a Hospodárske Noviny szlovák gazdasági napilap számolt be arról, hogy főleg Dél-Szlovákiában Ukrajnából érkező szakemberekkel próbálják kezelni az orvoshiányt, ezek többsége azonban nem specialista, ráadásul gondjuk van a nyelvtudással illetve a különbözeti vizsga teljesítésével is.

 

Nem ismerik a (szlovák) nyelvet és elbuknak a vizsgákon. Tömegével jönnek az ukrán orvosok Szlovákiába

 

Pravda.sk, Körkép.sk

Nyitókép: cas.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Megosztás