A szakszervezeti tagok szerint az buszsofőrök fizetései között hatalmas különbségek vannak. Egy pozsonyi és egy losonci sofőr fizetését képtelenség összehasonlítani.

 

Magas kor, túlórák, a hiányzó kollégák helyettesítései, alacsony fizetés. A szakszervezeti tagok szerint az buszsofőrök „veszélyeztetett fajjá” válnak.

 

Ez a foglalkozás nem csak a vezetésről szól, hiszen a sofőr az emberi életekért és tulajdonokért is felelős. Napjainkban a kevés munkaerőre való tekintettel ez a hivatás válságban van” – mondja az OZ KOVO alelnöke, Monika Benedeková, majd hozzáteszi, hogy az egész helyzet kialakulásában a fizetések közötti regionális különbség az egyik legnagyobb felelős. Amíg Pozsonyban a fizetések az 1000 eurót is meghaladják, máshol a sofőrök fizetése egy szupermarketben dolgozó idénymunkás fizetésével van egy szinten.

 

 hirdetes_810x300  
Fotó: Nový Čas

 

Más a fizetés Pozsonyban és Losoncon

 

A szakszervezetek már a múltban is kérték a buszsofőrök fizetésemelését, ám a munkaadóknak az ún. 3+1-es modellt kellett volna felkínálniuk. „Ez három százalékos béremelést jelent, plusz egy százalékot a gazdasági eredményektől függően. Ezt az ajánlatot azonban nem fogadhattuk el, hiszen egyáltalán nem vezetett volna béremeléshez” – magyarázza Benedeková.

 

A munkaadók ugyan ígérgettek olyan folyamatokat a sofőröknek, melyek az elkövetkezendő időszakban béremeléssel számolnak, ám egyúttal azt üzenték, hogy erről ne ágazati szinten, kollektív szerződésben egyeztessenek. Röviden ez annyit jelent, hogy a sofőrnek a felettesénél kellene kialkudnia a fizetésemelést.

 

Az elmúlt időszakban több közlekedési vállalt is emelte a sofőrök fizetését, amin kollektív vállalti szerződésben egyeztek meg” – állítja az Autóbusz-közlekedési Szövetség szóvivője, Eva Vozárová.

 

Miből fakad a fizetésbeli különbség?

 

Benedeková azt állítja, hogy a múltban bebizonyosodott, a fizetésbeli különbségek a hiányzó kollektív szerződések hiányából fakadtak. „Míg Pozsony, Zsolna vagy Trencsén a bérek terén dinamikus emelkedést mutatott, addig Dél- és Kelet-Szlovákia a bérek emelkedését tekintve nagyon lassan halad előre. Ezért manapság egy sofőrnek a pozsonyi autóbusz-közlekedésben teljesen más fizetése van, mint egy losonci sofőrnek” – kommentálja Benedeková.

 

A szövetség azonban azt állítja, hogy a fizetések közötti regionális különbségek a közgazdaság történelmi alakulásából, illetve fejlődéséből eredeztethető.

 

Az Autóbusz-közlekedési Szövetség szóvivőjének elmondása szerint a buszsofőrök fizetése a nemzeti gazdaságot tekintve igenis összehasonlítható az átlagbérrel (2016-ban a bruttó bér 912 euró volt), melynek a 96 százalékát eléri. A szövetség azonban beismeri, hogy az egyes régióban 10–15 százalékos hiány van a buszsofőrökből.

 

Fotó: TASR

 

Sofőrhiány Nyitrán

 

Legutóbb a legnagyobb sofőrkiesés Nyitrán érződött meg, hiszen nyáron a városi tömegközlekedésből több összeköttetés is kivettek. A helyi Arrival Nitra a sofőrhiány miatt 70–100 összeköttetést törölt. Azt, hogy miért is van hiány a sofőrökből, a társaság igazgatója, Juraj Kusy néhány szóban összefoglalta: alacsonyak a fizetések. Elmondása szerint a nyitrai tömegközlekedésben dolgozó sofőrök bére tisztán 550 euró, ezért sokan a jobb fizetés reményében a 80 kilométerrel távolabb lévő Pozsonyban próbálnak szerencsét.

 

Pozsony a toborzási kampány keretén belül kétszer olyan magas fizetés mellett szállást és 3000 eurós kezdő prémiumot ajánl. „Ahelyett, hogy Nyitrán szisztematikusan próbálnák megoldani a helyzetet és jobb feltételekkel motiválnák az embereket, inkább Ukrajnában keresnek sofőröket” – konstatálja Benedeková.

 

Az előnyös helyzet könnyen a múlt részévé válhat

 

A közlekedést a régión belül az egyes megyék biztosítják, melyek szerződést kötnek a közlekedési vállaltatokkal. Mivel az egyes összeköttetések nem mindig kerülnek száz százalékosan kihasználásra, ezért a regionális közlekedés általában veszteséges. A vállalatok vesztesége azonban fedett.

 

„A megye kötelezettséget vállal, hogy azokat az igényeket, amelyekre gazdasági szempontból jogosultak a közlekedési vállalatok, kifizeti. Ez egy viszonylag érdekes vállalkozás, hiszen a közlekedési vállaltoknak a megyékkel kötött szerződéseikben egységes nyereségek szerepelnek. Általában 3–4 százalékosak” – mondja Benedeková.

 

Azonban ezt az előnyös helyzetet egykönnyen elveszíthetik a jövőben, ha a szerződések véget érnek és a szállítóknak át kell térniük a közbeszerzéshez. A szakszervezetek pedig ettől félnek a legjobban.

 

Forrás: Aktuality.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!