Egymásnak adják a kilincset a különböző szakhatóságok ellenőrei a napokban a használtgumi-abroncsokat feldolgozó DRON INDUSTRIES cég telephelyén, amely 2005 óta működik a Dunaszerdahelyhez tartozó Ollétejed határában.

 

P. Vonyik Erzsébet

 

Hájos Zoltán, Dunaszerdahely polgármestere múlt heti sajtóértekezletén bejelentette, hogy kezdeményezésükre szeptember 25-én az Állami Építészeti Felügyelet készül terepszemlére, mivel a lakosok panaszt tettek, hogy a cég a városházi felszólítás dacára mégis üzemelteti azokat az objektumokat, melyekre egyelőre nincs engedélyük.

 

 hirdetes_810x300  

Solymos László környezetvédelmi tárcavezető pedig a Szlovák Környezetvédelmi Felügyelet szakértőit küldte az utóbbi napokban vizsgálódni. A gumiégető kérdése várhatóan téma lesz a városi képviselő-testület szeptember 26 – án esedékes soros ülésén is. A napirendi pontok között ott szerepel az ollétejediek petíciójának a kérdése is.

 

Hájos Zoltán

 

Az ollétejedi városrész lakói reménykedhetnek, hogy újbóli mozgolódásuk nyomán újra megmozdul valami és lesz is végre érezhető eredménye a méréseknek és az ellenőrzéseknek. Vagyis tisztább lesz a főleg nyáron elviselhetetlenül bűzös levegő. A gyár működése ellen tiltakozó ollétejediek június végén tartott gyűléséről a Körkép helyszíni riportban számolt be.

 

Reménykednek, de túlzott elvárásaik nincsenek

 

Túlzott elvárásaik a helyieknek azonban aligha vannak. 2015-ben is vizsgálódtak már itt ugyancsak a Szlovák Környezetvédelmi Felügyelet szakemberei több más szakhatósággal közösen. Erre azután került sor, hogy az ollétejediek panaszai nyomán a dunaszerdahelyi építészeti hivatal a városházával közösen helyszíni szemlét kezdeményezett, amelyen ollétejedi lakosok is részt vettek.

 

Már két éve is vizsgálódott a Szlovák Környezetvédelmi Felügyelet, de azóta sem derült ki, tettek-e valamit a légszennyezettség mérsékléséért

 

Pontosan azonban nem tudni, mi is lett az eredmény. Herdics Imre, a Dunaszerdahelyi Közös Építészeti Hivatal vezetője a Körképnek elmondta, hogy akkor két hónapon belül a tűzoltóságtól, a közegészségügyi hivataltól, a környezetvédelmi hatóságtól nem érkezett olyan visszajelzés, hogy a cég megszegte volna a törvényben előírt kibocsátási határértékeket. Egyedül a környezetvédelmi minisztériumhoz tartozó Szlovák Környezetvédelmi Felügyelet tájékoztatása szólt arról, hogy a levegőszennyezés mértékével nincs minden rendben.

 

Herdics Imre

 

De mint Herdics megerősítette, a felügyelet az építészeti hivatalnak megküldött levelében arról is tájékoztatta őket, hogy ezt a rendellenességet a saját maguk vonalán teszik rendbe. Ám ha most újra vizsgálódni kell, méghozzá miniszteri utasításra, akkor felmerül a kérdés, hogy az eltelt két év alatt vajon mit tettek a felmerült rendellenességek eltávolítása érdekében?

 

A tájékozatlanság és a buta híresztelések sok zavart keltenek

 

A sajtótájékoztatón Herdics Imre, a Közös Építészeti Hivatal vezetője újra részletesen ismertette az újságírókkal azt, hogy milyen jogkörrel bír az általa vezetett és a városházához tartozó hivatal. Sokan nem látnak tisztán e tekintetben és ezért gyakran alaptalanul bírálják a városházát. Hájos Zoltán szókimondóbb volt, buta híreszteléseknek nevezte a gyakran szárnyra kelő mendemondákat, amelyek szerinte a valósággal köszönőviszonyban sincsenek.

 

Herdics elmondta, hogy az építkezési engedély, vagy a használatba vételi engedély kiadásánál az építészeti hivatal nem mérlegelhet, hogy ráüti-e a pecsétet az engedélyekre, ha minden szakhatóságtól olyan szakvéleményt kapott, hogy részükről nincs semmi akadálya az engedély kiadásának. Erről korábban már írtunk a Hájos Zoltán polgármesterrel készült interjúban is. A polgármesterhez hasonlóan Herdics Imre is elmondta, hogy mindig ki kell kérniük a legfontosabb szakhatóságok álláspontját, bonyolultabb esetekben 15 szakhatóságot is megszólítanak véleményezést kérve. Ha például mindannyiuk véleménye pozitív, akkor az építészeknek a törvény értelmében ki kell adniuk az engedélyt.

 

Az ollétejedi gumiégető elleni tiltakozás jegyében június végén lakossági fórumot tartottak.

 

Hájos Zoltán: Nincs mérlegelési lehetőségem, ha minden szakhatóság véleménye pozitív

 

Nincs olyan jogköröm, hogy nem írom alá az engedélyt, ha minden szakhatóság pozitívan véleményezte a beadványt, nem mérlegelhetek, a törvény ezt mondja ki” –  hangsúlyozta Hájos Zoltán. Lehet, jobban hangzana, ha azt mondanám, hogy a gyárat le kell állítani, de nincs ilyen kompetenciám, tette hozzá Hájos. Ám ha kedvező szakvélemények dacára történetesen mégsem írná alá, akkor az érintett cég vagy tulajdonos kártérítést is követelhet tőle a bíróságon, arra hivatkozva, hogy akadályozta a vállalkozást.

