A foci olyan játék, amire rengeteg ember kíváncsi, ezért nagyon fontos, hogy társadalmi és szociális jelenségként tekintsünk rá – jelentette ki Robert Fico kormányfő azután, hogy ma megtekintette a Nemzeti Futballstadionon folyó munkálatokat a pozsonyi Téglamezőn.

 

Úgy vélem, hogy az utóbbi években megtett lépéseink fontosnak bizonyultak. Mindannyian tudatosítjuk, hogy amennyiben Szlovákia előbbre szeretne jutni a labdarúgásban, akkor minőségi infrastruktúrát kell kiépítenie” – mondta a miniszterelnök.

 

Az új stadion, mint vonzóerő

 

 hirdetes_400x285  

A kormányfő megemlítette, hogy az első ilyen lépésnek a többfunkciós sportpályák kiépítése számított, amelyekből Szlovákia-szerte mintegy 800-at építettek föl.

 

Ezután következett a kormány és a Szlovák labdarúgó-szövetség közötti megegyezés, melynek során tíz évre 45 millió eurót szolgáltattunk mintegy 23 stadion átépítésére” – magyarázta. A csúcsnak azonban a Nemzeti Futballstadion kiépítését tekinti, ami az UEFA összes kritériumának megfelel majd.

 

Fotó: TASR – Martin Baumann

 

Legyünk őszinték és mondjuk ki, hogy amikor belépünk a  pozsonyi jégkorong standionba, akkor büszkék vagyunk és elfeledünk minden olyan esztelenséget, amit ezzel a stadionnal kapcsolatban összehordtak. Nemcsak az infrastruktúra fellendítéséről van szó, de arról is, hogy teret biztosítsunk az embereknek arra, hogy rendesen kiélhessék magukat. Bízom benne, hogy a Nemzeti Futballstadion a családokat számára is vonzó lesz” – vélekedik Fico.

 

Ezért is döntött a kormány úgy, hogy összekapcsolják az állam és a magánbefektető közös erőit.

 

Ennek a stadionnak a költségvetése 75 millió euró körül mozog. Ebből az állam 27 millió euróval támogatja a stadion felépítését. Az új futballstadionban helyet kap egy csarnok a híres focisták dicsőségére, de egyben azzal is számolunk, hogy a Nemzeti Futballstadionban válogatott játékokat fognak játszani minden egyes kategóriában” – informált a kormányfő.

 

Fotó: TASR – Martin Baumann

 

A Nemzeti Futballstadiont 2016. szeptember 1-jén kezdték el építeni, és kb. 22 500 személy befogadására lesz képes.„Az építkezés az ütemterv szerint halad, bár a téli időjárás miatt kicsit megtorpantak a munkálatok. 2018 első felében már megkezdik az infrastruktúra kiépítését és a gyep lerakását. 2018 végéig pedig az egész stadionnak késznek kell lennie” – mondta a miniszterelnök.

 

A rosszakaróknak Robert Fico csak annyit üzent, hogy „éppen úgy moroghatnak, mint ahogy a pozsonyi vár esetében is morogtak”.

 

Akkor sokan azt kiabálták, hogy elloptuk a várat, de én még mindig ott látom a helyén. És azok, akik akkor kiabáltak, most a várral fényképezkednek. Azok, akik a jégkorong stadion miatt kiabáltak, most ők azok, akik a stadionba járnak. És azok, akik most a Nemzeti Futballstadion miatt kiabálnak, ők lesznek a stadion látogatói” – hangsúlyozta Fico.

 

Fotó: TASR – Martin Baumann

 

Kmotrík büszke és elégedett

 

Az ŠK Slovan Bratislava labdarúgócsapat elnöke és a cég részvényese, Ivan Kmotrík annak ellenére elégedett az építkezési folyamattal, hogy a tavalyi kemény tél három hónapos késést okozott. “Büszke vagyok arra, hogy minden jól megy” – mondta az újságíróknak.

 

Elmondása szerint az állandó problémát a finanszírozás jelenti. “Számunkra az a fontos, hogy a standion felépüljön és felvirágozzon. Nem az a célunk, hogy az új stadionban kéthetente egy meccset jáyszanak” – zárta a mondandóját.

 

Forrás: teraz.sk/Körkép.sk

Nyitókép: TASR – Martin Baumann

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!