A november 4-i megyei választásokon csak az állandó lakhelyünkön választhatunk. A belügyminisztérium nem tervez változtatást e téren.

 

Amennyiben a választások napján nem leszünk otthon, pechünk van. A parlamenti, vagy a köztársaságielnök-választáshoz hasonlóan ugyanis a megyeinél csak az állandó lakhelyünkön választhatunk.

 

Az állam szerint míg a megyei választásoknál Szlovákia 92 választási körzetre van osztva, addig a parlamentinél az egész ország egyetlen körzet. Emiatt nem jön számításba, hogy választói igazolványt állítsanak ki, mellyel bármelyik választási helyiségben lehet szavazni.

 

 hirdetes_810x300  

Választás postai úton

 

Egy királyhelmeci személy például, aki Pozsonyban dolgozik, nem szavazhat a fővárosban, mert nem kapná meg a lakhelye szerinti választási jelöltlistát.

 

Mivel választói igazolványt sem állítanak ki, a szomszédos faluban sem lehet szavazni, mely ugyanabba a választási körzetbe tartozik ugyanazokkal a jelöltekkel. A törvény ilyen lehetőséget nem ismer.

.

A postai úton való szavazás elvileg szóba jöhetne, csakhogy a belügyminisztérium, mely a választásokat kezeli, ilyen lehetőséggel nem számol.

 

„Egyelőre nem merült fel annak lehetősége, hogy postai úton is lehessen választani a megyei választásokon. Így ezt a kérdést nem is oldottuk,“

 

nyilatkozta a belügyi tárca szóvivője, Andrea Dobiášová.

 

Növelné a választási kedvet

 

A megyei választások iránt általában alacsony az érdeklődés, a legutóbbi választásokon azok első körében alig haladta meg a 20 százalékot. Ennek leggyakoribb oka, hogy az emberek saját elmondásuk szerint nem értik, miről szól a megye, így motivációjuk sincs, hogy képviselőket válasszanak.

 

Martin Slosiarik, a Focus ügynökség vezetője szerint úgy a postai, mint az interneten keresztül való szavazás növelné a választási részvételt. Mivel a megyei választásoknál kevesen mennek el szavazni, pár száz, pár ezer szavazat is dönthet.

 

SME/Körkép.sk
Nyitókép: SME

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!