Az autópályák alatti állami telekvásárlásokról szóló szerződések szkennelése és nyilvánosságra hozatala milliókba fog kerülni az államnak – írta az Érsek Árpád (Most-Híd) vezette Közlekedésügyi Minisztérium az információkhoz való szabad hozzáférésről szóló törvény módosítása kapcsán, ezért több pénzt kér az állami költségvetésből. 

 

Érsek kollégája, Lucia Žitňanská igazságügyi miniszter javasolta, hogy a Nemzeti Autópálya Társaság kötelezően hozza nyilvánosságra azokat a szerződéseket, amelyekkel a tervezett autópályák és gyorsforgalmi utak alatti földeket vásárolták fel. A Közlekedési Minisztérium  úgy véli, hogy a változás nagyon megterheli a minisztérium alárendelt szervezeteiben dolgozó alkalmazottakat.

 

Több alkalmazottra lenne szükség 

 

 hirdetes_300x300  

A szerződések automatikus közlése becslések szerint 3,7 millióba kerülhet az államnak, ebből 2 milliót az új, 1,7-et pedig a régi szerződések közlésére fordítanának. „Az ilyen típusú szerződések nyilvánosságra hozatala minden bizonnyal új munkaerőt igényel, ugyanis a társaság évente több ezer hasonló dokumentumot zár le” -mondta az NDS szóvivője, Michaela Michalová.

 

A minisztérium finanszírozási problémáit Matej Šimalčík, a Transparency International jogásza és elemzője abszurdnak tartja. Szerinte az NDS-nek lehetősége lesz a szerződések nyilvánosságra hozatalára a Központi Nyilvántartásban, ezért nem kellene jelentős költségeknek jelentkezniük.

 

Žitňanská javaslatait szeptember közepén mutatta be, az előrejelzések szerint a változások jövő év szeptemberétől léphetnek életbe. „A közlekedésügyi tárca egyetért a szerződések nyilvánosságra hozatalával, a mi elvi megjegyzésünk a véleményezési fázisban a szerződések közlésének pénzügyi költségeit érintette” – tette hozzá a minisztérium szóvivője, Karolína Ducká.

 

Ki keresett a körgyűrűn? 

 

Az igazságügyi tárca jelenleg azzal számol, hogy a jövőbeli földvásárlások szerződései látnak napvilágot. A nyilvánosság így lehet, hogy nem tudhatja meg azoknak a nevét, akik a pozsonyi körgyűrű alatti telkek eladásakor gazdagodtak meg – pedig hatalmas összegről van szó, az állam 300 millió eurót fizetett a földekért.

 

Az ügyleten például a Most-Híd elnöke, Bugár Béla is keresett. Ő 2006-ban vásárolt meg egy ismerősétől egy szántóföldet 25 ezer euróért. 2014-ben négyzetméterenként 12,6  euróért adta el az államnak a telket, összesen 528 ezer eurót keresve az ügyleten.Több vállalkozó, például Marek Noga és Boris Tonkovič is megpróbált jól keresni a telekbiznisszel. Az eredeti tulajdonosoktól akkor vásárolták meg nagyon jó áron a telkeket amikor már tudni lehetett, hogy hol fog épülni a körgyűrű.

 

Hasonló sors várhat más szerződésekre is, például a Kassa és Eperjes körüli körgyűrűket érintő felvásárlások is feledésbe merülhetnek. Az említett szakaszokat még Žitňanská javaslatának érvénybe lépése előtt kezdték el építeni. Több kormányon kívüli szervezet ezért azt javasolja, hogy az NDS köteles legyen legalább 2011-től nyilvánosságra hozni minden szerződést, a legalapvetőbb adatokkal együtt – A Transparency abban reménykedik, hogy a minisztérium módosítja a javaslatot és végre kiderülhet, hogy ki keresett a pozsonyi körgyűrű alatti telekbizniszen.

 

Most sem kellene titkolózni

 

A szervezeteken kívül az ellenzék és a média és megpróbálta kikérni a szerződéseket, az NDS azonban mindig elutasította kérelmeket. A múltban a személyes adatok védelmére hivatkoztak és állították, nem járultak hozzá ahhoz, hogy nyilvánosságra hozzák a dokumentumokat. Žitňanská  ezzel nem ért egyet, szerinte a Nemzeti Autópálya Társaságnak közzé kellene tennie az autópályák alatti földvásárlások részleteit, amennyiben ezt valaki kéri.

 

SME
borító:  aktuality.sk

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!