Szeptemberben jelent meg a Körkép.sk műhelyéből származó ‘Szlovákiai Magyarok’ internetes folyóirat legújabb száma. Bár a magazinban felvonultatott cikkek összefüggenek, önmagukban is érdekes kérdéseket és problémákat járnak körül.

 

Ezért cikk-sorozatot indítottunk, melyben nem csupán a magazinban közölt írásainkat tesszük közzé, hanem esetenként azok némileg bővített verzióját is.

 

Alapiskolák rangsora – Hihetünk az összesített listáknak?

 

Van néhány iskolákat rangsoroló kimutatás Szlovákiában, mint például a Szociális és Gazdasági Reformok Intézete (INEKO) komplex rangsora, illetve a Nemzeti Oktatási Mérési Intézet (NÚCEM) a kilencedik osztályos tanulók monitoring-tesztjeire alapuló listája. Kifejezetten magyar iskolákat rangsoroló országos felmérés azonban nincs, ráadásul az adatok sem mindig a legfrissebb állapotot mutatják.

 hirdetes_400x285  

 

Az INEKO összeállítása az iskolákban tanuló diákok teljesítménye alapján áll össze, figyelembe veszi a Tesztelés 5 és Tesztelés 9 eredményeit és az extra előmeneteleket (iskolai versenyek) is. Az intézet azonban arra is felhívja a figyelmet, hogy az adott iskola helyezése nem féltétlenül tükrözi annak valódi minőségét.

 

Ha egy diák kezdetben rosszul tanul, de később a tanárok munkájával jó eredményeket ér el, az átlaga ettől még valahol a kettő között szerepel majd, miközben a javulás eléréséhez szükséges munkát a felmérés teljesen figyelmen kívül hagyja.

 

Felkeltettük kíváncsiságát? Akár most is elolvashatja e-magazinunkat!

 

Az alábbiakban összegyűjtöttük a Tesztelés 9-ben részt vevő 133 magyar tannyelvű alapiskola INEKO-eredményeit. A jó és annál jobban szereplő iskolákat rangsoroltuk is az intézet hiánytalanul elérhető 2014/15-ös tanévre vonatkozó adatai alapján.

 

 

Hogy az INEKO és a NÚCEM rangsora között van összefüggés, az is mutatja, hogy az élvonalban szereplő iskolák diákjai kiemelkedő helyen végeztek a Tesztelés 9 monitoring magyar listáján is.

 

A listánk élén szereplő Dunai utcai Magyar Tannyelvű Alapiskola Pozsonyban ugyan az idei magyar nyelv és irodalom tesztek alapján csak a 18. helyen szerepelt, de matematikából például az ötödik, szlovák nyelv és irodalomból pedig  a második helyen végzett.

 

A csilizradványi Kóczán Mór alapiskola az INEKO általunk összeállított magyar listáján a második helyet szerezte meg, az idei Tesztelés 9-en pedig második volt magyar nyelv és irodalomból, 13. szlovák nyelv és irodalomból és első matematikából.

 

A Tesztelés 9 magyar nyelv és irodalomra vonatkozó eredményei. (A dokumentum nagyítható)

 

 

Mi a helyzet az országos monitorral?

 

A Tesztelés 9 eredményei elég jó támpontot adnak annak megítéléséhez is, hogy mekkora minőségbeli különbség állhat fenn a magyar és a szlovák tannyelvű alapiskolák között. Mivel közel négyezer magyar gyermeket nem magyar alapiskolába íratnak, ez ebből a szempontból is különösen érdekes lehet.

 

A NÚCEM összesített adatai szerint a szlovák tannyelvű iskolákban a diákok 5 százaléka teljesítette a teszteket 90 százalékra vagy annál jobban. A magyar tannyelvű iskolákban ez az arány fél százalékkal alacsonyabb, 4,5 százalék.

 

Az öt magyarlakta megyéből csak kettőben (Nyitra és Kassa megye) szerepeltek gyengébben a magyar alapiskolák diákjai, mint szlovákiskolás társaik. Pozsony megyében a magyar diákok 6,8 százaléka teljesített legalább 90 százalékosan, míg a szlovákiskolások „csak” 5,7 százaléka.

 

Adatok forrása: NÚCEM

 

Még markánsabb a különbség Nagyszombat megyében, ahol a magyar alapiskolás diákok 4,9 százaléka teljesített kiemelkedően, szemben a szlovák tannyelvű iskolák 3,6 százalékos statisztikájával.

 

Nyitra megyében azonban a szlovák alapiskolák szerepeltek e tekintetben jobban (4,7 százalék), a magyar tannyelvű oktatási intézmények kissé lemaradtak (3,7 százalék). (A monitor eredményeiről részletesen beszámoltunk itt)

 

Górcső alatt a felvidéki magyar oktatásügy (II.) – Több kiselsős ülhet iskolapadba szeptemberben, mint egy éve

 

Körkép.sk/Komjáthy Lóránt

Nyitókép: Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!