Alig néhány héttel azután, hogy a kormánypártoknak sikerült – legalábbis látszólag – elsimítania a koalíciós válságot, újabb feszültség robbant ki köztük. Ezúttal az SNS és a Most-Híd között. Mi más lehetne az oka, mint a két párt geopolitikai irányultsága.

 

Frissítve: 11:00 (Gajdoš reakciója)

 

Míg Bugár Béla a legutóbbi kormányválság alkalmával a békítő szerepében tetszeleghetett az sajtó kamerái előtt, most ő lesz az, aki birokra kel a Szlovák Nemzeti Párttal. Az ok, hogy Peter Gajdoš védelmi miniszter váratlanul a hét elején bejelentette, kérni fogja a kormányt az új vadászgépek megvásárlásának elhalasztására a jövő év közepéig.

 

 hirdetes_400x285  

Ez azért meglepő, mert a szlovák nemzetiek látszólag letettek arról, hogy orosz MiG-eket vásároljanak, helyette pedig a svéd Jas-39-Grippen és az amerikai F-16 típus között vacilláltak. Gajdoš azonban egy harmadik árajánlatot is bekérne, mégpedig az orosz MiG-35-ötösökre. Sajtóértesülések szerint az árajánlattal nem a gyártó kopogtatott a védelmi tárcánál, hanem Szlovákia kérte be még tavaly – ami aligha történhetett Gajdoš tudta nélkül.

 

Ez a koalíció semmilyen téren sem egységes, még a nagyhatalmi érdekek is legalább két irányba feszítik. Fotó: Denník N

 

 

 

Frissítve: Peter Gajdoš reakciója a sajtóban megjelent

 

„senki sem számol azzal, hogy MiG-eket fogunk vásárolni”

 

Azt azonban nem zárta ki egyértelműen, hogy az orosz vadászgépek is még játékban vannak. Elismerte ugyanakkor, hogy érkezett a védelmi tárcához orosz árajánlat. Hangsúlyozta, hogy az USA-val és más európai országokkal is tárgyalnak a vadászgépek beszerzéséről.

 

„Európai és atlanti irányultságú megoldást keresünk”

 

jelentette ki a védelmi miniszter.

 

Kelet vagy Nyugat?

 

Most nem csak arról van szó, hogy a várttól eltérően az SNS még mindig Oroszország irányába mutat elköteleződést, hanem hogy a védelmi miniszter következetesen elhallgatta az árajánlat létezését és hét eleji bejelentését az államtitkárok elől, a most-hidas Ondrejcsák Róbert elől is, aki nem nézi jó szemmel a tárcavezető döntését.

 

„A jelenlegi MiG-ek lecserélésének elhalasztása Oroszországtól való függőségünket hosszabbítja meg, ami ellentétes Szlovákia proeurópai és proatlanti irányultságával. Ezzel a lépéssel nem tudok azonosulni sem szakemberként, sem köztisztviselőként”

 

nyilatkozta Ondrejcsák, aki külpolitikai elemzőként is sokszor szerepel a sajtóban.

 

A Lockheed Martin F-16-ai a világ egyik legjobb vadászgépei. Rengeteg bennük alkalmazott technológia kapott helyet a legújabb F-35-ökben is. Fenntartásuk azonban nem olcsó, repülőóránként 7000 dollár. Fotó forrása: LockheedMartin.com

 

A minisztérium viszontválasza

 

A Minisztérium a vadászgépekkel kapcsolatban nem nyilatkozott, de a sajtónak küldött egy állásfoglalást a tárca a „Szlovákia légvédelmének modernizációját akadályozni próbáló sajtóhadjáratról”.

 

„Sajnáljuk, hogy ezt a médiahadjáratot épp a Védelmi Minisztérium államtitkára, a most-hidas Ondrejcsák Róbert kijelentései, illetve ’hitelesnek’ mondott információk alapján ’független biztonságpolitikai szakértők’ indították el, akik mindenféle felelősség nélkül értelmezik a haderő modernizációját”

 

A svéd Saab Jas-39-Gripenjei. Repülőóránként 4700 dollárt emésztenek fel, ami viszonylag barátságos összeg, ezért sokan a svédeket favorizálják, ha vadászgépekről van szó. A képen a magyar Gripenek láthatók. Fotó: defensindustrialdaily.com

 

A Smernek sem tetszik

 

A Smer sem elégedett az SNS-es tárcavezető döntésével. Martin Glváč frakcióüvezető szerint a kormány nem ad igazat Gajdošnak. Szerinte ezt a témát az SNS-nek át kéne tárgyalnia koalíciós partnereivel.

 

„Minden esetben egy ilyen döntés, ami mellőz minden alternatívát, rendkívüli kockázatokat rejt magában, és nem gondolom, hogy a kormányban támogatásra találna”

 

mondta Glváč.

 

Márpedig az SNS nem nagyon talál szövetségest a vadászgépek vásárlásának elhalasztásához. A Most-Híd szintén „nagyon rossz” lépést emleget. František Šebej (Most-Híd), a parlament külügyi bizottságának elnöke szerint

 

„Az orosz hadászati eszközöktől és technológiától való függés bevállalása egy olyan időszakban, amikor Oroszország dezinformációs hadviselést folytat Nyugat-Európával szemben, illetve megszegi a nemzetközi jogot Ukrajnában, az nem csak rossz döntés, de rendkívül veszélyes is”

 

Ez pedig a MiG-ek legújabb tagja, a MiG-35. Az oroszoknak sincs miért szégyenkezniük, ha repülőgépgyártásról van szó. A mostani koalíciós vita sokkal inkább geopolitikai hátterű, mint minőségi kérdés. Fotó: Duran.com

 

Milliárdos tételek

 

A védelmi tárca eléggé megbonyolíthatja a kivárás taktikájával a légvédelmi fejlesztéseket. Mind az amerikaiak, mind a svédek két éven belül képesek szállítani a (Szlovákia számára) új vadászgépeket, csakhogy közben lejár az oroszokkal kötött szerződés az elavult MiG-ek karbantartásáról, amit így időközben meg kellene hosszabbítani – hacsak a védelmi tárca nem szeretné, hogy hetekre vadászgépek nélkül maradjanak.

 

A háttérben, mint mindig, nagy összegek húzódnak meg. A karbantartási szerződés meghosszabbítása is milliós tételeket jelent. Ráadásul, a szerencsétlen időzítés miatt az oroszok kerülhetnek alkupozícióba – Szlovákiának nem lesz ideje alternatívát keresni.

 

A Védelmi Minisztérium 14 Gripent vásárolna 1,1 milliárd euró értékben. A másik alternatíva az amerikai F-16-osok vásárlása, ami azonban 1,5-1,6 milliárdba kerülne. Sokan a Gripeneket részesítenék előnyben, mert a repülőórák számát tekintve a svédek gépei olcsóbbak, és a szállítási időt is le tudják csökkenteni jóval két év alá.

 

DennikN.sk, Körkép.sk

Nyitókép: DennikN.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!