 

A polgármester szerint minden esetben átlátható módon jártak el. Most is, hogy néhány hete a törvénynek megfelelően kifüggesztették a városháza információs táblájára azt a tájékoztatást, hogy a lakosok meddig tehetnek észrevételeket a DRON Industries cég újabb beadványához. „Nem volt szándékunk semmit elkendőzni a DRON esetében sem, mint más építészeti eljárásoknál sem”– nyomatékosította a polgármester. Mint mondta, elképedve hallgatta, hogy a kulturális tárca magyar államtitkára ezt a kifüggesztést a korábbi SNS-es miniszter zárt folyosón kifüggesztett faliújság-tenderéhez hasonlította. Ezzel a kultuszminisztérium második embere azt bizonyította, hogy állami tisztségviselőként fogalma sincs ezeknek a mechanizmusoknak a működéséről.

 

A gumiégető úgy működjön, hogy ne zavarja az ollétejedieket

 

Hájos Zoltán megerősítette, a polgármesteri hivatal az ollétejediek mellett van. „Személy szerint támogatom a polgárok igyekezetét, hogy a gyár úgy működjön, hogy ne zavarja az ott lakókat. Amíg nem tudja a cég eltávolítani az észlelt hiányosságokat, addig ne működjön”- vélte a polgármester. Emberileg ezt el tudja mondani, de hatásköre nincs ahhoz, hogy ezt elérje.

 

Az olletéjedi lakossági fórum az eső miatt bent folytatódott, sokan hozzászóltak

 

A sajtótájékoztatón kiderült, hogy eddig 3 reaktorral működött a gumiabroncs-feldolgozó, most ötre bővítenék, az eredeti engedély 7 kemence működésével számol. Herdics Imre elmondta azt is, hogy az építészeti hivatal az engedélyeztetési és használatba vételi eljárás során lényegtelen eltéréseket az eredeti beadványtól elfogadhat. „De azt viszont nem tartjuk lényegtelennek, ha pár méterrel arrébb csúszott és a szomszéd telkére került az új szeparációs csarnok, amelyben a gyártási folyamat végén különválasztják a kokszot és a fémszálakat”-mutatott rá az építészeti hivatal főnöke.  Ennek megépítésére megkapta a cég az engedélyt, de most a használatba vételi engedély kiadását kérték, ennek viszont az említett hiányosságok miatt az építészek nem tettek eleget. „A csarnok nem az engedéllyel összhangban épült meg, ezért megszakítottuk a használatbavételi eljárást, és egy utólagos engedélyezési folyamat indult”- tudták meg az újságírók Herdics Imrétől. Ahogy, hogy használhassa a csarnokot DRON, rendeznie kell a telkek tulajdonjogát.

 

A nyersanyagraktár körül is zűr van

 

A gumifeldolgozó nyersanyagraktárának engedélyezési folyamatát korábban azért nem tudták befejezni, mert bizonyos érintett földterületek nem a kérvényező tulajdonában voltak. „A közelmúltban tapasztaltuk, hogy engedély nélkül megépítették a nyersanyagraktárat. Hivatalunk ezért megindította az utólagos engedélyeztetési eljárást. De kiderült, hogy egy környezetvédelmi hatástanulmányt is kell készíteni, addig az engedélyeztetés szünetel” – mondta Herdics Imre.

 

Két reaktor megépítéséről sem tudott az építészeti hivatal

 

Mint említettük, a gumiégető három kemencével üzemelt, ám a közelmúltban a további két reaktort is elkészült. Herdics Imre megerősítette, hogy erről hivatalának nem volt tudomása. Amikor kiderült, hogy a másik két reaktor is megépült, az építészeti hivatal utólagos engedélyeztetési és használatbavételi eljárást indított. Hájos Zoltán itt is élesen fogalmazott: „Elbagatellizálták az engedélyeztetést, pedig fejlesztés történt”- fogalmazott a polgármester, hozzáfűzve, hogy amikor hiányosságot tapasztaltak, meg is bírságolták a céget.  Herdics is úgy vélte, hogy a DRON Industries nem egy egyszerű ügyfél. „A céget mindig a hivatalnak kell meggyőznie arról, hogy a törvény szerint kell eljárni, önként ritkán van olyan kezdeményezése, ami segítené az eljárás lebonyolítását”-mondta.

 

Ollétejedi fórum-Hivatalos iratokat is beszereztek a gyűlésre

 

A továbbiakban az is kiderült, hogy a Járási Környezetvédelmi Hivatal is hiányosságokat észlelt, a kazánháznál és a kogenerációs egységnél tapasztaltak rendellenességeket. Herdics Imre szerint a hiányosságok eltávolításáig az eljárás szünetel.

 

Kíváncsian várjuk, hogy milyen eredménnyel zárulnak a jelzett ellenőrzések és mi lesz az ollétejediek petíciójának a sorsa, amelyet ha a lakosok ragaszkodnak hozzá, Hájos Zoltán maga is hajlandó aláírni.

 

fotók: P. Vonyik Erzsébet
Nyitókép: Hájos Zoltán, Dunaszerdahely polgármestere (városi archívum)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!