Katalónia olyan láncreakciót indított el, amely Európa-szerte arra ösztönzi a függetlenséget és autonómiát követelő népeket, hogy érvényt szerezzenek követeléseiknek. A katalán népszavazás után egyetlen uniós tagállam sem érezheti biztonságban saját területi integritását. Pandora szelencéje kinyílt, és úgy tűnik, egy ideig nyitva is marad.

 

Katalónia „függetlenségének” elérése érdekében tett erőfeszítései a szociális média segédletével láncreakciót indított el, amely felélesztette a polgárháborús korszak retorikáját Spanyolországban. De a dominóhatás legveszélyesebb következményei még hátra vannak.

 

Ezzel a gondolattal kezdi október elején megjelent elemző cikkét Andrew Korybko, Moszkvában dolgozó amerikai politikai elemző, aki a katalán függetlenségi népszavazás európai hatásait vette górcső alá. A kanadai GlobalResearch (Centre for Research on Globalization) oldalán közzé tett írás szerint a katalán helyzet egész Európában visszhangra talált.

 

 hirdetes_300x300  

Polgárháború fenyeget?

 

A belpolitikailag instabil Spanyolországban a katalán szeparatisták kampánya (a népszavazást és az az utáni spanyol reakciót követően) már átlépte a Rubicont, így semmiképp sem térhet vissza a korábbi status quóhoz. Korybko három lehetőséget vázolt fel, és ma már tudjuk, hogy ebből a legvalószínűbb be is következett: a spanyol kormány aktiválta az alkotmány 155. cikkelyét, feloszlatta a katalán parlamentet – Madrid ezzel kvázi közvetlen befolyása alá vonta a rebellis tartományt.

 

Korybko azonban kiemeli, hogy ezzel a lépéssel a spanyol kormány azt kockáztatja, hogy „alacsonyabb szintű” polgárháború tör ki az országban, már amennyiben a katalánok terrorista-felkelő taktika mellett kötelezik el magukat az ellenállás nevében.

 

Amennyiben a katalán-spanyol viszony eszkalálódik, az nagyon komoly geopolitikai következményekkel járhat, nem csak helyben, de Baszkföldön és Galíciában is. A feszültség átterjedhet Portugáliára és Franciaországra. Mindkét országban jelentős számú nemzeti kisebbség él, és mindkettő magas munkanélküliséggel küzd.

 

A spanyol kormány felfüggeszti Katalónia autonómiáját

 

A magyar példa

 

Katalónia példája talán nem mindenhol indít el olyan forradalmi eseményeket, mint Spanyolországban, de néhány autonómiát vagy függetlenséget követelő népet valószínűleg arra ösztönzi majd, hogy hasonló célokat fogalmazzanak meg.

 

A láncreakció tehát tovagyűrűzhet Skóciába, Észak-Olaszországba (Tirol), Németországba (Bajorország) de Közép-Európába is.

 

„Az 1920-as trianoni szerződés óta saját országán kívül élő a magyar kisebbség [ez alapján] követelheti, hogy egyesülhessen az anyaországgal, ami destabilizálhatja az egyébként kiélezett közép-európai és balkáni politikai helyzetet”

 

írja Korybko. Szerinte Orbán Viktor emiatt a balliberális mainstreami média célpontjává válhat, ami esetleg az „Új Hitlernek” titulálja, amiért újraegyesítené határon kívül rekedt honfitársait az anyaországgal.

 

A katalán példa alapján ezeknek a kisebbségeknek – írja a politológus – nem kell mást tenni, mint alkotmányellenes referendumokat szervezni, lehetőleg minél nagyobb sajtófigyelem kíséretében, hogy kemény válaszra késztessék az államot, a kemény válasz pedig legitimálja a színes forradalom kibontakozását a kisebbségek körében. (A színes forradalmak a posztszovjet térségben 2000 után kitört megmozdulások, amelyek politikai változáshoz vezettek, mint 2003-ban Grúziában, 2004-ben Ukrajnában és 2005-ben Kirgizisztánban; ezeket a megmozdulásokat az USA sok szempontból támogatta.)

 

„Az eredményesség érdekében nem feltétlenül kell a szeparatizmust választaniuk, elegendő lehet például a föderáció eszméje, ami strukturális értelemben ugyanaz”

 

Egyetlen uniós tagállam területi integritása sincs biztonságban

 

Korybko zárásként azt írja, hogy Katalónia bármelyik utat is választja, az Európa-szerte erőteljes demonstrációkat hívhat életre. Ezáltal egyetlen uniós tagállam területi integritása és alkotmányossága sincs biztonságban a „Színes Forradalmaktól” és egy esetleges hibrid háborútól, egyúttal súlyos csapást szenvedhetnek a jobboldali „szuverenistáktól” (akiket a főáramú média nacionalistáknak nevez), akik egyre erősebbek az európai politikában.

 

„Pandora szelencéjét valóban kinyitották, mindenhol Európában”

 

Az EP elnöke szerint Európában senki nem fogja támogatni Katalónia függetlenségét

 

Körkép.sk

Nyitókép: globaresearch.ca

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!